RTV NOF Natuurlijk: Natuurlijk
Ondanks voorspellingen viel het met het weer nog niet eens tegen het afgelopen weekend. Je kunt aan alles merken dat het voorjaar er aan zit te komen. Het wordt op dit moment iedere dag zo’n 10 minuten langer licht.
Ondanks voorspellingen viel het met het weer nog niet eens tegen het afgelopen weekend. Je kunt aan alles merken dat het voorjaar er aan zit te komen. Het wordt op dit moment iedere dag zo’n 10 minuten langer licht. We zitten op dit moment precies op het steile stuk van de sinus en dan gaat het dus erg snel. Ook de temperaturen zitten inmiddels behoorlijk in de stijgende lijn. Als je door Dokkum rijdt, dan vallen de perken uitbundig bloeiende krokussen natuurlijk direct weer op. De koolmees, de eenden, meerkoeten en noem ze maar op, ze zijn allemaal alweer druk in de weer met het baltsen. Niet alleen aan de planten en de dieren kun je zien dat het voorjaar eraan komt. Ook de bomen doen volop mee. De wilgenkatjes bloeien inmiddels al weer volop. Een merkwaardige boom is dat trouwens de wilg. Het is erg jammer dat de mens zo vervreemd van de natuur.
Vroeger was de wilg een belangrijke boom. Zo werden er vroeger bijvoorbeeld twijgjes van de wilg gesnoeid. Van die twijgen werden dan bezems gemaakt, of er werden manden en korven van gevlochten. Dat is er tegenwoordig bijna niet meer bij. Hier en daar zie je het nog wel, maar niet meer op die schaal waarop het vroeger gebeurde. We pakken liever de kant en klare fabrieks produkten. De wilg werd ook als medicijn veel toegepast. In de wilgenbast zit een stof die pijn bestrijd. Dit stofje, is bekend onder de naam salicine. De belangrijkste geneeskrachtige stof werd in 1828 ontdekt. Deze stof bestaat uit bitter smakende kristallen. In iets veranderde vorm als salicine zuur was het een werkzaam middel tegen pijn, helaas met sterke bijverschijnselen zoals braakneigingen en maagbloedingen. Rond 1900 werd er een manier gevonden, om het stofje wat verdraaglijker te maken. Door experimenteren werd het j veranderd in azetylsalizylzuur, het ASS . Dat werd dus het middeltje dat we tegenwoordig kennen als aspirine, een middel tegen koorts, pijn en ontstekingen en zelfs om een hartinfarct te voorkomen. Intussen wordt deze stof in laboratoriums vervaardigd. Plantaardige middelen zijn vaak beter door het menselijke lichaam te verdragen dan synthetische. De wilg is niet overbodig geworden. Hij wordt tegenwoordig in plantages verbouwd om van bast en hout een natuurlijk pijnmiddel te produceren.
Dit plantaardige pijnmiddel is voor alle patiënten geschikt, die bij chronische ziektes, b.v. artrose, regelmatig pijnmiddelen moeten slikken. De meest eenvoudige manier om van de wilg een medicijn te maken tegen verkoudheid en koorts, is het zetten van thee uit wilgenbast. Voor de bestrijding van pijn zit er in de thee te weinig werkende stof. Deze zaken waren vroeger algemeen bij de mensen bekend en werd meestal door vrouwen doorgegeven aan de volgende generatie. De farmaceutische industrie heeft er echter geen belang bij dat deze kennis wordt doorgegeven. Zij verkopen liever medicijnen waar grof aan wordt verdiend. Dat deze dan vervelende bijwerkingen hebben wordt op de koop toegenomen, want daar is dan vaak wel weer een ander middeltje tegen, waar weer aan verdiend wordt.
Wie interesse heeft in geneeskundige bomen, planten en kruiden, kan op het internet zoeken. Gelukkig is die moderne manier van kennis overdracht ook weer iets van het goede van vroeger dat op een andere manier weer terug komt. Mocht je nog een bijzondere waarneming hebben, of een interessant nieuwtje hebben ,dan hoor ik dat graag. Je kunt dit melden op aukeferwerda@rtvnof.nl
(C) Foto’s: Auke Ferwerda
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.