RTV NOF Natuurlijk: Nijlgans (deel twee)
Afgelopen week had ik het op deze plek over de nijlgans. Eigenlijk is de Nijlgans een soort die hier eigenlijk niet zijn oorspronkelijke biotoop heeft. Ook de naam Nijlgans is een beetje misleidend.
Afgelopen week had ik het op deze plek over de nijlgans. Eigenlijk is de Nijlgans een soort die hier eigenlijk niet zijn oorspronkelijke biotoop heeft. Ook de naam Nijlgans is een beetje misleidend. Je zou zeggen dat het om een gans gaat, maar dat klopt feitelijk niet. De nijlgans is meer familie van de bergeend. Rond 1800 na Chr. is de nijlgans als siervogel in europa ingevoerd. De vogel komt oorspronkelijk uit Israel , Jordanie en het zuidelijke deel van de Sahara. Net als bijvoorbeeld de fazant, zijn er exemplaren ontsnapt of losgelaten. Dat de vogel als siervogel werd gehouden is niet zo verwonderlijk.
Het is een mooie vogel die je aan de volgende kenmerken kunt herkennen. De bovenzijde is bruin van kleur, de onderzijde is lichtgrijs. Rondom het oog bevindt zich een donkere vlek
De kop is bleker dan de rest van het lichaam. Op de borst bevindt zich een donkere vlek. De snavel is roze met zwarte vlekken. De poten zijn roze van kleur. De nijlgans heeft zich in het wild heel goed weten te handhaven. Inmiddels zijn er meer dan 5.000 broedgevallen bekend in Nederland. Of we daar blij mee moeten zijn is een ander verhaal, maar we moeten het er voorlopig maar mee doen. De nijlgans , op zich een prachtige vogel, is zich explosief aan het uitbreiden in onze contreien.
Zo kwam ik zaterdag een ouderpaar met vier jonkies tegen. Altijd een mooi gezicht een ouderpaar met jongen. De nijlgans is zoals ik al eerder melde een behoorlijk agressieve vogel. Als ze jongen hebben is voorzichtigheid geboden. Het zal niet voor het eerst zijn dat ze mensen aanvallen. Toen ik aan het fotograferen was, probeerde het mannetje me weg te lokken van het kroost, maar ik had hem wel door, dus daar tuinde ik mooi niet in. Op zo’n moment is het wel oppassen geblazen, want dan kunnen ze erg agressief worden. Deze ganzen hebben de jongen al vrij snel groot, en het is niet uitgesloten dat ze dit seizoen nog een keer gaan broeden. Dit verklaart ook de vrij grote toename van het aantal broedgevallen.
In het weekend ga ik weer even contact zoeken met het dolfinarium in Harderwijk voor een update over de bruinvis Hedzer. Ik houd jullie wel op de hoogte over de status hiervan.
Mocht je nog een bijzondere waarneming hebben gedaan,dan kun je dat laten weten via auke.ferwerda@rtvnof.nl
(C) Foto’s: Auke Ferwerda
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.