Afgelopen week had ik her op deze plek over de sombere situatie van de weidevogels. Dat die het op termijn vrees ik niet gaan redden. De weidevolgels en met name de kievit en de grutto zijn erg afhankelijk van allerlei factoren. Zo zijn ze erg afhankelijk van het weer en hun leefomgeving. En natuurlijk hebben ze nogal wat natuurlijke vijanden, waaronder de roofvogels en de mens. Ik had het vorige week ook over de Fuut. Die heeft op zich weinig echt grote natuurlijke vijanden. Ook van de mens heeft hij weinig te duchten, dus die gaat het ook wel redden. Een andere groep vogels die het gaat redden zijn de agressieve vogels. Een van de agressiefste soorten in onze omgeving is de nijlgans. De nijlgans is sinds de 70er jaren aan een ware opmars bezig in Europa. De naam gans klopt niet helemaal, het is eigenlijk meer een verwant van de eenden familie, dan van de gans. De naam Nijlgans of zoals de Engelse naam Egyptian Goose eigenlijk al verraad, is het oorspronkelijk geen inheemse soort. Oorspronkelijk komt hij inderdaad uit het midden-oosten.
In sommige landen in het midden-oosten is het een heilige vogel. In de jaren 60 van de vorige eeuw zijn er in België exemplaren ontsnapt, en daarvan plukken we nu de wrange vruchten. Door zijn agressieve optreden verjaagd hij alles wat er bij hem in de buurt komt. Wat dat betreft is het gedrag van de nijlgans wel een beetje paralel met dat van de mensen uit die regio. Het zijn echte strijders. Het was misschien wel beter geweest om die dieren destijds een halt toe te roepen. Maar dat is niet gebeurd. Nu zitten we met de gebakken peren, want ze veroveren zo langzamerhand heel Europa. En dat gaat niet op zachtzinnige manier. Vaak worden nesten van andere grotere vogels zoals bijvoorbeeld de grauwe gans ingepikt . De oorspronkelijke bewoners worden verdreven, of als het niet goedschiks kan, dan gebeurd het kwaadschiks, en worden de dieren gewoon doodgemaakt. De jongen van die oorspronkelijke nestbewoners verdronken, of op een andere manier vermoord. Als het paar aan het broeden is, dan is het aan te raden om uit de buurt te blijven.
Het zijn namelijk ook voor de mensen bijzonder vervelende vogels. Het is geen zeldzaamheid dat mensen door de nijlgans worden aangevallen. Een van de weinige natuurlijke vijanden die de nijlgans heeft is feitelijk de zeearend. Als die de kans krijgt, dan deinst hij er niet voor terug om een jonge nijlgans te verorberen. De andere natuurlijke vijand is de mens. En dan gaat het niet om het feit dat hij bejaagd wordt, maar meer om het gegeven dat er nog wel eens een nijlgans sneuvelt door landbouw gif. Hoewel dit in Nederland de laatste jaren door het anders toepassen van gewas bescherming, al aardig verminderd is. Deze vogel die zich hoofdzakelijk voed met plantaardig voedsel, en af en toe met wormen of sprinkhanen, is best wel een mooie vogel om te zien. Toch kan het dier niet echt op mijn sympathie rekenen. Mocht je een nijlgans zien die ergens aan het broeden is, of jongen heeft, blijf daar dan uit de buurt. Hij deinst er niet voor terug om mensen aan te vallen als hij zich bedreigd voelt..
Mocht je nog een melding hebben uit de natuur, dan kun je die doorgeven aan: auke.ferwerda@rtvnof.nl
(C) Foto’s: Auke Ferwerda