Ik was pas geleden even op de Ezumakeech. Langs de slootkant en langs de waterkant van het Lauwersmeer zie je ze momenteel bloeien, De smeerwortel. De officiële (Griekse) naam is Symphytum officinale. Ik heb het even voor je opgezocht, maar Symphytum betekend in het oud Grieks samen groeien. En als het woord officinalis er achter staat, dan weet je dat de monniken hem in hun kloostertuin hadden staan. Een andere naam voor de smeerwortel is namelijk Heelwortel. En dan gaan de gedachten natuurlijk al snel naar geneeskunde. Tegenwoordig hebben we overal drankjes en pilletjes voor. Maar in de oudheid kende men van bijna alle planten hun geneeskrachtige werking. De smeerwortel die wel 60cm hoog kan worden, groeit in vochtige weilanden en bermen. De plant bloeit vanaf mei tot september. In de Ezumakeech zie je ze bloeien in verschillende kleuren. Er zijn er die beige bloeien maar ook purper kleurig en roze.
Ik heb een oud boek met de titel :Gezondheid uit de apotheek van God Hierin staan van bijna alle geneeskrachtige planten omschrijvingen waar ze voor /tegen helpen. De smeerwortel bevat de stof allantoine. Dit zorgt ervoor dat het weefsel rond een wond aanzet tot nieuwe groei. Het helpt dus om de wond te laten samentrekken. Smeerwortel staat bekend om zijn helende werking bij kneuzingen, verstuikingen en breuken. De werking is ook wetenschappelijk bewezen. Vaak grijpen we naar de potten en pillen, maar er zijn zoveel geneesmiddelen die je gewoon uit de natuur kunt halen. Het grote voordeel is dat het zonder bijwerkingen is. Tinktuur van smeerwortel helpt bijvoorbeeld tegen reuma, jicht en gewrichtspijnen. Tinktuur kun je zelf maken. Je moet dan de wortel van de plant uitgraven, schoonborstelen en dan fijnsnijden. De droge, fijngesneden wortel doe je in een fles, en giet hier jenever op. Zorg er wel voor dat de wortel onder de jenever blijft. Vervolgens moet je de fles op een warme plek, in de zon of bij de kachel 2 weken laten trekken. Daarna verwijder je de wortels, en kun je de tinctuur gebruiken. Als je hem op de plekken smeert, dan moet je wel vaseline of goudbloem zalf eerst op de plek smeren, omdat anders de huid uitdroogt.
Als je de tinctuur op de plekken smeert (3keer per dag) dan zal je al snel merken dat er verbetering optreed. Ook als je oververmoeid bent, kan smeerwortel uitkomst bieden. Je laat 500 gram verse of gedroogde bladeren een nacht lang in een emmer met koud water trekken. De volgende morgen kun je deze hele massa dan aan de kook brengen. Vervolgens zeef je de bladeren eruit. Het aftreksel kun je dan aan het badwater toevoegen. Je zult merken dat oververmoeidheid na het baden verdwenen is. Zo helpt de smeerwortel ook tegen bronchitis, maagzweren, ontwrichtingen en verstuikingen. Ook helpt het tegen botbreuken bloedingen en spataderen.
Mocht er belangstelling bestaan voor de volledige omschrijving en recepten voor de natuurlijke geneeskracht van de smeerwortel, dan kun je dat laten weten via een mailtje naar auke.ferwerda@rtvnof.nl
© Foto’s: Auke Ferwerda