Rustige doorkomst Fietselfstedentocht Dokkum

Maandag 10-06-2019
DOKKUM - Om klokslag 5.00 uur schoot burgemeester Jannewietske de Vries de eerste groep deelnemers aan de Fietselfstedentocht op Pinkstermaandag weg. In totaal zijn 13.576 deelnemers begonnen aan de 83ste editie in het 107-jarig bestaan van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht.

Jannewietske de Vries heette de deelnemers welkom in Súdwest-Fryslân, de gemeente waarin zes van de elf steden liggen. Zij benadrukte het unieke van dit evenement en wenste alle deelnemers een mooie tocht toe. Ook gedeputeerde Sander de Rouwe en lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden waren bij de start aanwezig.

De Fiets Elfstedentocht is al 107 jaar een jaarlijks evenement op pinkstermaandag. De fietsers fietsten de 240 km. lange Elfstedentocht in één dag vanuit start- en finishplaats Bolsward.

Keerpunt Dokkum
Na de start kwamen alle fietsers langs de elf steden van Friesland, waaronder Dokkum, vanaf deze noordelijkste stad keerde men terug naar Leeuwarden om vervolgens verder af te zakken naar het zuiden. Vanaf 08.00 uur werd er gestempeld op de P-De Helling. Met een doorkomst van 13.576 fietsers en daarnaast de toeschouwers een gezellige boel op de stempellocatie in Dokkum. Dit werd aangevuld met muziek van Dj PC en Fanfare Oranje uit Dokkum.
De kinderen konden zich vermaken in de aanwezige springkussens en met de bouwblokken. Dokkum staat te boek als verzorgingspost, met onder andere toilet voorzieningen, watertappunten, horeca, fietshersteller en EHBO en masseur.

Pleisters en banden
Bij de EHBO post in Dokkum werden enkele pleisters geplakt en een paar pijnstillers uitgedeeld, verder sprak de EHBO over een rustig evenement. Tijdens de aankomst van de eerste ploegen, in de regen moest er ook nog worden gemasseerd vanwege koude en stramme spieren Bij de banden herstellers kwamen wel veel fietsen met lekke banden binnen en kapotte kettingen.

Live in Dokkum
De thuisblijvers hoefden ook dit jaar weer niets te missen, vanaf 08.00 uur was Omrop Fryslân live aanwezig in Dokkum voor sfeerverslag en interviews. In de middag werd er overgeschakeld naar de Sudwesthoeke. De gezelligheid en drukte op de Helling in Dokkum duurde tot ongeveer 13.00 uur.terug naar overzicht
Rustige doorkomst fiets11stedentocht Dokkum Rustige doorkomst fiets11stedentocht Dokkum Rustige doorkomst fiets11stedentocht Dokkum, meer foto's en info: www.rtvnof.nl
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie