SC Heerenveen gestart met eigen jeugdacademie · Foto('s): RTV NOF | Erik Visser
  RTV NOF | Erik Visser

SC Heerenveen gestart met eigen jeugdacademie

dinsdag 16 augustus 2022

HEERENVEEN – Na een aantal roerige jaren, een lange adem en flink wat doorzettingsvermogen lijkt er rust te komen bij sc Heerenveen Vrouwen. Er is achter de schermen hard gewerkt, onder ander aan een eigen jeugdacademie.

Een wens die al langer bestond. “Wij gaan helemaal terug naar onze basis, wij willen dé opleidingsclub van Nederland zijn. Als je bij ons komt voetballen dan word je beter!”, aldus voorzitter uit Bolsward Jessica Roosenburg.
Gezien de historie van vrouwen die bij Heerenveen hebben gevoetbald is dit geen gekke gedachte. Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden, Sheride Spitse, Lieke Martens en de Heerenveens Kerstin Casparij, die onlangs debuteerde in de basis bij de Leeuwinnen en heeft getekend bij Manchester City, hebben allemaal in het Pompeblêden-shirt gespeeld. Ook de afgelopen jaren zijn veel speelsters doorgestroomd naar grote clubs, zoals Ajax, PSV en Twente.

De KNVB stimuleert dat meisjes langer tussen de jongens blijven spelen en dat was te merken in het aantrekken van talent. Daarnaast is het moeilijk om de mo16 in een goede competitie te krijgen. Reden voor sc Heerenveen Vrouwen om te stoppen met de mo16 en te starten met de jeugdacademie. In december zijn Foppe de Haan en Jacco Koops aangehaakt als technisch adviseurs. “Twee ambitieuze mensen die veel kennis en ervaring meebrengen. Als wij dé opleidingsclub willen zijn, dan ook beginnen bij de basis en dat is onder andere jonge meiden faciliteren in hun talentontwikkeling.”

Jos Miedema is in het Noorden geen onbekende in het meidenvoetbal en had zijn voetbalschool Voetbal Friesland die zich volledig richtte op meiden. Hij is aangetrokken als hoofd van de academie. Inmiddels zijn de eerste clinics en talenttrainingen geweest op verschillende locaties in Friesland. De eerste meiden zijn uitgenodigd en hebben toegezegd. “Er loopt zoveel talent rond in onze provincie. Wij gaan ons dan ook volledig richten op meiden uit Friesland en de Noordoostpolder. Wij gaan zelf ook de provincie in en doen het samen met de clubs,” aldus Jos Miedema.

De sc Heerenveen Vrouwen gaan in eerste instantie samenwerken met vier amateurclubs. Dit zijn VV Hardegarijp, VV Nieuweschoot, O.N.T. en SV Marknesse. De trainingen van de academie zullen hier plaatsvinden. De academie start met drie leeftijdsgroepen, 11-12, 13-14 en 15-16, in totaal ongeveer 125 meiden. Naast de trainingen in de academie, zullen deze meiden blijven trainen en spelen bij hun eigen club, volledig in lijn met de visie van de KNVB.

“Wij willen op deze manier zichtbaarder worden en dichtbij zijn om zo samen met de amateurclubs het vrouwenvoetbal in Friesland een stap verder te brengen en ieder talentvol meisje de kans geven
om zich te ontwikkelen in en met voetbal.”, dus Jessica.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio