SC Veenwouden 1 pakt in slotseconde terecht punt tegen VV Nijland 1 · Foto('s): Meint de Vries
  Meint de Vries

SC Veenwouden 1 pakt in slotseconde terecht punt tegen VV Nijland 1

zondag 21 november 2021

FEANWÂLDEN – Een troosteloze ambiance is de beste omschrijving die kan worden gegeven aan voetballen zonder publiek. Direct vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jasper Ottens zette SC Veenwouden 1 druk op de verdediging van VV Nijland 1. De ploeg van trainer Martin de Jong wankelde, echter keeper Lennert Schraa bleek een sta in de weg of de bal werd net naast één der doelpalen gemikt.

Arjan Haringsma vond bijvoorbeeld keeper Schraa op zijn weg, nadat hij van dichtbij de doellijn een poging waagde. Enkele minuten later was het weer Arjen Haringsma die vanaf de rechterkant van SC Veenwouden een scherpe voorzet gaf. Keeper Schraa verkeek zich op deze pass, waarna Marinus Hoekstra slechts een teenlengte te kort kwam om de bal tegen de touwen te doen belandden. Ook Hessel Ellens en Jort Haringsma kregen kansen, maar ook zij kenden weinig geluk in de afronding. VV Nijland hanteerde veelal de lange bal en met dit sportieve wapen voetbalden zij zich onder de druk van de Feanwâldsters vandaan. Een vrije trap, die Pier Gerbrandy vanaf eigen helft mocht nemen, werd niet door de verdediging als ook Wytse Reitsma op waarde geschat.

Gelukkig, voor al wat SC Veenwouden een warm hart toe droeg, vervolgde de bal zijn weg net naast de doelpaal. De ploeg van trainer Anton van Zwol leek voor even geen antwoord te hebben op de gekozen tactiek van VV Nijland 1. Weer een lange bal van achteruit deed de bal bij Sjoerd Tjalsma uitkomen. Keeper Wytse Reitsma reageerde echter alert en hield zodoende zijn doel schoon. Even later was het Gerrit de Vries die in het niemandsland tussen verdediging en keeper de bal kreeg aangespeeld. Grensrechter Wimert Braaksma reageerde direct; vlag omhoog wegens buitenspel, waarna scheidsrechter Jasper Ottens dit signaal overnam. Alles van VV Nijland 1 is reageerde weinig positief op deze beslissing van scheidsrechter Ottens die hierdoor iets uit het veld leek geslagen, maar hierover later meer.

Ook de hoofdmacht van SC Veenwouden ging steeds vaker de lange bal hanteren, enig manco van deze speelstijl is dat je hem in de meeste gevallen direct weer terug ontvangt in de eigen verdediging. VV Nijland 1 kon, vlak voor rust, nog enkele kansen noteren middels een schot en een kopbal. Beide mogelijkheden verdwenen echter over de doellat. In het begin van de tweede helft vielen er enkele kansjes over en weer te noteren. Het was Luc van der Kooi die in de 4e minuut van het tweede bedrijf de 1 – 0 op het scorebord bracht na een prima voorzet van Stefan Jan Sijtsma. Een kleine onachtzaamheid in de verdediging van SC Veenwouden deed de bal bij Gerrit de Vries uitkomen. Zijn schot bleek echter lang niet zuiver genoeg. Een prima pass vanuit het middenveld werd door Stefan Jan Sijtsma terug gelegd op Marinus Hoekstra die de 2 – 0 aan liet tekenen.

Buitenspel laat Feike Boschma merken middels het in de lucht houden van de grensrechter vlag. Wellicht nog ietwat van zijn stuk gebracht door de negatieve reacties vanaf de bank van VV Nijland 1 in de eerste helft, nam scheidsrechter Ottens ook dit advies over. Uiteraard moet je als verslaggever ten allen tijde objectief blijven, echter de opmerking van één der verdedigers van VV Nijland 1 dat het buitenspel was middels de op één-lijn-staan regel, doet vermoeden dat dit doelpunt onterecht werd afgekeurd. Deze één-lijn-regel is namelijk midden jaren ’80 al afgeschaft. Het werd er allemaal qua voetbal niet beter op. Kleine overtredingen over en weer waren de reden dat scheidsrechter Ottens het spel meermalen stil moest leggen. Hierdoor was het wel zeker dat er veel tijd bij zou worden gerekend na 90 minuten voetballen.

Gerrit de Vries had afgelopen zaterdag niet zijn dag, want ook een tweede poging van zijn schoen zweefde ver over de doellat. SC Veenwouden 1 weet dat het afstand moet nemen want er komt een moment in de wedstrijd en dan is het wel raak. Luc van der Kooi mist echter waarna Sjoerd Tjalsma, met de bal aan de voet, op avontuur ging. De geheel vrij staande Gerrit de Vries werd niet door Tjalsma over het hoofd gezien. Net buiten het 16-meter gebied krulde hij de bal onhoudbaar achter keeper Wytse Reitsma; 1 – 1. Hetzelfde spelbeeld lijkt op te doemen als ook in de eerste helft het geval was, VV Nijland 1 heeft een langere adem dan SC Veenwouden 1. Een prima schot van invaller Dani Al Nashi, vanaf de rechterkant van VV Nijland 1, weet keeper Reitsma nog net tot corner te verwerken.

Dit is tevens het moment in de wedstrijd dat de Feanwâldsters zich iets meer op de helft van VV Nijland 1 doen laten gelden. De laatste minuten van dit duel breken aan. Vanaf de linkerkant voetbalde VV Nijland 1 zich gevaarlijk richting doelmond. Uit de prima pass die daaruit volgde weet Nico Peter Bonnema de 1 – 2 binnen te schieten. Zou het, in de schemering van Feanwâlden, dan toch gebeuren? De eerste drie punten voor VV Nijland 1 van deze competitie? De bank van VV Nijland liet scheidsrechter Otten in woord en gebaar blijken dat de speeltijd voorbij was. Door al die kleine onderbrekingen in de tweede helft had Otten hier echter een andere mening over zodat SC Veenwouden 1 nog tijd werd gegund om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een schot die nog tot hoekschop werd verwerkt. Scheidsrechter Otten heeft al op zijn horloge gekeken……nog één kans.

Wietze Postma trapt de bal die aan een ieder voorbij leek te gaan, behalve aan Bauke Reitsma; 2 – 2. Vrijwel direct na de spelhervatting is het einde wedstrijd. Een verdiend punt voor SC Veenwouden 1 al had er meer in gezeten wanneer er beter met de kansen was omgesprongen die door de Feanwâldsters, vooral tijdens de eerste helft, werden gecreëerd. De wedstrijd sponsoren mochten wij begroeten: DVEN Accountants Adviesgroep, Autoland van den Brug en Bosma Minicars.

• 00:00 - 08:00
  • 08:00 - 09:00