Meint de Vries

SC Veenwouden neemt eervol afscheid van de 2e klasse

zondag 05 juni 2022

FEANWÂLDEN – Voor SC Veenwouden als ook voor VEV’67 stond er heel wat op het spel. VEV’67 had het winnen van de 3e periodetitel nog in eigen hand, terwijl SC Veenwouden afhankelijk was van de verrichtingen van VV Nijland. Na het laatste fluitsignaal keerden beide ploegen met lege handen richting kleedkamer.

De opdracht voor beide ploegen was simpel, winnen en dat leek VEV’67 in de eerste helft ook van plan. SC Veenwouden keeper Wytse Reitsma had echter op iedere doelpoging een passend antwoord. Bijvoorbeeld in de 11e minuut wanneer Arjan Veenstra een kopbal naar de grond ziet worden gekeerd door Reitsma. De Feanwâldsters stellen daar bar weinig tegen over en lijken zich te berusten in wat er in Stiens gebeurt. VV Nijland staat namelijk met 0 – 1 voor; een stand die directe degradatie zou betekenen voor de Feanwâldsters. Ook VEV’67 houdt de app ‘Live uitslagen’ nauwlettend in de gaten. VVI zit al in de eerste helft op rozen in hun uitwedstrijd tegen Hardegarijp, dus er moeten doelpunten worden gescoord. Het laatste kwartier van de eerste helft is aangebroken wanneer Tom van Leeuwen voor keeper Wytse Reitsma verschijnt. Zijn schuiver is lastig maar niet lastig genoeg voor Reitsma. Drie minuten later krult Arjan Veenstra de bal keurig richting verre hoek, echter ook bij deze kans staat Wytse Reitsma goed opgesteld. Vlak voor de rust mag Menco Oedzes het proberen, maar ook zijn schot is een prooi voor de uitstekend keepende Wytse Reitsma. Wat zo vaak dit bijna voorbije seizoen gebeurde is ook tijdens deze wedstrijd aan de orde.

De spelers van SC Veenwouden zijn tijdens de eerste minuten van de tweede helft niet bij de les. Tom van Leeuwen profiteert hier dankbaar van; 0 – 1. Met deze stand winnen de Leeksters de derde periode. Bij de wedstrijd SC Stiens – VV Nijland zijn de rollen inmiddels omgedraaid. Tijdens het eerste kwartier van de tweede helft scoren de Stiensers drie maal. Er is dus nog hoop voor SC Veenwouden, alleen moeten er dan wel doelpunten vallen. Dit gebeurt in de 68e minuut wanneer Stefan Jan Sijtsma, via de strafschopstip, de stand op 1 – 1 brengt. VEV’67 lijkt voor even uit het veld geslagen. VVI walst namelijk over Hardegarijp heen en de Leeksters moeten dus winnen. In de 70e minuut wordt er een overtreding geconstateerd door scheidsrechter Sytse Bosscha; vrije trap. De boomlange Robbert Lodewijks heeft zijn positie voor het doel van VEV’67 ingenomen en hij ziet dat de bal zijn kant op komt. Met een perfect getimede kopbal weet hij keeper Pim Wellinghoff te verslaan; 2 – 1 en met deze stand wordt SC Veenwouden nog een strohalm aangereikt om degradatie te voorkomen. Eén der Stienser spelers heeft echter op hetzelfde ogenblik, middels een eigen doelpunt, VV Nijland weer in het zadel geholpen; 3 – 2. Nog niets aan de hand, echter dit verandert in de 79e minuut wanneer Feike Douwe Zijlstra de 3 – 3 voor VV Nijland tegen de touwen schiet.

SC Veenwouden is in deze ontstane situatie gedegradeerd en VEV’67 vist achter het net in de strijd om de derde periodetitel. De Leeksters willen wel maar het geloof in een goede afloop lijkt een klein beetje weg geëbd. Ook voor de Feanwâldsters wordt het er niet beter op. VV Nijland heeft brutaal de leiding genomen in hun uitwedstrijd tegen SC Stiens; 3 – 4. Alle toeschouwers kijken angstvallig naar de klok; “kunnen er in vier minuten speeltijd nog wonderen gebeuren?” In de laatste minuten van deze wedstrijd start Jort Erik Haringsma aan een rush die hem tot bij het strafschopgebied van VEV’67 brengt. Zijn voorzet is op maat voor zijn broer Arjen Haringsma die het lederen speeltuig simpel onder keeper Wellinghoff door schuift; 3 – 1. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bosscha wordt er geapplaudiseerd, de hoofdmacht van SC Veenwouden neemt eervol afscheid van de 2e klasse. De wedstrijdsponsoren deze middag waren Buro Twa uit Burgum, de Rabobank en Plus Visser Supermarkt uit Feanwâlden.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00