Schaatsen tegen Taaislijmziekte op de Weissensee · Foto('s): martinhols.com
  martinhols.com

Schaatsen tegen Taaislijmziekte op de Weissensee

vrijdag 24 januari 2020

Afgelopen dinsdag 21 januari heeft Anko de Jong uit De Westereen de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk gereden. 200 kilometer schaatsen, het liefst binnen 9 uur.. en dat is gelukt!

Naast deze sportieve uitdaging, waar tijdens de tocht grenzen verlegd werden, zat er ook nog een maatschappelijke uitdaging bij. Met een groep van 18 collega’s van ABN AMRO was het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte. Elk teamlid had als doelstelling opgegeven om minimaal EUR 750,- per persoon op te halen. ‘We deden dit binnen de Stichting Skate4Air waar we ons als team bij hebben aangesloten. In totaal reden er 160 schaatsers op de Weissensee in de geel-zwarte Skate4Air pakken.’

Skate4Air en Taaislijmziekte

Skate4Air is een Stichting wat geld inzamelt voor onderzoek naar taaislijmziekte. De stichting is 10 jaar geleden opgericht en heeft inmiddels ruim 3,3 miljoen euro opgehaald. Olympisch kampioen Jochum Uytdehaage is het uithangbord van de stichting en schaatst uiteraard zelf ook mee.  Taaislijmziekte, oftewel Cystic Fybrosis (CF), is een erfelijke aandoening die met name bij kinderen voor komt. 60 jaar geleden werd iemand met taaislijmziekte niet ouder dan 7 jaar. Door betere behandeling en medicijnen is de gemiddelde levensverwachting gestegen richting de 50 jaar. Skate4Air schaatst dus letterlijk voor meer lucht in de longen. Iemand met CF heeft de longen vol slijm, een soort dikke stroop, waardoor de longfunctie zeer beperkt is. Er is inmiddels een goed medicijn, maar dat medicijn slaat niet bij iedereen aan vanwege gen-mutaties van de ziekte. ‘Tijdens de tocht en de dagen daar om heen, zijn er ook mensen met CF of mensen van familieleden met CF. Iets wat voor mij onbekend is, ik ken namelijk niemand met CF, ook niet via via, komt het opeens heel dicht bij. Dan weet je opeens weer waar je voor schaatst.’ Op dit moment is CF nog dodelijk, het doel van Skate4Air is om met de ziekte te kunnen leven en oud te worden. Schaatsen tot het niet meer hoeft.

Dit jaar is het doel om 500.000 euro op te halen, door middel van twee schaatstochten: 1 in Oostenrijk en de tweede in Zweden: hier schaats je zoveel mogelijk kilometers tussen zonsopgang en zonsondergang: De Daylight Challenge. Inmiddels staat de teller op ruim 440.000 euro, waarvan een dikke 1000 euro van Anko en ruim 26.000 euro van team ABN AMRO.

Heb je sportieve ambities en wil je tegelijkertijd een goed doel steunen? Uiteraard kan er nog steeds gedoneerd worden: Kijk even op de site van Skate4Air: www.skate4air.nl of www.skate4air.nl/actie/anko-de-jong-2

Schaatsen tegen Taaislijmziekte op de Weissensee · Foto('s): martinhols.com
Schaatsen tegen Taaislijmziekte op de Weissensee · Foto('s): martinhols.com
Schaatsen tegen Taaislijmziekte op de Weissensee · Foto('s): martinhols.com
Schaatsen tegen Taaislijmziekte op de Weissensee · Foto('s): martinhols.com
  martinhols.com

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 22:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 22:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?