Schapenhouder Kingma evacueert kudde na vermoedelijke aanval wolf “Meerdere doden” · Foto('s): Ingezonden: Eelkje Kingma
  Ingezonden: Eelkje Kingma

Schapenhouder Kingma evacueert kudde na vermoedelijke aanval wolf “Meerdere doden”

donderdag 01 februari 2024

HANTUMERUTBUORREN – Schapenboer Kingma uit Hantumerútbuorren heeft donderdagochtend al zijn schapen uit Jubbega teruggehaald, vanwege een vermoedelijke wolfaanval waarbij enkele schapen zijn gedood. “Se binne dêr net langer feilich.” Al eerder was de familie Kingma slachtoffer van het roofdier, dat sinds enkele jaren is teruggekeerd in Nederland.

Schitterende ogen

Een van de zussen van Kingma, die in Jubbega woont met haar man, had al gehoord van buurtcollega’s over onrust door vermoedelijk een wolf in de velden. Elke dag gaat ze vroeg in de ochtend de velden in met een zaklamp om de kudde te controleren. Ook op donderdagochtend deed ze dit in en merkte al snel dat er iets mis was. Dicht bij de weg lag een dood schaap.

Kingma zag twee ogen van een dier schitteren, waarschijnlijk van een wolf, vermoedt ze. “Op in momint skrok er en draafde fuort, mar earst siet er rêstich te kôgjen op ‘e skiep, vertelt Eelkje Kingma over de avonturen van haar zus. De kudde was nog maar kort geleden vanuit Hantumerútbuorren naar Jubbega gebracht. “Se stiene der krekt pas twa wiken.”

De familie Kingma heeft de schapen verzameld in Jubbega en ze allemaal gecontroleerd. In totaal zijn er drie dode schapen gevonden, moesten er drie geëuthanaseerd worden vanwege ernstige wonden aan de luchtpijp en hals, en zijn er nog twee schapen gewond. “Wy hoopje dat die twa ferwûne mei antibioatika wer herstelle.” Roofdieren als de wolf pakken schapen vooral bij de nek, waardoor de luchtpijp snel beschadigd raakt en de dieren weinig lucht krijgen. “Se nimme allinnich de lekkerste dielen nei ’t it skiep stoarn is. It soe better wêze as se der fuort ien pakke soene en hielendal opite, want dit is echt freeslik.”

‘Net normaal’

Volgens Eelkje Kingma is het diep triest hoe het is gegaan. “De skiep soene pas oer in pear wiken nei binnen moatte, mar troch dizze situaasje moatte we se no al yn de stâl sette. De bistjes moatte noch genietsje kinne fan bûten wêze en lekker yn ‘e sinne stean.” Eelkje benadrukt dat het voor de boeren belangrijk is om de schapen juist nu buiten te hebben, want zij zorgen ervoor dat de velden er in het voorjaar strak bijliggen.

Eelkje is van mening dat de media steeds minder aandacht besteden aan wolvenaanvallen. “Sjochst it nearne mear yn de media, it liket as meie se der net mear oer skriuwe. Dat is net normaal.”

Auteur: Demi Hoekstra | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Schapenhouder Kingma evacueert kudde na vermoedelijke aanval wolf “Meerdere doden” · Foto('s): Ingezonden: Eelkje Kingma
Schapenhouder Kingma evacueert kudde na vermoedelijke aanval wolf “Meerdere doden” · Foto('s): Ingezonden: Eelkje Kingma
  Ingezonden: Eelkje Kingma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?