Scheepsbrand, rubberverwerker en evenementen in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Scheepsbrand, rubberverwerker en evenementen in de Weekend Nieuwsshow

zondag 30 juli 2023

DE WESTEREEN – Het brandende schip boven de Waddeneilanden, de rubberverwerker die niet naar Feanwâlden komt, streektalen en training om krachtig ouder te worden. Het is een greep uit de actuele regio-onderwerpen die in de Weekend Nieuwsshow van zaterdag 29 juli aan bod kwamen. Er was ook veel aandacht voor evenementen met live verslag en agendatips.

Al dagen houdt het brandende schip ‘Fremantle Highway’ de gemoederen bezig. Op het schip, met daarop zo’n 4000 auto’s, ontstond in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand. RTV NOF-verslaggever Gjaldau Sijtsma volgt al de hele week de ontwikkelingen met het schip, dat boven de Waddeneilanden ligt. In de Weekend Nieuwsshow gaf ze een toelichting op de laatste stand van zaken en vertelde ze over de gesprekken met betrokkenen. Het incident heeft een grote impact op onder andere hulpverleners en bewoners van de Waddeneilanden.

Het rubberverwerkingsbedrijf RVN lijkt definitief niet naar Feanwâlden te komen. Het bedrijf kan geen bezwaar meer maken tegen het weigeren van de vergunning. De rubberverwerker wilde in Feanwâlden onder andere rubberbanden opslaan en sorteren. Daar waren veel bezwaren tegen, onder andere van Dorpsbelangen Feanwâlden/Feanwâldsterwâl e.o. Aije Klaren van Dorpsbelangen reageerde in het radioprogramma op deze uitkomst van de al lang lopende kwestie.

Streektalen en krachtig ouder worden

Raoul Buurke van de Rijksuniversiteit Groningen gaf uitleg over zijn onderzoek naar streektalen, waaronder het Fries. Aan dat onderzoek werken onder andere inwoners uit Feanwâlden mee. Het onderzoek laat zien welke veranderingen er in de loop van de tijd in talen ontstaan, bijvoorbeeld onder invloed van andere talen zoals het Nederlands.

Wethouder Kees Wielstra van Dantumadiel was in de studio voor een toelichting op het trainingsprogramma ‘Powerful Ageing’. In de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân is een proef gestart met dat programma. De trainingen helpen ouderen om gezonder en actiever te blijven en zo ook langer thuis te kunnen blijven wonen.

Historische rondleiding, Klei Kunst en Paardendagen

In de Weekend Nieuwsshow van 29 juli was veel aandacht voor evenementen in de regio. Zo vertelde Pyt Nauta bijvoorbeeld over een historische rondleiding in Ferwert. Verslaggever Dries Kalsbeek was voor het radioprogramma op pad als live verslaggever. Hij maakte mooie bijdragen over het evenement ‘Klei Kunst en Route’ in Dokkum en de ‘Paardendagen’ in Driezum-Wâlterswâld. Verder was een reportage te horen van verslaggever Ate Wielstra over molen ‘De Hoop’ in Dokkum en vertelde prijsvraagsponsor Roelof de Jong van Echte Bakker Eddy de Jong van welke Friese lekkernijen toeristen deze zomer genieten.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?