VIDEO: Schiermonnikoog wil Waddenschelpen tegenhouden: “Dit kan zo niet” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Schiermonnikoog wil Waddenschelpen tegenhouden: “Dit kan zo niet”

dinsdag 27 juli 2021

SCHIERMONNIKOOG – Fietsers op Schiermonnikoog doen, zonder dat ze het weten, mee aan een experiment. Op twee plaatsen in het 40 kilometer lange fietspadennetwerk worden alternatieven getest voor de schelpenpaden die iedereen kent. Die paden zijn niet duurzaam en verdwijnen daarom, meldt Omrop Fryslân.

“Hier op Schiermonnikoog gebruiken wij normale kleischelpen”, zegt Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten. “Die komen uit de Waddenzee en dat kunnen wij eigenlijk niet maken als natuurorganisatie. Het is een delfstof en zo wordt het ook gebruikt.”

Kalkrijk

Dat hoort volgens Natuurmonumenten niet in de Waddenzee te gebeuren. Dus wordt dit jaar geëxperimenteerd met twee andere verhardingen waarbij ook kalk gebruikt wordt. De kalk van de huidige schelpenpaden zorgt voor bijzondere planten bij de fietspaden langs die profiteren van een kalkrijke omgeving.

Het fietspad ziet er van een afstand niet heel anders uit, maar als je er dichter op zit, zie je kleine steentjes. “Dit is een halfverharding die je wel ziet op bijvoorbeeld jeu de boules-banen”, zegt Zwart.

Een stukje verderop is een stuk fietspad dat er wat bruin uitziet. Zwart: “Er wordt hier wel gezegd: wij willen dat knisperende geluid houden, wij willen de schelpen houden.”

Voor dit alternatief worden ook schelpen gebruikt, maar niet van het Wad, maar de Noordzee. Zij komen van een plaats dat niet onder de Europese natuurbeschermingsregels valt. “Na dit experiment zetten wij alles op een rij en dan zien we wat het meest duurzaam is, het meest passend en hoe onze gasten hierop reageren”, aldus Zwart.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio