VIDEO – UPDATE 18:15 uur: Schip verliest vijf containers boven Ameland · Foto('s): Kustwacht Nederland
  Kustwacht Nederland

VIDEO – UPDATE 18:15 uur: Schip verliest vijf containers boven Ameland

woensdag 07 april 2021

AMELAND – Een containerschip heeft woensdagochtend vijf containers verloren in de Noordzee. De 170 meter lange ‘Baltic Tern’ voer zo’n 27 kilometer ten noorden van Ameland, waarschijnlijk in de zuidelijke vaarroute. Twee containers staan op dit moment nog wankel op het schip, meldt de Kustwacht.

In drie containers zitten droge goederen, één container is leeg en in de vijfde zit aceton. Het schip, dat vaart onder de vlag van Cyprus, was onderweg van Sint Petersburg in Rusland naar Rotterdam. “De kapitein heeft zelf een melding bij ons gedaan”, zegt Denice Blok van de Kustwacht.

Hoeveel containers het schip totaal vervoert, is niet duidelijk. “We zijn bezig met het opstellen van een lijst.” Het schip heeft een totale capaciteit van 1.600 containers. Het Kustwachtvliegtuig is ter plaatse en heeft 2 drijvende containers waargenomen. De scheepvaart wordt geïnformeerd over de containers. Het is onbekend of de containers zullen aanspoelen op land. De Kustwacht doet op dit moment berekeningen voor de mogelijke scenario’s.

Twee containers gelokaliseerd

Het Kustwachtvliegtuig is op locatie om de situatie op te nemen. Inmiddels zijn er twee containers gelokaliseerd, waarvan één tanktainer. Die drijven op zee. De bemanning van het schip is bezig met het vastzitten van een van de twee schuivende containers op het schip. De andere container staat nog wankel.

De scheepvaart wordt geïnformeerd over de containers. Het is onbekend of de containers zullen aanspoelen op land. De Kustwacht doet op dit moment berekeningen voor de mogelijke scenario’s.

MSC Zoe

Dat de Baltic Tern containers verliest, doet onmiddellijk denken aan de ramp met de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld. Dat verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 honderden containers boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind dreven die containers naar de Friese Waddeneilanden. Veel spullen uit die containers spoelden daar aan, wat een ecologische ramp tot gevolg had.

Afgelopen dinsdag kwam er ook al een schip in de problemen op de Noordzee. Het containerschip Escape voer rondjes doordat er iets aan de hand was met het roer. De Kustwacht heeft dat schip naar een veilige positie gesleept. Dat schip heeft geen containers verloren.

Dinsdag was er ook een groot containerschip dat toch weer de zuidelijke route boven de Waddeneilanden langs nam, terwijl dat met het stormachtige waar zeer gevaarlijk is. De Waddenvereniging zei zich er al zorgen over te maken dat een nieuw drama met een containerschip niet te voorkomen is.

“Het is elke keer weer schrikken als dit soort situaties er zijn. Dit zou niet moeten gebeuren”, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland in een reactie. “Het blijkt nog steeds dat de wijze waarop die containers gesjord zijn op zulke schepen dat die niet sterk genoeg is voor dergelijke situaties. Dat containers van schepen af kunnen vallen en dat mag natuurlijk niet. Op het moment dat die schepen vlak boven de Waddeneilanden varen, houden we ons hart vast. Containers in zee zijn gevaarlijk.”

Het is niet duidelijk of het schip de noordelijke of de zuidelijke vaarroute volgde. Dit schip ligt op 17 mijl noordelijk van Ameland, dat zou de zuidelijke route kunnen zijn. “Hele grote schepen worden geadviseerd om de noordelijke route te nemen. Dit schip is met 169 meter wel kleiner dan de MSC Zoe.”

Frustrerend

De burgemeester vindt het frustrerend dat zoiets nog steeds kan gebeuren. “De minister zou het inbrengen in het internationaal maritiem overleg, dat gaat over de regelgeving van de scheepvaart, zodat er aan de sjorringen en stabiliteit van de schepen eisen worden gesteld en dat er meer invloed kan worden uitgeoefend op de vaarroutes. Nu geeft men een advies en daarmee blijft het risico dat kapiteins andere beslissingen nemen en een onnodig risico nemen.”

Nu is het vooral wachten waar de containers aanspoelen. “Is dat Ameland of Schiermonnikoog of gaan ze nog meer naar het oosten. Dat is niet zeker. En als ze aan wal raken zullen we de containers veilig stellen zodat de inhoud zo min mogelijk schade kan aanbrengen. In één zit aceton en dat is geen fijn spul, dat wil je niet in de natuur hebben.”

UPDATE 16.45 uur: De Guardian heeft nog steeds sleepverbinding met het containerschip Escape. Het weer is nog niet stabiel genoeg voor het sleepvaartuig Multratug 29 om de sleepverbinding over te nemen. Het sleepvaartuig Multratug 4 is onderweg om hier ook bij te assisteren. Omdat het weer nog niet stabiel genoeg is voor de Multratug 29 om de sleepverbinding met het containerschip Escape over te nemen, is de Multratug 29 onderweg naar de positie waar het Kustwachtvliegtuig 2 van de 5 door de Baltic Tern verloren containers heeft gesignaleerd. De Multratug 29 zal de positie van de containers monitoren en indien nodig de scheepvaart waarschuwen.

UPDATE 17.47 uur: Het sleepvaartuig Multratug 4 maakt zich gereed om de sleepverbinding met het containerschip Escape over te nemen. Als het lukt om de sleepverbinding tot stand te brengen dan zal de Multratug 4 het containerschip naar Rotterdam slepen.

UPDATE 18.15 uur: Het Kustwacht vliegtuig zal vanavond een tweede vlucht maken en proberen de andere containers te lokaliseren. Op dit moment zijn 2 van de 5 containers drijvend aangetroffen.

 Omrop Fryslân presentator Harm Weistra in gesprek met de Kustwacht:

Omrop Fryslân presentator Simone Scheffer in gesprek met Denice Blok van de Kustwacht:

VIDEO – UPDATE 18:15 uur: Schip verliest vijf containers boven Ameland · Foto('s): Kustwacht Nederland
VIDEO – UPDATE 18:15 uur: Schip verliest vijf containers boven Ameland · Foto('s): Kustwacht Nederland
  Kustwacht Nederland

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?