Schone schouwsloten zijn belangrijk · Foto('s): 

Schone schouwsloten zijn belangrijk

maandag 10 oktober 2011

De jaarlijkse controle van belangrijke sloten staat weer voor de deur. Op dinsdag 1 november start Wetterskip Fryslan met de zogenaamde schouw. Medewerkers van het waterschap kijken of de sloten en duikers schoon zijn, zodat het water in de herfst- en wintermaanden goed kan doorstromen.

Wetterskip Fryslan zorgt dat het water in de sloten in Fryslan en het Groninger Westerkwartier op het juiste peil blijft. Ook als het hard regent of als het juist langere tijd droog is. Voor een goede aan- en afvoer van water is het daarom erg belangrijk dat de sloten goed worden onderhouden. Sloten met veel waterplanten en duikers die niet schoon zijn zorgen voor verstopping. Dit kan leiden tot wateroverlast of juist tekort aan water. Daarnaast is het belangrijk dat schouwwateren voldoende breed en diep zijn. Daarom houdt het waterschap vanaf 1 november de jaarlijkse najaarsschouw.

Onderhoudsverplichting
Medewerkers van Wetterskip Fryslan gaan het veld in of maken gebruik van helikopters om alle schouwwateren te controleren. Dit zijn sloten die belangrijk zijn voor de afwatering, met name voor achterliggende percelen. De schouwwateren en de hierin gelegen duikers moeten worden onderhouden door de eigenaren van de aangrenzende percelen, ieder voor de halve breedte van de sloot. Wetterskip Fryslan verricht zelf het (hekkel)onderhoud van de hoofdwateren. “Als u niet zeker weet of de watergang langs uw huis of perceel een schouwsloot is, dan kunt u dit nagaan op onze website: www.wetterskipfryslan.nl/schouw. Ook liggen er tijdens kantooruren kaarten ter inzage op het waterschapskantoor in Leeuwarden”, zegt dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens van Wetterskip Fryslan.

Diepteschouw
Rispens adviseert het hekkelen van de schouwsloten tijdig uit te voeren. “Met de wisselende weersomstandigheden is het niet verstandig het hekkelen tot het laatste moment uit te stellen. Dan bestaat namelijk het gevaar dat het land te nat is voor onderhoudsmachines en juist dan is een goede waterafvoer nodig.” Wetterskip Fryslan controleert in drie regio’s of de schouwsloten voldoende diep zijn. De diepteschouw wordt dit jaar gehouden in het gebied ten zuiden van de Tsjonger en ten oosten van de rijksweg A32, het gebied ten zuiden van Woudsend tot aan het IJsselmeer en ten oosten van de lijn Rijs/Ypecolsga en het gebied ten zuiden van de spoorlijn Leeuwarden-Buitenpost. De exacte locaties staan ook op de website van het waterschap.

© Foto: Wetterskip Fryslân

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio