Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd

woensdag 13 oktober 2021

KOLLUMERZWAAG – 12 Oktober 1961 was de dag dat Sijmen Baarda en Minke Veenstra uit Kollumerzwaag elkaar het ja-woord gaven. Woensdagmiddag kwam wethouder Jelle Boerema langs om het diamanten echtpaar te feliciteren met deze heuglijke dag. Hij nam een bloemstuk en een afschrift van de huwelijksakte mee.

Sijmen Baarda is 82 jaar en is geboren in Sneek. In 1952 is hij in Kollumerzwaag komen wonen bij de familie Komrij, die hem grootgebracht hebben. Na de lagere school ging Sijmen naar de Ambachtsschool/ metaalbewerking. Daarna ging hij aan het werk bij Hubert in Surhuisterveen. De afstand werd per fiets afgelegd iedere dag, maar in diezelfde tijd volgde hij ook nog een avondopleiding (MTS) in Leeuwarden. Ook dat ging met de fiets, 4 avonden per week. Hij heeft bij meerdere bedrijven gewerkt in het land. En nog steeds is Sijmen aan het werk. Hij ontwerpt machines voor bedrijven, zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Nog steeds krijgt hij vragen uit het land, om ontwerpen te maken. Hij vindt het nog steeds wel een uitdaging, maar is wel bezig om het af te bouwen.

Minke Veenstra is 79 jaar en is geboren en getogen in Kollumerzwaag. Haar vader was stoelmaker. Minke heeft een naaicursus gevolgd en ging aan het werk op een naaiatelier in Buitenpost en later bij Naaiatelier de Vries aan de Ganzingawei in Kollumerzwaag. Ook heeft ze nog schoonmaakwerkzaamheden gedaan in het Diaconessen Ziekenhuis in Leeuwarden. In het huwelijk heeft zij zich ontfermd over de kinderen. Het echtpaar heeft vijf kinderen, twaalf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Ontmoeting
Eind vijftiger jaren was het de gewoonte, dat de jongens op de hoek bij Fietsenzaak van Seggeren verzamelden en de meisjes bij de winkel van Kloosterman er tegenover. De vriendin van Minke had eerst kort verkering gehad met Sijmen, dus toen Sijmen vroeg of hij hun thuis kon brengen, dacht Minke, dat hij de vriendin bedoelde, maar Sijmen had een andere bedoeling. Hij bracht Minke thuis. Ze spraken een dag en tijd af voor een volgende afspraak bij ‘de Opslach’ in Kollumerzwaag. Op die dag was Minke ziek en kon niet naar de afspraak komen, dus moest ze het wel vertellen aan de ouders. Het broertje werd naar de afspraak gestuurd en nam Sijmen mee naar huis. Hij had eerst wat thee gedronken met de ouders en mocht toen wel even naar Minke toe, die ziek op bed lag met bronchitis. Ze kregen verkering en het is niet meer uitgegaan.

Trouwdag
Op de Trouwdag werd het jonge paar vervoerd met een Ford Fairlane van Lubbert de Jong uit Kollumerzwaag met een hele colonne auto’s er achter aan naar het gemeentehuis in Kollum, waar wethouder Jochum Tigchelaar hen trouwde. In de Nederlands Hervormde Kerk in Kollumerzwaag werd het huwelijk kerkelijk bevestigd door ds. A. Bakker. Omdat Dorpshuis de Trije Doarpen vanwege een verbouwing niet gebruikt kon worden werd er feest gevierd in de Boei achter de Gereformeerde kerk.
Daar had Folkert Rozendal het prima voor elkaar, eerst voor 40 personen een etentje en ’s avonds kwamen er 180 bruiloftsgasten. De muzikale omlijsting van de avond was in handen van Trio Visser en Tjeerd van Seggeren was de ceremoniemeester.

Toen gebeurde er iets bijzonders. Bruiloftsgasten Germ en Jantsje kwamen naar voren en wilden een collecte organiseren op deze avond voor de “earme berntsjes”. Er werden een aantal personen gevraagd om mee te helpen met collecteren in de zaal. Alle geld werd in een zak gedaan en toen werden Sijmen en Minke gevraagd naar voren te komen. Germ en Jantsje overhandigden de zak met geld aan het bruidspaar, waarna er een gejuich opging!

In het huwelijk ging het jonge paar eerst wonen aan de Koarteloane in Kollumerzwaag. Toen Minke in verwachting was van de oudste dochter, kreeg ze tuberculose. Zes weken na de bevalling  van hun dochter is ze opgenomen in Beatrixoord in Haren om te herstellen van de tuberculose. Dit heeft veel impact gehad op het jonge gezin. Hun dochtertje is toen door een nichtje  opgevangen. Toen Minke hersteld was van de tbc, zijn ze gaan wonen aan  de Triemsterloane in Kollumerzwaag.

Hobby’s
De hobby’s van Minke waren kaarten maken,  het breien van truien en sokken, liefst met zo veel mogelijk kleuren erin. Ook borduren heeft ze veel gedaan, waaronder schellekoorden. Schellekoorden werden opgehangen aan een houten stokje met twee gedraaide knoppen aan het eind ervan. En nu kwam de hobby van Sijmen heel goed van pas. Hij kon van hout en metaal van alles maken. Zo ook de gedraaide knoppen, maar ook gordijnringen, waar een borduursel in kwam en daar was in die tijd veel vraag naar.  Sijmen vertelde, dat hij er duizenden van heeft gemaakt en verkocht aan handwerkzaken. Ook maakte Sijmen kasten, houtwerk van klokken enz.

Sijmen was ook actief in het verenigingswerk, zoals voor de OSK ( Ondernemers Sociëteit Kollumerland), waar hij 10 jaar voorzitter van is geweest. Tevens veertien jaar voorzitter van  de OVK (Ondernemers Vereniging Kollumerzwaag) en Jeugdouderling voor de NH kerk in Kollumerzwaag. Minke is lid van de Soos, en één keer per week gaat ze naar de Boei in Kollumerzwaag, waar ze een gezellige ochtend hebben met koffie en sjoelen enz.

Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Sijmen en Minke Baarda 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?