‘Sko ris oan’ met boeren en B&W in Dantumadiel · Foto('s): Gemeente Dantumadiel
  Gemeente Dantumadiel

‘Sko ris oan’ met boeren en B&W in Dantumadiel

dinsdag 10 maart 2020

Vrijdag 6 maart schoof het bestuur van LTO Dantumadiel aan bij burgemeester en wethouders. Er is gesproken over het landbouwverkeer in de bebouwde kom, zonneweides en windmolens, asbestdaken en ‘boef zoekt boer’.

Landbouwverkeer in de bebouwde kom
Het landbouwverkeer wordt steeds groter en sneller. Een aantal jaren geleden besloot de provincie dat de Lauwersseewei tussen Dokkum en Aldtsjerk geschikt zou worden gemaakt voor landbouwverkeer. Tractoren rijden dan minder vaak door de dorpen Wâlterswâld, Damwâld en Rinsumageast. Wethouders van Dantumadiel maakten zich zorgen over de veiligheid van landbouwverkeer op de Lauwersseewei, daarom zijn verschillende alternatieven onderzocht. Conclusie: het deels aanpassen van de provinciale weg is de enige reële oplossing om tractoren uit de bebouwde kom te weren. LTO wil de gemeente graag ondersteunen om de noodzaak hiervan te benadrukken bij het provinciebestuur.

Zonneweides en windmolens
Steeds vaker wordt in Nederland landbouwgrond opgegeven voor zonneweides. LTO geeft aan hier een tegenstander van te zijn. Zonneweides gaan ten koste van het bodemleven en het landschap, terwijl grote daken nog ongebruikt zijn. Volgens LTO zal er meer ingezet moeten worden op dorpscollectieven en particuliere oplossingen. Ook vinden ze dat er ruimte moeten komen in het provinciaal beleid voor de kleine windmolens met een masthoogte van 15 meter. Naast windmolens en zonneweides wordt ook nog de capaciteit van het energienet besproken. Deze laat te wensen over, zeker voor de aansluiting van bedrijventerreinen en energieopwekkers. De gemeente heeft hierover contact met Liander.

Asbestdaken
Burgemeester Agricola doet via LTO een oproep aan de boeren om, ondanks het uitstel van het rijk, asbest te laten verwijderen en toch door te zetten met het vervangen van asbestdaken op boerderijen. Vooral bij brandschade is er een groot risico op verspreiding van asbest, waardoor de volksgezondheid in gevaar komt en vooral akkerbouwgrond voor lange tijd onbruikbaar zal zijn.

‘Boef zoekt Boer’
In januari is in Kollum een bijeenkomst georganiseerd voor boeren, genaamd ‘boef zoekt boer’. Vooral in het zuiden van het land worden boeren steeds vaker door criminelen onder druk gezet, om voor een aantrekkelijk huurtarief hun leegstaande gebouwen te verhuren. Vooral boeren die in de problemen zitten of van plan zijn te stoppen met hun bedrijf, zijn kwetsbaar. Dantumadiel zoekt die kwetsbare boeren op, om ze bewust te maken van de risico’s.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?