Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Jitske de Hoop
  Jitske de Hoop

Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow

zaterdag 09 oktober 2021

DE WESTEREEN – In de Weekend Nieuwsshow was weer volop aandacht voor het nieuws uit de regio. Het Noordoosten van Fryslân heeft de minste orgaandonoren van Fryslân. In Dantumadiel geeft zelfs maar 27% van de inwoners toestemming voor het doneren van hun organen. Dat bleek de afgelopen week uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. We praten erover met Jan Fennema uit Feanwâlden. Hij heeft zelf al 22 jaar een donorlever. Hij gaf in het gesprek de noodzaak van donoren aan. 

Burgemeester(s) Dantumadiel
Burgemeester Agricola (Dantumadiel) schoof in de studio aan om te vertellen over de actie Sko Ris Oan in De Westereen.  “By in bakje kofje kinne boargers ús fragen stelle en sa wolle wy graach tichterby de boarger komme te stean.”

Burgemeester Agricola van Dantumadiel kwam op bezoek, maar dat is binnenkort niet meer de enige Burgemeester in de gemeente. Er wordt namelijk ook gezocht naar een Klimaatburgemeester. Voor de gemeente NEF hebben ze al een Klimaatburgemeester en dat is Esther Leystra.
Wilt u de Klimaatburgemeester van Dantumadeel worden? Of meer weten over de eerste Nationale Klimaatweek (van 28 oktober t/m 5 november)? Kijk dan op: www.iedereendoetwat.nl.

Quatrebras
De bekende discotheek Club Quatrebras in Noardburgum is verkocht. Ondernemer Jaap Holwerda uit Burgum neemt de discotheek en grond over van eigenaar Piet de Poel. Quatrebras is een begrip in de regio Noordoost Fryslân, generaties stappers uit de hele regio kennen de discotheek. Mats Gies sprak erover met iemand die er alles van weet,  oud DJ en oud-bedrijfsleider Auke Veenstra, ook wel bekend als Mister Quatrebras.

Ferwert
Volgende week zaterdag is in Ferwert de Waddenwandeltocht. Froukje Grijpstra van de organisatie gaf aan dat er meerdere afstanden zijn die men kan lopen. “Ien fan de rûtes is bûtendyks. No’t de briedperioade oer is en wy dit jier in oare datum ha, kinne wy dat dwaan.” Meer info op www.ferwertonline.nl.

Boelenslaan
Na een politie-achtervolging kwam er in de nacht van 15 op 16 september een einde aan het leven van de 28-jarige Andries Booi uit Boelenslaan. Hij werd bij de achtervolging doodgeschoten door de politie. Andries was de beste vriend van Anna Kamminga en Henri Hut. Verslaggever Ben de Jager praatte met hen.

Deventer
Ruim 26.000 studenten kunnen geen woonruimte vinden. Student Daniël uit Kollumerzwaag was één van hen en vond uiteindelijk een kamer in Deventer. Verslaggever Mats Gies ging bij hem op bezoek.

Nieuwe directeur Omrop Fryslân
Houkje Rijpstra van Gytsjerk wordt met ingang van 1 december de nieuwe directeur van Omrop Fryslân. We spraken met haar over haar keuze voor Omrop Fryslân en ook het belang van de lokale journalistiek.

Prijsvraag
De Prijsvraagsponsor is deze week kapsalon Subliem Dokkum. Marleen Visser vertelde over de kapsalon en de haartrends voor de herfst.

Rijst uit de Wâlden?
Wat zou het mooi zijn als rijst in de toekomst niet meer uit landen als China en Vietnam komt bijvoorbeeld, maar gewoon hier uit Fryslân. Onze studiogast, Dirk Osinga, droomt ervan. Hij is als projectleider van onderwijsorganisatie Aeres betrokken bij ‘Better Wetter’. In het kader van dat project wordt er onder andere nu op een proefveldje rijst verbouwd in het Bûtenfjild bij Feanwâlden.

Regenboogvlaggen
De komende weken moeten in heel Fryslân regenboogvlaggen te zien zijn. Dat is het doel van de actie ‘ Regenboogvlaggen voor Fryslân’. De vlaggen moeten opgehangen worden als steun aan de LBHTIQ+ gemeenschap in de week dat het op 11 oktober Coming Out Day is en op 16 oktober Roze Zaterdag in Leeuwarden. Tineke Admiraal van Moeders en Vaders van Fryslân is één van de initiatiefnemers. Hun eerste doel was 1100 vlaggen en de teller staat nu al op meer dan 1170. Ook in de rest van Nederland wordt de actie intussen opgepakt.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Jitske de Hoop
Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Jitske de Hoop
Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Jitske de Hoop
Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Jitske de Hoop
Sko ris oan, orgaandonatie en Roze zaterdag in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Jitske de Hoop
  Jitske de Hoop

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio