Sluisdeuren Lauwersoog naar Sybrandy’s?

Dinsdag 28-01-2020
LAUWERSOOG - Sybrandy’s Speel- en Natuurpark in Oudemirdum wil graag het blote voetenpad in het park over laten lopen in een ‘droge voetenpad’. Voor zover bekend wordt dit het eerste ‘droge voetenpad’ van Nederland. Dit pad loopt door de beschermingszone en over primaire kering. Deze dijk moet ons beschermen voor overstromingen uit het IJsselmeer. Dit willen we graag uitleggen aan de jeugdige bezoekers van het park, door naast de natuureducatie ook aan waterbeheereducatie gaan doen. Hiervoor is samenwerking gezocht met Wetterskip Fryslân. Sybrandy’s heeft zich daarom ook gemeld bij de provincie Groningen voor de sluisdeuren van Lauwersoog.

De provincie Groningen maakte vorige week bekend een creatieve herbestemming te zoeken voor de deurendie meer als vijftig jaar onderdeel waren van de primaire kering. Sybrandy’s Speel- en Natuurpark wil dit ‘industrieel erfgoed’ graag hergebruiken in het droge voetenpad. De afgelopen weken heeft landschapsarchitect Maaike Vellinga van Makan.nl een ontwerp gemaakt voor Sybrandy’s Speel- en Natuurpark. In het ontwerp is veel ruimte voor natuur- en waterbeheereducatie. Zo is bijvoorbeeld in haar ontwerp een begeleidende ‘dijkbank’ getekend. Deze houten bank volgt de contouren van de primaire kering.

Kinderen kunnen over deze bank lopen en lezen tegelijkertijd de hoogtes van de dijk af door de corresponderende peilmaten die op de bank geschreven staan. Door de sluisdeuren bijvoorbeeld ‘neer te leggen’ kunnen ze onderdeel worden van het droge voetenpad. Een ander deel van de sluisdeuren zou dienst kunnen doen als vlonder in de amfibieënpool. Met infopanelen willen ze bij de bezoekers laten doordringen dat Friesland (en ook een stukje Groningen) alleen droge voeten houdt dankzij goed waterbeheer.

Het conceptontwerp voor Sybrandy’s Speel- en Natuurpark is bij gemeente De Fryske Marren en Wetterskip Fryslân ingediend. Zodra de goedkeuring er is, wordt met de verhuizing van het park begonnen. Het streven is om in april het park te openen. Dit is de periode dat de schoolreisjes beginnen. De scholen zijn een belangrijke doelgroep voor de educatie in Sybrandy’s Speel- en Natuurpark.

terug naar overzicht

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie