Sluisdeuren Lauwersoog naar Werelderfgoedcentrum Waddenzee · Foto('s): Provincie Groningen
  Provincie Groningen

Sluisdeuren Lauwersoog naar Werelderfgoedcentrum Waddenzee

dinsdag 10 maart 2020

De 4 oude deuren van de Robbengatsluis gaan naar het Werelderfgoedcentrum Waddenzee dat in Lauwersoog gebouwd gaat worden. Dat maakte juryvoorzitter en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk 10 maart bekend, na een oproep aan het publiek om met suggesties te komen voor een nieuwe bestemming voor de deuren. De voorkeur ging uit naar hergebruik in het gebied en in originele staat. Bovendien passen de deuren uitstekend in het verhaal van het Werelderfgoedcentrum, over de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied.

Toegangspoort
Om straks bij het Werelderfgoedcentrum te komen moet het publiek vanaf het parkeerterrein de provinciale weg N361 oversteken. Het plan is om in de dijk, die op de route naar het Werelderfgoedcentrum ligt, een tunnel te maken en de sluisdeuren als toegangspoort aan weerszijden van de tunnel te plaatsen. De beleving begint daarmee al als je het parkeerterrein verlaat en richting Werelderfgoedcentrum loopt.

Overdracht
Op maandagochtend 30 maart takelt aannemer DJK Zuidbroek de sluisdeuren uit de sluis en worden ze overgedragen aan Niek Kuizenga, initiatiefnemer van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee en directeur van het Zeehondencentrum Pieterburen, waar ze  voorlopig worden opgeslagen.

30 serieuze ideeën
Eind januari maakte de provincie bekend dat de sluisdeuren, uit de jaren ’60, voor de functie van primaire waterkering het einde van hun levensduur hadden bereikt. Daarna volgde een oproep om met creatieve ideeën te komen voor een mooie nieuwe bestemming voor de deuren, het liefst in het gebied. Er kwamen veel reacties binnen, vooral via sociale media. 30 hiervan zijn serieus bekeken.

Werelderfgoedcentrum Waddenzee
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt een plek waar je terecht kunt voor exposities en informatie over de natuur en de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Het centrum, dat in het havenkwartier van Lauwersoog komt te staan, krijgt ook een panoramatoren met uitzicht over het Wad. Verder biedt het centrum onderdak aan Zeehondencentrum Pieterburen en kennisinstellingen, die er onderzoek kunnen doen.

Samenwerking
De bouw van het centrum is een project van de stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee, stichting Zeehondencentrum Pieterburen, gemeente Het Hogeland, provincie Groningen, Staatsbosbeheer en Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog (EHL). Op 18 maart neemt de raad van de gemeente Het Hogeland een definitief besluit. Het Werelderfgoedcentrum opent naar verwachting in het najaar van 2022 zijn deuren.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?