Op woensdag 10 oktober brengt het RTV NOF programma de SmachtWacht een hommage aan Jacques Brel. De Belgische zanger die op 9 oktober 1978 overleed. Veertig jaar na dato leeft zijn muziek nog steeds voort. Niet alleen worden zijn songs nog steeds door veel artiesten gezongen, tot de huidige generatie aan toe, maar klinkt zijn muziek nog altijd in vele landen in belangrijke radioprogramma’s. Zoals de SmachtWacht dus, de wekelijkse pantoffelparade van de Histotolk en de Graaf van Medwert.
Eén groot stormend Brelmoment
Het poëtische en muzikale radioprogramma eert Brel al elke week met het Zwervend zwevend Brelmoment. Deze week zal de hele uitzending tussen 21.00 en 23.00 uur één groot stormend Brelmoment zijn. In de collectie van de SmachtWachters, zoals de presentatoren van dit programma worden genoemd, bevinden zich zeldzame opnames van de grootste Franstalige zanger ooit. Een paar zullen zeker de revue passeren. Maar ook andere meesterwerken, bekende en minder bekende, zullen worden gedraaid.
Meesterlijk in observeren
Wat maakt Brel zo uniek? SmachtWachter de Graaf van Medwert hierover: ‘Brel zingt geen lied hij leeft het. Hij is meesterlijk in het observeren van mensen en relaties. Muzikaal heeft hij, op zijn beginperiode na, zijn eigen weg gekozen. Daarin verschilt hij bijvoorbeeld van Piaf, Aznavour en Becaud, maar ook van veel andere artiesten. Hij hield zelf meer van klassieke muziek dan van chansons en zijn muzikanten hadden ook een klassieke achtergrond. De arrangementen lijken soms eerder klassieke meesterwerken dan een chanson.’
Ne me quitte pas
Om zijn invloed aan te tonen zullen er in de SmachtWacht ook veel zangers te horen zijn die Brel hebben gezongen. SmachtWachter de Histotolk: ‘ In de eerste jaren van de SmachtWacht hebben we elke week een andere versie gedraaid van Ne me quitte pas, het bekendste werk van Brel. Niet dat ze allemaal even goed aan te horen waren, maar als je zolang verschillende versies van een nummer kan draaien, zegt dat wel iets over zijn grootheid.’
Vaste rubrieken ook in teken van Brel
Naast de hommage aan Brel zijn er natuurlijk ook de vaste rubrieken, die ook in het teken van Brel zullen staan. Zoals het Actualiteitengedicht (Brel is altijd actueel), de facetten van Frank Sinatra (ook The Voice had ook nummers van Brel op zijn repertoire), het Stad, straat, steeg en streekgedicht (Brel schijnt een keer in onze regio te zijn geweest…) en het Antidepressivum voor Driesum, zal ook vanuit een Brel worden toegediend. Goeroe Gerard is helaas niet bereid gevonden iets over Brel te zeggen, dat zou hem teveel afleiden van zijn spirituele lusten. Gerrit Gleufhoed, de monumentenreporter van RTV NOF had graag een Brelmonument in de regio besproken, maar zoals hij zelf zegt: ‘Die zijn er natuurlijk niet he. En ik ga natuurlijk niet zelf een monumentje zitten ministecken. Dat is logisch als bieten.’ Zoals gebruikelijk gaat er hoogwaardige poëzie van de Histotolk en de Graaf van Medwert aan de liederen vooraf.
Meeschrijfformulier
Voor de vaste luisteraars van het programma, de zogenaamde Smachters, is er een digitaal meeschrijfformulier in boekvorm uitgebracht. Dit dubbelzijdige digitale document, bij voorbaat al een collectorsitem, kan gratis worden aangevraagd via smachtwacht@rtvnof.nl.