SmachtWacht kerstshow bij RTV NOF · Foto('s): SmachtWacht
  SmachtWacht

SmachtWacht kerstshow bij RTV NOF

dinsdag 19 december 2023

DE WESTEREEN – Woensdagavond 20 december zal de beruchte radioshow van RTV NOF de SmachtWacht weer volop in het teken staan van kerst. Niet alleen poëtische kerstmuziek, maar ook muzikale kerstpoëzie. Vorig jaar brachten de Histotolk en de Graaf van Medwert, de presenatoren van de SmachtWacht, de succesvolle bundel “Een gezellige kerst; Hopeloze kerstgedichten” uit. ‘De bundel is een beetje het White Christmas onder de kerstpoëzie geworden. Dat wil zeggen tijdloos en warm als een sneeuwpop in juni’, aldus de Histotolk. Het is dan ook geen wonder dat deze wonder der poëzie centraal staat in de kerstshow. 

Rubrieken in teken van kerst
Naast poëzie en muziek staan ook de rubrieken waar de SmachtWacht groot mee geworden is in het teken van kerst. Zo zal Goeroe Gerard zijn immens licht laten schijnen over het hele kerstgebeuren. De Graaf van Medwert is nu al onder de indruk: ‘In het voorgesprek met de Goeroe kreeg kerst al gelijk zoveel meer betekenis voor mij. Het was voor mij ook nieuw dat deze wijsgeer zoveel waarde hecht aan kerst en ik zag zelfs kerstversiering in de vorm van een Eland en een Porsche voor zijn praktijk in de stoepa staan.’ Speciaal voor de mensen die kerst in Driesum moeten doorbrengen is er een extra vrolijke toediening van het antidepressivum voor Driesum. Gerrit Gleufhoed bespreekt een belangrijke kerstfair in de regio op de hem deskundige wijze. De Histotolk: “We wisten dat de man zeer deskundig is op het gebied van monumenten in de breedste zin van het woord, maar dat hij ook een zeer capabele kerstfairdeskundige is, was voor ons ook nieuw.’ En natuurlijk komt Sinatra ook ruim aan bod in de twee uur durende show.

Poëziewokshops in Mexico
Dit jaar wordt de kerstshow gepresenteerd door de Graaf van Medwert. De Histotolk is namelijk weer in Mexico in het kader van de serie poëzieworkshops die de presentatoren daar deze maand geven op het gevangeniseiland Las Coronas. De Graaf van Medwert: ‘Kerst is natuurlijk leuk en aardig, maar met deze workshops vervullen we de kerstgedachte veel meer, dan met zo’n domme kerstshow. Gelijk na afloop van de show reis ik dan ook naar Mexico om daar samen met de Histotolk de laatste workshops te geven en de certificaten aan de gedetineerden uit te reiken.’ ‘Die kunnen ze dan mooi op hun CV zetten’, vult de Histotolk aan, ‘niet dat ze daar iets aan hebben, want de meesten komen pas na 320 jaar vrij.’

SmachtWacht-marathon op 27 december
In de SmachtWacht-marathon op 27 december a.s. wordt aan de poëtische resultaten van de workshops ruim aandacht besteed. ‘Tegen die tijd zal de bundel “Viva Las Coronas” klaar zijn, en zullen we die tijdens de SmachtWacht-marathon presenteren’, zo weet de Graaf van Medwert een verwachtingspatroon te wekken. De Histotolk: ‘Maar we beginnen die marathon natuurlijk gewoon weer met onze SmachtWacht Top 40, waarvoor de luisteraars hebben kunnen stemmen. Niet dat dat zin heeft gehad, want wij bepalen natuurlijk uiteindelijk zelf wat we draaien.’ ‘En verder komen er nog andere hogere zaken aan de orde, zoals enkele bijzondere ontmoetingen en misschien zelfs wel een heuse SmachtWacht eindejaarsquiz!’, besluit de Graaf van Medwert.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio