SmachtWacht-marathon bij RTV NOF · Foto('s): SmachtWacht
  SmachtWacht

SmachtWacht-marathon bij RTV NOF

dinsdag 26 december 2023

REGIO – Sommige luisteraars gaan al half november bij hun radio klaar zitten tot het vlaggenschip van RTV NOF de SmachtWacht zijn eindejaarsmarathon in vaart, het hoogtepunt van het radiojaar. Dit jaar zal de wekelijkse pantoffelparade zijn krachttoer volbrengen op woensdag 27 december, van 14.00 tot 22.00 uur. De presentatie is natuurlijk gedurende de hele marathon in handen van de SmachtWachters de Histotolk en de Graaf van Medwert.

SmachtWacht Top 40
De marathon begint traditiegetrouw met de SmachtWacht Top 40 tussen 14.00 en 18.00 uur. Deze lijst, die alle andere lijsten overbodig maakt, is weer deskundig samengesteld aan de hand van de stemmen van die de Smachters (zoals de luisteraars zichzelf liefkozend noemen) afgelopen weken hebben uitgebracht. De Graaf van Medwert: “Nu moet de invloed van de luisteraar, hoe gewaardeerd ook, niet overschat worden. Eigenlijk is die nul, want uiteindelijk hebben wij de kennis en het talent om een deskundig gestructureerde top 40 samen te stellen. Dat komt ook niet iedereen aanwaaien.” De Histotolk vult aan: “En er is al genoeg brut op de radio, het is niet voor niets dat wij ook wel de diamant in de berg met grind worden genoemd.”

Nieuwe nummer 1?
Of er een nieuwe nummer één is kunnen de presentatoren nog niet verklappen. “Of eigenlijk weten we dat nog niet”, verklapt de Histotolk. “Er gaat altijd een secuur proces aan vooraf, waarbij het artiesten kan helpen als ze een leuke spreuk voor onze luisteraars in willen spreken. Verzaken zij hierin echter, tja, dan kun je een beetje leuke notering in de lijst wel vergeten.” De Graaf van Medwert doet nog een oproep aan de artiesten: “Een beetje democratisch tot stand gekomen top 40 is leuk en aardig, maar we zijn op allerlei manieren om te kopen.”

Tijd voor lange nummers en hogeschool radio
Na de top 40 komt een uur met bijzonder mooie, maar ook lange nummers. De Histotolk: “De radio gaat aan zijn eigen ambitie verloren, door alles maar snel, kort en als een eenheidsworst te presenteren. Terwijl het geheim van radio juist tijd en illusie is. Daarom draaien we tussen 18.00 en 19.00 uur nummers die je nooit op de radio hoort, omdat ze zogenaamd te lang zijn. En uit ervaring blijkt dat iets wat mooi is, nooit te lang kan duren.” “Bovendien kunnen we dan mooi even een hapje eten”, geeft de Graaf van Medwert nog een reden van de ellenlange nummers.

Viva Las Coronas: gedichten vanuit een Mexicaans gevangeniseiland
Tussen 19.00 en 20.00 uur volgt een stukje hogeschool radio, dat wil zeggen een uur lang gewone SmachtWacht-uitzending, met dien verstande, dat dit uur in het teken staat van de bundel Viva Las Coronas. Deze bundel is het resultaat van de serie workshops die de Histotolk en de Graaf van Medwert afgelopen weken hebben gegeven op het gevangeniseiland Las Coronas in Mexico. “De resultaten zijn verbluffend. Het is mooi om te zien dat gedetineerden, die soms nog honderden jaren vast zitten, hun ziel en zaligheid in poëzie wisten vast te leggen tijdens de workshops die we daar gaven”. “De bundel is een prachtig document geworden en geeft een emotioneel inzicht in de gedachtewereld van onze cursisten.”

Interessante ontmoetingen
Na een uur regulier gesmacht te hebben volgt er tussen 20.00 en 21.00 uur een uur vol interessante ontmoetingen met mensen uit de regio. Niet uit de regio, maar wel werkzaam in de regio, is culinair recensent Onno Zelaar. In de SmachtWacht-marathon zal hij voor het eerst zijn opwachting maken, maar de kans is groot dat we hem in 2024 vaker zullen horen. De Graaf van Medwert: “We zijn blij dat een grootheid als Onno zijn culinaire kennis ter beschikking wil stellen van de regio.” De Histotolk: “Een advertentietrekker voor RTV NOF lijkt het mij niet, maar dat het past in de verheffing van regio laat geen twijfel.”

SWEQ
Het laatste stukje van het meesterwerk, dat de SmachtWacht-marathon is, vindt plaats tussen 21.00 en 22.00 uur. De Histotolk en de Graaf van Medwert verbreden dan hun werkterrein naar een heuse SmachtWacht Eindejaars Quiz (SWEQ). De Graaf van Medwert:  “De SWEQ staat nog in de steigers, maar we kunnen wel verklappen dat we de quiz gaan spelen met twee beroemde koppels. Zo zullen professor Q. Darmfogel (hoogleraar aan de University of Noroc City, Nevada) en mevrouw Van Beuningen (pitrietdeskundige) een team vormen, dat het op zal nemen tegen niemand minder dan Goeroe Gerard (wijsgeer) en Harry Stoomoven (spyrograaf).” De Histotolk verklapt al wat de hoofdprijs is van de SWEQ: “De door professor Darmfogel geïnitieerde schommelpont over de Waddenzee naar Ameland heeft nog geen naam. Hoe leuk is het dat de naam van de winnaar de SWEQ zijn naam voor eeuwig verbonden zal zien aan dit staaltje techniek!”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio