Spannende wedstrijd Harkema Opeinde 1 – Friese Boys 1  1-2     · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Spannende wedstrijd Harkema Opeinde 1 – Friese Boys 1  1-2

zondag 02 oktober 2022

HARKEMA – Zaterdag 1 oktober op sportpark De Bosk werd onder wisselende weersomstandigheden een spannende wedstrijd gespeeld Harkema Opeinde 1 – Friese Boys 1 met uiteindelijk als matchwinner invaller goudhaantje Dirk Greidanus. Beide teams wisten vorige week hun 1e competitiewedstrijd te winnen en onder leiding van scheidsrechter J.K. Pol uit Buitenpost werd er om 14.30 uur afgetrapt. Bij Friese Boys was Dirk Jan Heidstra afwezig en Aldert Hietkamp was zijn vervanger.

Harkema Opeinde begon sterk aan de wedstrijd en was een half uur dominant aanwezig. Kansen waren er wel voor de thuisclub, maar keeper Jelmer Boorsma was in zijn strafschopgebied uitstekend op dreef en hield de nul. Op het gladde veld werd door beide teams met veel inzet gespeeld en dat leidde bij regelmaat ook tot foutieve passes. In de 27e minuut moest Oane van der Heide het veld verlaten en Marwan Egeh was zijn vervanger. Friese Boys kwam op links een paar keer uitstekend door via Rienk Postma op assist van Nick en Luutzen zijn voorzetten kon Pieter van der Zwaag niet omzetten in goals. Harkema Opeinde probeerde voor rust nog te scoren met schoten en voorzetten, maar Friese Boys hield de nul. Rust 0-0.

In de 2e helft eigenlijk hetzelfde spelbeeld, Harkema Opeinde had meer de bal, maar had moeite kansen te creëren, Friese Boys probeerde in balbezit de bakens te verzetten via Jelmer Bloem en Nick de Graaf en dat lukte vrij aardig. In de 49e minuut liep Rienk Postma tegen een gele kaart op.

In de 55e minuut werd een dieptebal van Aldert Hietkamp doorgekopt door Pieter van der Zwaag, de actieve Rienk Postma ging een sprintduel aan met een verdediger aan de linkerflank en ook keeper Joost Demmink kwam uit zijn doel, Rienk kwam als winnaar uit de strijd en prikte de bal langs de keeper 0-1. Direct daarna was Harkema Opeinde dichtbij de gelijkmaker, maar keeper Jelmer Boorsma kreeg de inzet tegen zijn lichaam. In de 60e minuut ging Nick de Graaf er vandoor en stoomde op de verdedigers af, en met een perfecte steekpass werd Pieter van der Zwaag bereikt en alleen voor de keeper, schoot hij de bal tegen de paal en de rebound werd door Pieter rakelings naast geschoten.

Harkema Opeinde kreeg een aantal vrije trappen binnen 20 meter van het doel, maar de harekieten waren onzorgvuldig, goals leverde dit niet op en ook de corners overleefde Friese Boys. Pier Kempenaar schoot nog over en kopte een voorzet van Luutzen Postma op de voeten van de keeper, de rebound was een prooi voor Pieter van der Zwaag, die zijn inzet naast zag gaan.

In de 76e minuut kwamen Jesse van Balen en Dirk Greidanus in het veld voor Jelmer Brinkman en Pier Kempenaar. Harkema Opeinde werd op links regelmatig gevaarlijk, in de 78e minuut verloor Jesse van Balen het duel van Daniël Postma. De lage voorzet was uitstekend en kon door Jordi Seepma worden binnen getikt 1-1. Friese Boys was niet uit het veld geslagen, want Dirk Greidanus werd op assist van Pieter van der Zwaag de diepte in gestuurd en zijn inzet kwam tegen de keeper. Harkema Opeinde schoot in de tegenaanval rakelings naast. In de slotfase bleef het een boeiend schouwspel met als animators in de achterhoede Andries van der Zwaag en Aldert Hietkamp en de goed ingevallen Marwan Egeh.

In de 85e minuut werd Nick de graaf van achteren door captain Chris Hoeksma neergesabeld en een gele kaart was zijn aandeel. Luutzen Postma schoot de vrije trap in de handen van de keeper. In de 89e minuut werd een duel door Pieter van der Zwaag liggend op de grond door getikt naar Dirk Greidanus die op randje buitenspel mocht doorgaan en via een verdediger zijn inzet via de keeper Joost Demmink in het doel zag gaan 1-2, een explosie aan vreugde volgde met nog blessuretijd te gaan. Harkema Opeinde kwam nog gevaarlijk door maar de voorzetten gingen over of waren prooi voor de prima keepende Jelmer Boorsma. De laatste kans was voor Dirk Greidanus die zijn schot naast zag gaan, maar wel matchwinner werd in deze wedstrijd.

Friese Boys had vorig jaar na 12 duels pas zijn 2e winst te pakken en vandaag werd met spirit de 2e winst binnen gesleept en de equipe van coach Ayelt van Zuiden en leider Jappie Bosma staan deels op de 1e plaats. Ook Opende heeft 2 wedstrijden gewonnen en is de volgende tegenstander van Friese Boys zaterdag 8 oktober 14.30 uur in Kollumerzwaag.

Nog even een rectificatie, de degradatieregeling in de 4e klasse voor het seizoen 2022/2023 is op de ranglijst de nummers 11 en 12 nacompetitie gaan spelen en de nummer 13 en 14 rechtstreeks degraderen.

Verslag: Hielke de Graaf

Auteur: Redactie RTV NOF

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00