Staatssecretaris Dekker keurt onderwijsfusie Dokkum alsnog goed · Foto('s): 

Staatssecretaris Dekker keurt onderwijsfusie Dokkum alsnog goed

vrijdag 22 augustus 2014

In april 2014 vernietigde de Rechtbank Leeuwarden het besluit van de staatssecretaris van Onderwijs waarin hij de voorgenomen fusie tussen de Stichting voor Christelijk Basisonderwijs Dongeradeel en de Vereniging voor Speciaal Onderwijs De Twine te Dokkum afkeurde. De Rechtbank verklaarde de toegepaste beleidsregel dat een fusie niet tot een marktaandeel van vijftig procent of meer mag leiden in strijd met de Wet op het Primair Onderwijs. Omdat deze wet een inhoudelijk criterium voor de toetsing van fusies tussen schoolbesturen bevat voldoet een cijfermatige beoordeling niet.

Na vernietiging van het besluit moest de staatssecretaris een nieuwe beslissing over de onderwijsfusie nemen. Hij vroeg de fusietoetscommissie uit Den Haag om een nieuw advies en deze commissie adviseerde dit keer positief. Hierop besloot staatssecretaris Dekker deze zomer om de Dokkumer fusie goed te keuren. Beide partijen kunnen na een langdurig proces van zo’n drie jaar dus alsnog tot fusie overgaan.

Hoewel er nu een goedkeuring ligt, is de staatssecretaris het begrijpelijkerwijs niet eens met de uitspraak van de Rechtbank. Hiermee komt immers een belangrijke grondslag aan zijn toetsingsbeleid te ontvallen, en dat heeft grote gevolgen voor de toetsing van toekomstige fusies in het basisonderwijs. Het hoger beroep dat de staatssecretaris van OCW bij de Raad van State heeft ingesteld zal duidelijkheid moeten geven over de juistheid van het vijftig-procentscriterium.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio