Staatssecretaris is nog nooit op het Wad geweest, maar beslist nu wel over de veerboot
DE WADDEN – De staatssecretaris die de veerverbindingen op het Wad in portefeuille heeft, is nog nooit op het Wad geweest. Maar Thierry Aartsen wil dat goedmaken, daarom was hij op bezoek in Fryslân.
Aartsen (VVD) is sinds een week demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Aartsen is de opvolger van Chris Jansen (PVV), die met het vallen van het kabinet opstapte. De nieuwe staatssecretaris was woensdag op het provinciehuis in Leeuwarden. Er liggen belangrijke dossiers open, zo schrijft Omrop Fryslân.
Als eerste naar het noorden
Hij kwam om te praten over de Lelylijn en de problemen op het spoor, maar ook over de veerdiensten naar de Friese eilanden, waar de Tweede Kamer donderdag over praat. “Ik vond het belangrijk, ook als signaal, om eerst naar het noorden af te reizen om hier mijn oor te luisteren te leggen. Wat speelt er, welke zorgen zijn er en hoe kunnen we samen weer vooruit?”
Aartsen is zelf dus nog nooit op een Waddeneiland geweest. “Ik kom uit Breda. Mensen in Breda gaan naar de Zeeuwse kust, als ze naar zee willen”, licht hij toe. Toch moet Aartsen al tijdens zijn eerste werkweek aan de slag met de zorgen en onduidelijkheden van de eilanders en rederijen. Zo is de toekomstige vaarroute tussen de vaste wal en Ameland nog niet bekend.
Wie mag de veerdienst doen?
Met zoveel onduidelijkheid, is het dan wel handig dat er een concessie – het recht op het exploiteren van de veerboten – van 15 jaar wordt uitgeschreven? “Dat is de hamvraag, en dus ook de reden dat we hier vandaag zijn, juist ook om te luisteren naar die zorgen”, zegt Aartsen. “We hebben vandaag al met burgemeester Stoel van Ameland gesproken en met de ondernemersvereniging. We spreken hier ook nog over met Wagenborg, de gemeenteraad en de provincie.” Dit is niet het enige waar Aartsen het over zal hebben. Hij zal ook praten over het aantal autoplekken op de boot voor eilanders en anderen, het aantal afvaarten en welke inspraak ondernemers hebben in de besluitvorming.
Ook wil het Rijk al langere tijd dat boten in de nieuwe concessie elektrisch moeten worden. Dat kan nu nog niet omdat er op de eilanden te weinig stroom is om deze elektrische boten op te laden. Over deze ingewikkeld kwestie zegt Aartsen: “Dat is één voor de toekomst, maar ook hier geldt dat je een balans moet vinden. We moeten uiteindelijk allemaal naar de toekomst toe: die toekomst zal groen zijn.” Hij wil boten wel elektrisch hebben. “Maar het moet wel kunnen, want niemand kan het onmogelijke.”
Mini-concessie van 5 jaar?
In de Tweede Kamer is vorige week op een rondetafelgesprek ook voorgesteld om in plaats van een concessie voor 15 jaar, eerst een tussenconcessie van 5 jaar te doen. Hier heeft de nieuwe staatssecretaris nog geen besluit over genomen. “Daar zitten ook nadelen aan, zo eerlijk moeten we ook zijn.” Aartsen vindt dat ze eerst even rustig moeten nadenken. “Eerst even op bezoek gaan en luisteren naar iedereen die betrokken is bij het eiland. Dan kunnen we morgen luisteren naar wat de Kamer vindt en dan kunnen we een beslissing nemen.”
Anderen dan Wagenborg of Doeksen?
Aartsen sluit niet uit dat in plaats van Wagenborg en Doeksen – die al meer dan 100 jaar lang de veerdienst verzorgen – een andere partij als beste uit de bus komt bij de veerbootconcessie. “Ik snap dat dit gevoelig ligt, maar dat zijn natuurlijk wel de spelregels die we met elkaar in Europa hebben afgesproken.” Aartsen vindt wat concurrentie wel prima. “Concurrentie kan gewoon een gezonde prikkel zijn als het gaat om de kwaliteit van de veerdienst.”
“Tegelijkertijd snap ik ook wel dat mensen zeggen: het gaat al 100 jaar goed, waarom moet dat nu anders? Maar ook dit is weer die balans.”
Met de OV-kaart het Wad over?
Op dit moment is het zo dat er op de veerverbindingen tussen de vaste wal en de Friese Waddeneilanden geen subsidie zit van het Rijk. Dat heeft zijn beperkingen. Want daardoor kunnen studenten met een OV-kaart bijvoorbeeld niet het Wad oversteken. Aartsen ziet wel wat in een gereduceerd tarief voor studenten van de eilanden: “Dat is echt iets wat nadrukkelijk naar voren komt tijdens de gesprekken.” Maar er moet wel goed over het geld nagedacht worden, het gaat immers om belastinggeld. “Ga je dan toeristen ook een gereduceerd tarief aanbieden? Voorlopig denk ik dat het verstandig is om het zonder subsidie te blijven doen.”
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.