Stadsbrouwerij Bonifatius in ander daglicht

Maandag 21-10-2019
DOKKUM - Hobbyfotograaf Arjan Sijtsma uit Dokkum heeft de fotowedstrijd van stichting Stadsbrouwerij Bonifatius gewonnen. De stichting schreef een wedstrijd uit voor het maken van een originele foto van het pand. “Ik dacht direct aan een foto bij donker”, aldus Sijtsma.

Arjan Sijtsma (37) is naast zijn beroep als buschauffeur sinds vijf jaar hobbymatig landschap-, macro- en avondfotograaf. Zijn werk deelt hij voornamelijk op Facebook en Instagram. “Toen ik las dat Stadsbrouwerij Bonifatius een fotowedstrijd organiseerde waarbij je een sfeervolle foto van hun brouwerij mocht maken, dacht ik direct aan een foto bij donker. Op een avond in een verlichte stad fotograferen zorgt vaak voor mooie sfeervolle foto’s.”

De kleinste stadsbrouwerij van Nederland is een initiatief van Stichting Dockumer Biergilde en wordt gerund door vrijwilligers. De jury van de fotowedstrijd, bestaan uit initiatiefnemers van de brouwerij Berend Wouda, Frank van Dijk en Remco van Dijk, was gelijkgestemd over de winnaar. “Arjan was de eerste die een foto instuurde voor de wedstrijd, die daarna niet meer werd overtroffen. Hij geeft precies de sfeer weer die binnen en buiten de brouwerij proeft. We zijn blij met zo’n prachtige semi-professioneel beeld van de kleinste brouwerij van Nederland.”

De totstandkoming van de foto
Het moment voor het maken van de foto werd zeer zorgvuldig gekozen door Sijtsma. “Ik ben op een rustige avond naar het betreffende pand gereden, heb de situatie bekeken, verschillende camerastandpunten geprobeerd en tot de conclusie gekomen dat een heel laag camerastandpunt, waarbij ik geen liggende maar een rechtopstaande foto ging maken, in mijn ogen de beste optie zou zijn. Een foto in kikkerperspectief maken zorgt voor een heel ander beeld aangezien je tegen het onderwerp op kijkt en in dit geval het pand veel groter lijkt. Vervolgens heb ik meerdere foto’s met verschillende belichtingen variërend van 1/6 tot 30 seconden van het prachtige pand genomen. Deze foto’s heb ik in een fotobewerkingsprogramma tot één foto samengevoegd, waardoor alle details goed belicht zijn (HDR). Als laatste bewerk ik de foto dan nog naar eigen smaak na.” Sijtsma won met zijn foto een bierproeverij voor tien personen.

terug naar overzicht

© Foto's: Arjan Sijtsma Photography


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie