Sterke coaching voltreffer op Lauwers College Kollum · Foto('s): Lauwers College
  Lauwers College

Sterke coaching voltreffer op Lauwers College Kollum

vrijdag 22 januari 2021

KOLLUM – Het Lauwers College in Kollum ging ruim twee jaar geleden van start met het GO!-onderwijs waarbij aan élke leerling maatwerk wordt geleverd. De sterke coaching van de uitdagende methode betaalt zich in de coronatijd dubbel en dwars uit. ,,Iedereen is in beeld en krijgt volop aandacht.” 

Door het zogeheten gepersonaliseerd onderwijs (GO!) en de zelfstandigheid die de methode van de leerlingen vergt, kon de school heel vlot overschakelen op de thuislessen. De wekelijkse gesprekken tussen de leerlingen en de coach, zoals die altijd op de Campus Kollum plaatsvonden, worden bij de lockdown online gevoerd. ,,Het is heel prettig om contact te hebben en te blijven houden. Zeker in deze tijd”, zo vertelt Petra Wierstra, docent Nederlands en coach in de onderbouw.

De een-op-een-gesprekken brengen goed in kaart waar de leerlingen tegenaan lopen en wat hen allemaal bezighoudt. ,,Het hoeft niet altijd over school te gaan. Juist niet. Ook andere zaken moeten aan bod komen”, aldus Wierstra.

Met GO!, waarbij de leerlingen met een Chromebook werken, wilde het Lauwers College Kollum toekomstbestendig onderwijs bieden. Een testcase als de coronapandemie laat zien dat dit zeker het geval is, aldus locatieleider Jannie de Vries. ,,We ondervinden het nu lijfelijk.” De Vries is ‘grutsk’ op haar team dat de boel in deze bizarre tijden draaiende houdt. ,,Het onderwijs is goed voor elkaar. Er zijn weinig tot geen achterstanden.”

Bij de persoonlijke begeleiding van de leerlingen speelt de dichte zorgstructuur van het Lauwers College Kollum een belangrijke rol. Door de korte lijnen heeft de school alle leerlingen goed in beeld. Elke ochtend was en is er een teamoverleg. ,,Dat hebben we in de coronatijd niet afgeschaft”, aldus De Vries. ,,Deze bijeenkomsten leveren zóveel op. Je hoort er belangrijke zaken, waarop je vervolgens kunt anticiperen.”

Op het Lauwers College Kollum worden de opleidingen vmbo-kb, vmbo-bb en mavo (vakbekwaam) aangeboden. De school houdt donderdagavond 28 januari een online-voorlichtingsavond (aanvang 19.30 uur). Ouders en toekomstige leerlingen krijgen info en hebben de mogelijkheid om vragen te stellen. Aanmelding voor de avond wordt op prijs gesteld. Dat kan via www.lauwerscollege.nl/voor-groep-8/locatie-kollum worden gedaan. Op deze site is ook een leuk filmpje over de gang van zaken op school te zien.

Fotobijschrift: Docent Nederlands en coach Petra Wierstra in gesprek met tweede-klas-leerling Lisanne Kooistra, die de persoonlijke begeleiding van het Lauwers College Kollum erg op prijs stelt. Op de achtergrond staat locatieleider Jannie de Vries.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?