Steun voor 28 cultuur- en natuurprojecten in vierde kwartaal · Foto('s): RTV NOF archief
  RTV NOF archief

Steun voor 28 cultuur- en natuurprojecten in vierde kwartaal

dinsdag 22 december 2020

LEEUWARDEN – Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân heeft in het vierde en laatste kwartaal speciale steun toegezegd voor theaters in Fryslân, die het door de coronacrisis moeilijk hebben. Maar ook andere initiatieven zijn  gesteund. Er is in totaal een financiële bijdrage toegezegd van  € 140.000 voor 28 cultuur- en natuurprojecten.

Ondersteuning Friese theaters
Kleine Friese theaters zijn in de mogelijk gesteld om in deze coronatijd met een aangepast projectvoorstel te komen. Voor de vier theaters die hier gebruik van hebben gemaakt, is in totaal zo’n € 50.000 beschikbaar gesteld. Zo ontvangt De Koornbeurs in Franeker een bijdrage voor het project ‘Het verlangen van 2021’, waarin vijf ingezonden verhalen en gedichten in de vorm van dans, toneel, muziek en zang worden uitgevoerd.

Kultuer is de soerstof fan de maatskippij. De mienskip hat ferlet fan ferwûndering, ferbylding, ôflieding en moeting. Wis yn dizze tiid. It behâld fan de teäters is dêrom wichtich. Se foarmje in essinsjeel ûnderdiel fan it rike en ferskate kulturele lânskip dat Fryslân kenmerket“, zegt Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland en voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, in een toelichting op de toekennen van de bijdragen.

De Fûgelwacht Wommels ontvangt € 4.000 voor het project ‘Oer de râne fan de tiid’. Vertegenwoordigers van diverse culturele disciplines zetten een beleving van 24 uur midden in de landerijen om tot een kunstuiting in de vorm van een gedicht, compositie, kunstwerk of lezing.

De Stichting Friese Milieufederatie krijgt € 5.000 voor een sterrentafel en nachttuin in de Lautatún in Wier. De sterrentafel toont een afbeelding van de sterrenhemel van het Noordelijk Halfrond en in de tuin kunnen bezoekers de nachtnatuur beleven.

Coulant uitbetalen
Het Cultuurfonds toont zich coulant met het uitbetalen van eerder toegezegde bedragen. Ook als een evenement of project niet (geheel) door kan gaan, kunnen bepaalde kosten toch worden vergoeden, waarbij ook aandacht is voor betaling van zzp’ers. Kijk bij vragen over een project of evenement vanwege de coronamaatregelen op https://www.cultuurfonds.nl/nieuwsbericht/vragen-over-je-project-evenement-vanwege-de-coronamaatregelen.

Blijf je aanvraag doen
Het Cultuurfonds Fryslân roept verenigingen, organisaties, makers in de cultuur- en natuursector op om vooral aanvragen voor financiële ondersteuning te blijven doen. Ook in 2020 was het gebruikelijke budget te besteden en dat voornemen is niet veranderd voor 2021. Juist nu is het zo belangrijk dat dit geld van onze schenkers en van de loterijen in de sector terecht komt, om te zorgen dat makers en initiatiefnemers zo snel mogelijk weer normaal aan de slag gaan zodra de beperkingen door de coronacrisis afnemen. Zie https://www.cultuurfonds.nl/Aanvragen-fryslan.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen, expertise, beurzen, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?