Stikstofuitdaging bij aanleg rondweg Wânswert · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Stikstofuitdaging bij aanleg rondweg Wânswert

vrijdag 19 april 2024

WANSWERT – Het college van burgemeester en wethouders van Noardeast-Fryslân informeert over de voortgang van de voorbereidingen voor de rondweg Wânswert. In maart 2022 is het besluit genomen om te starten met de voorbereiding van het middelste deel van de hoofdroute tussen de N357 en de N361. In juni 2022 heeft de raad het benodigde krediet beschikbaar gesteld, waarna hard is gewerkt aan de voorbereiding van het project.

Onlangs is een AERIUS-berekening uitgevoerd voor de rondweg, waarbij voor de aanlegfase geen stikstofdepositie is vastgesteld, maar voor de gebruiksfase wel een stikstofdepositie van maximaal 0,02 mol N/ha/jaar. Momenteel wordt er samen met een adviesbureau gekeken naar mogelijkheden om de stikstofdepositie tot nul te reduceren, wat geen eenvoudige opgave lijkt te zijn.

Aanvullend ecologisch onderzoek is nodig, vooral naar de waterspitsmuis en vleermuizenvliegroutes. Het onderzoek naar de waterspitsmuis is gaande, terwijl de grote modderkruiper niet aanwezig blijkt te zijn in de onderzochte watergangen. Ten aanzien van de waterspitsmuis bleken de te onderzoeken watergangen te veel opgeschoond, waardoor betrouwbaar onderzoek niet mogelijk was. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd, in combinatie met het onderzoek naar vliegroutes van vleermuizen.

Diverse grondeigenaren hebben meer belang bij ruilgrond dan bij financiële compensatie, waardoor inspanningen voor het verwerven van geschikte gronden worden voortgezet. In sommige gevallen worden gronden aangekocht zonder compensatie in grond, maar met financiële compensatie. Het voornemen was om de rondweg mogelijk te maken via een wijziging bestemmingsplan, maar vanwege diverse redenen is dit niet meer mogelijk. De rondweg moet daarom planologisch mogelijk gemaakt worden onder de Omgevingswet. Het adviesbureau is belast met deze taak. Het college hoopt in de loop van 2024 meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de voortgang van het project.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Stikstofuitdaging bij aanleg rondweg Wânswert · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?