Stoppen baggeren vaargeul niet aan de orde · Foto('s): 

Stoppen baggeren vaargeul niet aan de orde

vrijdag 03 december 2021

AMELAND – “Er is geen sprake van dat Rijkswaterstaat stopt met het baggeren van de vaargeul naar Ameland.” Wethouder Theo Faber is verbaasd over de onjuiste berichtgeving hierover door diverse regionale en landelijke media. Op tij varen van de veerdienst naar Ameland is op dit moment totaal niet aan de orde, zegt Faber.

De ophef rond het baggerwerk in de Waddenzee wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat eind 2021 de zandwinning bij het vaargeulonderhoud stopt. Dat is geen nieuws; de zandwinning is de afgelopen vijf jaar volgens plan afgebouwd en zal met ingang van 2022 volledig stoppen. Gebleken is namelijk dat het onttrekken van zand aan de Waddenzee leidt tot extra erosie van de Noordzeekustzone.

Geen sprake van stoppen

Het baggervolume zelf verandert niet als de zandwinning stopt, benadrukt Rijkswaterstaat. “Het baggerwerk is vastgesteld op maximaal 3,65 miljoen kuub per jaar voor de gehele Waddenzee”, aldus een woordvoerder. “Op dit moment wordt er op jaarbasis in het gehele Waddengebied bijna 3,3 miljoen kuub gebaggerd. Als het baggeren blijft toenemen zou de jaargrens van 3,65 miljoen kuub in zicht kunnen komen. Bij structurele overschrijding moeten we opnieuw toetsen op effecten. Van stoppen is geen sprake.” Het maatschappelijk belang van het baggeren staat buiten kijf, zegt Faber. “Er is geen besluit om te stoppen, ook niet op termijn, want de Waddeneilanden moeten hoe dan ook bereikbaar blijven. Rijkswaterstaat blijft doorbaggeren op de afgesproken breedte en diepte. Zo staat het ook in de Agenda voor het Waddengebied.”

Lange-termijnoplossing

Faber benadrukt dat er al sinds 2018 structureel wordt gewerkt aan een langetermijnoplossing voor de bereikbaarheid van Ameland. Behalve het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn diverse gemeenten en de provincie Fryslan daarbij betrokken. “Er zijn al langer zorgen over de morfologische ontwikkeling van de Waddenzee”, zegt Faber. “De omstandigheden waaronder de veerdienst naar Ameland moet varen worden steeds slechter. Daarom werken we gezamenlijk aan lange-termijnoplossing voor de bereikbaarheid.” In 2019 zijn twee bewonersavonden georganiseerd over de resultaten van de voorstudie. Dit najaar is het vervolgonderzoek gestart en begin 2022 worden de Amelanders hierover opnieuw geconsulteerd.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio