Symposium “Dag van de Garnaal” · Foto('s): Jan Koelstra
  Jan Koelstra

Symposium “Dag van de Garnaal”

woensdag 20 augustus 2014

Op zaterdag 13 september organiseert de Stichting Promotie Lauwersoog opnieuw de Dag van de Garnaal. De visserij en alles wat daar mee te maken heeft laat zich op die dag zien. Iedereen kan vanaf 10.00 uur ’s ochtend binnenlopen in het gebouw van de Visafslag om sfeer en gratis garnalen te proeven. Er zijn voldoende vissersschepen beschikbaar om een rondje te varen. In de hal van de Visafslag maar ook op het terrein valt van alles te bezichtigen en te doen. Ook aan de kinderen is gedacht. Volgens voorzitter Wim Woudstra wordt het een groot feest voor alle leeftijden.

Het bestuur is al bijna een jaar geleden gestart met de eerste voorbereidingen. Aanvankelijk was er nog veel terughoudendheid. Eerst zien of er wat gaat gebeuren, maar in de afgelopen weken hebben wij gemerkt dat ondernemers en de overheden er in zijn geloven en dat iedereen nu ook echt meedoet. Het vinden van goede vrijwilligers is overal een probleem behalve in Lauwersoog. Het is zo fijn om terug te krijgen dat mensen waarderen wat wij doen. Ik vind het knap van ons bestuur dat ze er steeds in zijn blijven geloven. Dat ze het lef hadden om financiële risico’s te nemen en dat ze steeds opnieuw positief op sleutelfiguren hebben ingepraat. Straks kunnen ook zij genieten van twee geweldige dagen.

Want dit jaar wordt er voorafgaand aan de dag van de garnaal op vrijdag 12 september voor het eerst een symposium voor genodigden georganiseerd. Ik vond dat, dat moest en ben er trots op dat het gaat gebeuren. Door de (Handels) oorlog tussen Rusland en het Westen hebben we in de afgelopen weken gelezen dat Nederland veel land en tuinbouwproducten exporteert. Maar wat voor de boeren geldt, geldt ook voor de vissers. Nederland is ook een draaischijf van vis. Een draaischijf ontstaat daar waar import, aanvoer, doorvoer, bewerking, verwerking en export samenkomen onder regie van het Nederlandse bedrijfsleven. Slechts 20% van de viscluster wordt verdiend met de aanvoer door Nederlandse vissers. De overige 80% komt uit de handel en de verwerking van grondstoffen, tussen- en eindproducten. Een steeds groter deel hiervan komt van buiten Nederland.

Sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw, toen de haven van Lauwersoog twee keer zo groot werd, is Lauwersoog uitgegroeid tot hét grootste garnalencentrum van Europa. Een groot deel van de aanvoersector vist uitsluitend op garnalen. Het resterende deel bedrijft een gemengde visserij en vangt naast garnalen ook schol, tong en kabeljauw. Ongeveer 85% van de garnalen wordt gepeld. De ongepelde garnalen worden voornamelijk naar Frankrijk geëxporteerd. Van de gepelde garnalen gaat de helft naar België en een kwart naar Duitsland. In toenemende mate worden garnalen ook gegeten in restaurants van Zwitserland, Oostenrijk en Itallië. Lauwersoog en Zoutkamp zijn daardoor samen ook een draaischijf en zorgen voor veel directe en indirecte werkgelegenheid. Dat is bij veel mensen niet bekend.

De visserij is volop in ontwikkeling. De aanvoersector is traditioneel gericht op het in de markt zetten van een bulkproduct. Dat betekent lage prijzen. Daarom zijn steeds meer vissers op zoek naar kansen op waardevermeerdering en diversificatie. Technische innovaties voor brandstofbesparing, vermindering van de bodemberoering en bijvangst hebben voor een duurzamere visserij gezorgd. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Zo wordt het merendeel van de garnalen door goedkope arbeidskrachten nog gepeld in Marokko. Het afval, de dop van de garnaal, blijft achter in Marokko. Dat is jammer want ook de dop van de garnaal bevat belangrijke voedingsstoffen. Het mechanisch pellen is gelukkig in opkomst. De machines worden steeds verder doorontwikkeld.

Door o.a. inspanningen van de Stichting Blueport Lauwersoog hebben lectoren van de Noordelijke Hogescholen en de Universiteiten van Groningen en Wageningen, de visserij herontdekt. Studenten doen nu belangrijk onderzoek naar vormen van innovaties die gericht zijn op de verbetering van de hygiëne, veiligheids- en arbeidsomstandigheden en efficiency aan boord, op vissershavens en visverwerkende bedrijven,

  • op verduurzaming, op beperking van de visserij op het milieu,
  • op versterking van het concurrentievermogen en levensvatbaarheid,
  • op het creëren van toegevoegde waarde en het verlagen van de productiekosten.

 

Er is daardoor een netwerk van samenwerking tussen visserij gerelateerde bedrijven en de wetenschap ontstaan. Dat is een fantastische ontwikkeling. De rijksoverheid heeft dit in de afgelopen jaren mogelijk gemaakt, maar de rol van de overheid bij het vormgeven van economische processen is controversieel. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft daarom de rol van de overheden bij innovatie onderzocht en heeft geconcludeerd dat alle partijen zich zouden moeten richten op een lerende economie en niet meer op de beginselen van een vrije liberale markteconomie of een maakbare samenleving. Wij zijn benieuwd wat dit in de toekomst zal gaan betekenen voor de visserij.

Tijdens het symposium gaan een aantal sprekers in op de hiervoor geschetste ontwikkelingen. Voor het symposium op vrijdag 12 september hebben wij bewust vertegenwoordigers van de aanvoersector, de visverwerkende bedrijven, de toeleverende bedrijven, handelaren transport en retail in de garnalenvisserij en onderwijs- en onderzoeksinstellingen en de overheden uitgenodigd, opdat informatie, innovaties en ideeën voor verdere samenwerkingsgebieden worden gedeeld. De pers zal hiervan verslag doen zodat de uitkomsten ook beschikbaar komen voor een breed publiek. Kijk voor meer informatie op www.promotielauwersoog.nl

De Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio