Tandartsen en onderwijs in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Tandartsen en onderwijs in de Weekend Nieuwsshow

zondag 26 april 2020

In de Weekend Nieuwsshow was er aandacht voor diverse onderwerpen uit onze regio. Met Ico Prins (bestuurslid Chr. Mavo De Saad) bespraken we de sluiting van de middelbare school in Damwâld. ,,We merken dat nu het nieuws een paar dagen bekend is, dat de knop al redelijk snel om gaat bij zowel de leerlingen als ouders, nu bekend is dat de school sluit. Ze gaan op zoek naar een andere school. Wij hebben er alles aan gedaan om de school open te kunnen houden, maar het is niet meer mogelijk. We hebben rondgevraagd bij alle besturen in de regio. Piter Jelles wilde ons als enige helpen, maar het slaagde uiteindelijk niet.”

Ondernemer van de week was: Johan Straatsma van Schuur 7. Hij sprak over zijn tijdelijk verhuizing naar De Westereen. ,,Wij maken meubels van steigerhout, daarin is veel mogelijk! Ondanks de corona crisis hebben wij het nog steeds druk.” Romke Hoekstra sprak over de pannakooi in het Fûgellân in Dokkum. Deze is afgelopen week verwijderd. De rel speelt al een tijdje. ,,Ik ben weer wat rustiger geworden. Wij vinden het nog steeds erg jammer dat hij weg is, maar er was geen beginnen aan om deze beslissing tegen te houden.” De online collecte tijdens de kerkdiensten van Streekomroep RTV NOF in samenwerking met de PKN kerk in De Westereen bracht een bedrag op van 5000 euro voor de Voedselbanken in de regio. Bouke Koning: ,,Het heeft een enorme indruk op mij gemaakt, toen ik een bezoek bracht aan de voedselbanken in Dokkum en Kollum. Voor veel mensen is het normaal om boodschappen te kopen in de supermarkt, maar toch is er ook een grote groep mensen in onze omgeving die dat dus niet kan. De voorzitter wist niet wat hij moest zeggen, toen het bedrag zichtbaar werd. De collecte is momenteel voor ZOA.” Daarnaast vertelde Bouke Koning over de Quizshow die hij op Koningsdagavond organiseert voor de inwoners van voormalig Kollumerland. Normaal gesproken organiseert hij dit op locatie, maar door de corona crisis heeft hij een alternatief bedacht. Thuis vanaf de bank een kennisquiz spelen met je smartphone of tablet. ,,We gaan kijken hoe dit gaat en of we het uit kunnen breiden naar de regio. De reacties zijn in ieder geval positief”.

Dirk Jelke de Boer van Palestra uit Dokkum neemt voor Omrop Fryslân het programma Fryslân Fit op. ,,We zijn samen op het idee gekomen om op deze manier mensen in beweging te krijgen. We krijgen veel positieve reacties. Sommige mensen vinden dat het programma wat kort is, maar je zit nou eenmaal met zendtijd.” Juf Janneke van basisschool De Fjouwerhoeke uit Hantumhuizen vertelt over de afgelopen periode op de school. ,,We zijn erg tevreden hoe het thuisonderwijs is gegaan. Tuurlijk zie je verschillen tussen de leerlingen, de één begint om 8 uur de andere om 11 uur. We gaan na de vakantie alles rustig opstarten, eerst even ‘bijpraten’. De leerlingen en onderwijzers hebben elkaar een lange periode niet gezien. Daarna starten we het 50/50 onderwijs op. We zitten momenteel volop in deze voorbereidingen, maar vakantie is nu echt even vakantie.” De marathon van Berlijn gaat niet door, daarom moest Reinder van der Veen iets anders bedenken: ,,Ik wil persee op deze dag lopen, omdat het dan 30 jaar geleden is dat ik ziek werd. Ik loop nu de marathon rondom Kollumerzwaag, misschien is dat nog wel mooier met allemaal bekenden langs de route. Echter denk ik dat het wel een stuk zwaarder gaat worden, omdat je alleen loopt. Mijn buurman gaat met mij mee op de fiets als verzorger. Ik zit nu op 10.000 euro sponsorgeld voor KIKA.” Prijsvraagsponsor is deze week Karinsschoonheidssalon uit Kollum. ,,Het is elf jaar geleden dat ik ben begonnen met de salon. Het team bestaat nu uit vijf personen. De corona crisis is lastig, maar het is nog te doen. Wel de kosten en geen inkomen, ondanks dat blijven we positief,” vertelde Karin de Vries.

Tineke Ubbink van Tandartspraktijk Ubbink & Partners sprak over de situatie in de tandartspraktijken. ,,We vonden het niet verantwoord om met een risicogroep te werken. De afgelopen tijd was voor ons erg bijzonder. We draaiden de laatste 1,5 maand alleen maar spoeddiensten, een zondaggevoel. Vanaf 28 april gaan we weer open. We zullen extra maatregelen door moeten voeren in de praktijk. Een desinfectie tafel is daar één van, maar dan zijn we er natuurlijk nog niet. We zullen iedereen van te voren moeten checken, maar het blijft lastig. We zijn niet bang voor eventuele besmettingen, want iedere tandarts werkt sowieso al met beschermingsmiddelen,” aldus Tineke. We bespraken de mogelijkheden voor kinderen om weer te kunnen sporten met Hans van Breeden (voorzitter KV Feanwâlden): ,,Er komen veel dingen bij kijken: denk aan de trainingsvormen, de trainers, maar ook het onstmetten van het materiaal. Wij hebben overleg gehad met het bestuur en het bestuur van SC Veenwouden, maar we willen vanaf woensdag 28 april toch wel weer los.” Jan Bergsma vertelde over zijn hobby: ‘oude foto’s verzamelen en bewerken’. Hij leverde de foto’s aan verzorgingstehuizen in de regio, Brugchelenkamp, Talma Hûs en Talma Hoeve. ,,Het is een herkenning van vroeger, mensen krijgen een lach op het gezicht. Dat is toch prachtig!” De Lauwersmeerdijk nabij Anjum wordt over 4,4 kilometer versterkt. Ido Boonstra van het Wetterskip Fryslân gaf tekst en uitleg: ,,Naast het vernieuwen van deze dijk, inspecteren we momenteel nog ruim 45 km dijk. Dat wordt ook dat nog een flinke klus. Op elk tracé volgt ook hier weer een keuze. Je kunt een zeedijk op veel verschillende manieren versterken. Echter past niet elke versterking overal. Het is bijvoorbeeld in theorie mogelijk om duinen voor de Lauwersmeerdijk neer te leggen, door zand op te spuiten, maar dit past hier niet in het plaatje.”

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Tandartsen en onderwijs in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Tandartsen en onderwijs in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Tandartsen en onderwijs in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Tandartsen en onderwijs in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio