Te zien in… Aflevering 120: Kunst Antoinette van Brussel bij Loman · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Te zien in… Aflevering 120: Kunst Antoinette van Brussel bij Loman

woensdag 22 september 2021

ALDTSJERK – Multidisciplinair kunstenaar, dichter, kunstpromotor, inspirator en landmeter Jan Loman (1918-2006), wordt geëerd met de dubbeltentoonstelling ‘Jan Loman Grensoverschrijdend’, lezingen, rondleidingen en boekuitgaven. In de biografische, beeldende, literaire dubbeltentoonstelling in Tresoar (Leeuwarden) en Galerie Bloemrijk Vertrouwen (Aldtsjerk) is werk van Loman te zien en ook uit zijn collectie, bijvoorbeeld van zijn achternicht Antoinette van Brussel.

Gerhild van Rooij

ANTOINETTE VAN BRUSSEL
Loman omringde zich met eigen werk en werk van collega’s. Zijn 80ste  verjaardag vierde hij mede in Museum Drachten met een tentoonstelling van kunst van bevriende collega’s waaronder van Antoinette en Gerrit  Westerveld. Er zijn meer kunstenaars in de familie: de nu 73-jarige Antoinette van  Brussel is via haar moeder een achternicht van Loman, haar zus Anneke van Brussel, bekende fijnschilder is dat ook, en Jan Steen, neef van Loman, was een boeiende multidisciplinaire kunstenaar. De man van Antoinette, Gerrit Westerveld, is graficus en marginaal uitgever (Kleinood & Grootzeer). Antoinette en Gerrit reisden vanuit Bergen op Zoom regelmatig naar de Smijtervilla, Hoofdstraat 116, Beetsterzwaag. Daar woonde en werkte Loman en sprak hij over ontwikkelingen en achtergronden in de beeldende kunst. De inspirerende gesprekspartners schonken elkaar beeldend werk en speciale art-press boekuitgaven.

ANNEKE LOMAN
Anneke, de jongste zus van Jan Loman, was de laatste jaren meer bij Jan dan in haar huis in Amsterdam. Na het overlijden van Jans Indische vrouw Sjouk/Deetje, voluit Selma Sofie Loman-van Hutten, zorgde ze voor Jan wanneer nodig. Na Jans overlijden vroeg Anneke John Stoel, vriend en kunstenaarcollega van Jan om de Smijtervilla, het woonhuis en atelier, Hoofdstraat 116, te fotograferen zoals Jan dat had achtergelaten. De foto van de huiskamer siert de omslag van het boek Jan Loman 1918-2006 (Kunstruimte Wagemans). Twee bronsjes en een artpressboek van Antoinette liggen op tafel en staan samen met de hoge stèletors, verwant aan het keramisch beeld op de boekenkast, in de expositie. Het werk van klei heeft een prachtige structuur en verfijnd kleurgamma en stond in de tuin van de Smijtervilla.

VOORLIEFDE VOOR KLEI
In de periode 1966-1970 voltooide Antoinette aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Amersfoort de Voortgezette Studie Handvaardigheid / LO tekenen. Ze dankt haar voorliefde voor klei aan haar docent Atze Haytsma. In 2020 was hij eregast op de opening van de drukbezochte grande finale, de oeuvre-expositie met haar beelden en keramiek in Villa Hinkeloord van Het Depot in Wageningen. De kunstenaar pur sang gaf na haar opleiding enige jaren les, maar wijdde zich sinds 1980 uitsluitend aan het kunstenaarschap, in Bergen op Zoom. Daar ontstaan het bronzen zittende vrouwtje en miniatuurreliëf uit de collectie van Jan Loman. Bij Jan op tafel lag het vrouwtje altijd op haar kant. Het is nu als wasmodel samen met het bronzen miniatuurreliëf in de tentoonstelling te zien.

INTERNATIONAAL
Antoinette exposeerde werk in binnen- en buitenland: terracotta beelden, o.a. koppen, bustes, steles, kleine bronzen, en werk van steen en ander materiaal. In haar beginjaren was ze actief binnen de Nederlandse Vereniging van Keramisten (NvK). In 1987 werkt ze in Brazilië en bouwt er met Duitse vrienden een keramiekoven voor een Indiaans pottenbakkerscollectief in Juruti aan de Amazone. Drie jaren is ze perioden aan het beeldhouwen in Azzano bij Carrara, Italië. Ze neemt deel aan symposia: in 1988 het internationaal Keramieksymposium ‘Iris’ in Porvoo, Finland, en in 1989 de keramiekworkshop van het World Crafts Council in Rumst, België. Het jaar daarop werkt ze met rood zandsteen in Steinbach bij Donnersberg, Duitsland. Ze verwerkt de indrukken en in 1991 is ze een van de exposanten in de oude kazemat ‘Mosede’, Køge, Denemarken. Drie volgende jaren werkt ze regelmatig in Zornheim bij Mainz, Duitsland, waar haar werk  in een houtgestookte hellingoven wordt gebrand. Haar werk van realistisch tot abstract is krachtig en verstild en haar keramiek evolueerde van zeer uitgesproken tot subtiel.

AUTEUR EN FOTO’S:
Gerhild van Rooij Gastcurator en curator van de dubbeltentoonstelling Jan Loman Grensoverschrijdend in Tresoar en Galerie Bloemrijk Vertrouwen t/m 31 oktober.

Zittend vrouwtje en miniatuur reliëf zoals bij Loman, in GBV Antoinette van Brussel
Zittend vrouwtje (was, origineel brons) in GBV, Aldtsjerk Antoinette van Brussel
Zittend vrouwtje, liggend in Jan Loman Overschrijdend Antoinette van Brussel
Miniatuurreliëf, brons, in vitrine in GBV Antoinette van Brussel
Stèle-tors, keramiek in Jan Loman Overschrijdend, Aldtsjerk, Antoinette van Brussel

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Te zien in… Aflevering 120: Kunst Antoinette van Brussel bij Loman · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Aflevering 120: Kunst Antoinette van Brussel bij Loman · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Aflevering 120: Kunst Antoinette van Brussel bij Loman · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Aflevering 120: Kunst Antoinette van Brussel bij Loman · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio