Te zien in… Aflevering 123: Kinderboekenweek: keuzes in Toen Boeddha een olifant was (2) · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Te zien in… Aflevering 123: Kinderboekenweek: keuzes in Toen Boeddha een olifant was (2)

woensdag 13 oktober 2021

Aleid Swierenga hertaalde het Amerikaans Engelse boek “Toen Boeddha een olifant was” waarin Mark W. McGinnis in moderne platen en woorden compassie, flexibiliteit en het tegenovergestelde invoelbaar maakt. Deze mooiste boeddhistische dierverhalen over wat er op je af kan komen, sluiten aan bij Kinderboekenweek 2021, en weerspiegelt wat je kunt of wilt worden.

Gerhild van Rooij

MARK W. McGINNIS
Tekenaar en schrijver Mark W. McGinnis is 71 jaar, werkt nog steeds en verdiept zich in oude culturen, uitgestorven diersoorten, religies en vooral hoe daar mee om te gaan en de oude waarden door te geven aan de huidige generatie. Hij heeft al veel bijzondere boeken op zijn naam staan, het ene nog kleurrijker dan het andere. Lezen en voorlezen gaat als vanzelf en ook bij steeds weer inkijken blijven de beelden pakkend. McGinnis is een multidisciplinaire kunstenaar en gaf 30 jaar les in en over schilderen en beeldende kunst aan de Northern State University in Aberdeen (Zuid-Dakota, VS) en woont nu in Boise, Idaho, waar hij zich vooral aan zijn kunst wijdt.

EENHEID
McGinnis is een schrijver die bij ieder onderwerp de juiste toon weet te treffen. Zijn tekst en beeld zijn een, maar kunnen tegelijk ook op zichzelf staan. Dat geldt ook voor de aandoenlijke en pakkende illustraties waarin de in het boek Toen Boeddha een olifant was, beschreven karakters heel aansprekend in beeld gebracht zijn in de daarbij passende sfeer. De karaktervolle dieren in verschillende biotopen en omgevingen nodigen jong en oud uit om zich in te leven. Alle dieren gedragen zich als mensen en hebben menselijk eigenschappen, maar tegelijk blijven ze ook dier.

AFWISSELING
Iedere hoofdpersoon of beter ieder dier, gans, slang, jakhals, aap, leeuw tot olifant of ander dieren staat voor een keuze en de consequentie daarvan. Het wel of niet luisteren naar wijze raad of profiteren van de ervaring van oudere of wijzere figuren heeft heel verschillende uitkomsten. Het vasthouden aan oude denkbeelden heeft andere gevolgen dan plotseling inzien dat een verandering op zijn plaats is en meer goeds brengt. Het ondervinden dat overmoed wel vanzelfsprekend lijkt, maar heel gevaarlijk kan zijn, is levensveranderend. Dat inzien zet alles in perspectief en leidt in het verhaal ‘De ganzen en de zon’ naar dankbaarheid en meer respect. De afwisseling en de thema’s die op speelse wijze worden aangesneden maken dat er vaart zit in het boek.

OLIFANT
Het titelverhaal ‘De olifant en haar moeder’ beslaat 2 pagina’s en snijdt thema’s aan als trouw, mededogen, verraad, toewijding en respect. Ook in de andere verhalen komen meerdere thema’s aan de orde. In ‘De olifant, de houtbewerkers en de koning’ komen onzelfzuchtig bijstand verlenen, onvoorwaardelijke vriendschap, samenwerken en opkomen voor een passende beloning samen. McGinnis reisde onder meer naar India en Indonesië om zich te verdiepen in de Jataka traditie waaruit hij voor dit boek de 33 mooiste dierverhalen koos.

UNIVERSEEL
Boeddha, voluit Boeddha Siddharta Gautama zou zijn eerste volgelingen 547 Jataka verhalen hebben verteld. Deze verhalen uit de Khuddaka Nikaya zijn onderdeel van de Suttapitaka van het Pali-canon, en vertellen over verschillende levens van de Boeddha. In de Jataka dierenverhalen maakte hij als everzwijn, papegaai, pauw, hert of olifant duidelijk wat het belangrijkst is in het leven. De 33 boeddhistische dierenverhalen zijn met humor en scherp inzicht  geschreven en hertaald en hebben net als het leven verschillende uitkomsten. Ze staan vol herkenbare, universele waarden voor alle leeftijden en de illustraties maken het een feest om dit boek in te kijken.

AUTEUR EN FOTO’S
Gerhild van Rooij
Illustratie eenzame moederolifant, Mark W. McGinnis
Boekomslag Mark W. McGinnis, Toen Boeddha een olifant was.
Auteur Mark W. Mc.GimisMark W. McGinnis Toen Boeddha een olifant was, de mooiste Boeddhistische dierverhalen. Uitgeverij Panta Rhei, 86 bladzijden, Hardcover, ISBN:9789088401480, 10 euro.

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Te zien in… Aflevering 123: Kinderboekenweek: keuzes in Toen Boeddha een olifant was (2) · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Aflevering 123: Kinderboekenweek: keuzes in Toen Boeddha een olifant was (2) · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio