Te zien in.. aflevering 125: Kinderboekenweek 4, De (computer-)programmeerbende inspireert! (4) · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Te zien in.. aflevering 125: Kinderboekenweek 4, De (computer-)programmeerbende inspireert! (4)

zondag 17 oktober 2021

Voor Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wilt’ is het spannende boek ‘De programmeerbende’ ideaal. Het spionageverhaal naar idee van auteur Inge Strijker en Felliene Hermans laat spelenderwijs zien hoe vier kinderen creatief programmeren en dat iedereen het kan. Op de website programmeerbende.nl staan de computerprogramma’s om zelf mee aan de slag te gaan, jong of oud.

Gerhild van Rooij

CREATIEF PROGRAMMEREN
‘De programmeerbende’ sluit helemaal aan bij de belevingswereld van kinderen op de basisschool, maar is minstens zo interessant voor iedereen die met kinderen werkt en iedereen die het idee heeft dat programmeren onbereikbaar zou zijn, of eerder iets voor jongens Het boek laat zien hoe creatief programmeren is en maakt duidelijk dat het niet zo moeilijk is als vaak aangenomen wordt. Gewoon doen, zoals Felienne, Pepijn, Jan en Noortje, die alle vier andere interesses en hobby’s hebben en daaruit inspiratie putten om computerspelletjes en robots te maken. Ondertussen komt het viertal een rare zaak op het spoor en zijn ze de politie voor met hun oplossing, dankzij hun frisse kijk en op eigen kracht ontwikkelde ICT kennis.

INDIVIDUEEL
De kinderen hebben allemaal hun eigen specialiteit. De een buigt zich over de vele mogelijke tijdsvergelijkingen, de ander bedenkt een programma met hilarische taalspelletjes of om muziek te componeren, of ter plekke kunstwerken te laten maken en meer. De kinderen maken zelfs een dansende robot, een stroopprinter en een spel met een vliegende lama. De mogelijkheden om iets leuks te doen met de computer lijken oneindig. Felienne is gek is op programmeren maar mag per dag maar een half uur op de computer. Als ze een snurkdetector heeft gebouwd, weet ze wanneer haar ouders slapen en kan ze ’s nachts stiekem programmeren om haar droom uit te late komen meedoen aan een wedstrijd programmeren. Ze kan ’s nachts skypen met Pepijn die ook helemaal opgaat in de mogelijkheden van zelf programmeren en het lukt haar uiteindelijk om in haar omgeving de vooroordelen weg te nemen over computers en programmeren.

INGE STRIJKER
De schijfster, Inge Strijker, is docent en onderzoeker HBO-ICT op Hogeschool Windesheim. Haar passies voor techniek is voelbaar in haar verhalen over kinderen die avonturen beleven in een technische omgeving. Felienne Hermans is associate professor Programmeeronderwijs aan de Universiteit Leiden en programmeert iedere zaterdag met kinderen in een buurtcentrum. Strijker en Hermans hebben een passie voor het toegankelijk maken van programmeren voor iedereen. Strijker werkte als programmeur, ontwerper ent projectmanager op het snijvlak ICT en gebruikersorganisatie. Ze doet nu onderzoek vanuit het lectoraat Sociale Innovatie, doceert aan de opleiding HBO-ICT en houdt zich binnen TechYourFuture bezig met onderzoek hoe vrouwen met een technische opleiding te behouden zijn voor techniek.

FELLIENE HERMANS
Hermans produceerde MOOCs (Massieve Open Online Courses) over programmeren in Scratch voor leerkrachten en kinderen, gaf een vrij beschikbaar e-book uit over het maken van eigen games voor kinderen en is columnist voor NRC Handelsblad bij het onderwijsblog. Haar online cursus “Data Analysis: Take it to the MAX” werd bekroond met de Wharton-QS gold education award (Regional Award Europe) voor meest innovatieve onderwijsproject in Europa. Ze won in 2017 de prestigieuze SURF Education Award en kreeg in 2018 de Open Education Award for Excellence van het Open Education Consortium ‘for exceptional dedication to high quality teaching and learning, and a commitment to the ideals of open education, namely: access, equity and opportunity’ en won dat jaar ook nog de Tech Inspirator Award bij de Techionista Awards. In Nederland volgen 10.000 kids haar gratis ICT-lessen en recent kreeg ze de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek.

AAN DE SLAG
De dames Strijker en Hermans maken informatica en programmeren toegankelijk voor een breed publiek, van kind tot volwassene. De programmeerbende is meer dan een spannend vlot geschreven kinderboek, het boek en de bijbehorende website zetten aan tot zelf onderzoeken, programmeren of een dansende robot maken met een BeeBot of een micro: bit als je er motortjes bij hebt. Iedereen kan meedoen aan wedstrijden met zelfgebouwde dansende robots. Kijk maar eens bij Scratch op deprogrammeerbende.nl, van harte aanbevolen.

AUTEUR
Gerhild van Rooij
ILLUSTRATIES: Uitgeverij Onderstroom
Portret Inge Strijker en medebedenker Felienne Hermans: https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2020/02/
BOEK Inge Strijker. De Programmeerbende, Uitgeverij De Onderstroom, 1e druk coronajaar 2020, 200 pagina’s, ISBN: 9789083043708. Herdruk verschijnt 20 oktober 2021.

Te zien in.. aflevering 125: Kinderboekenweek 4, De (computer-)programmeerbende inspireert! (4) · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in.. aflevering 125: Kinderboekenweek 4, De (computer-)programmeerbende inspireert! (4) · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?