TE ZIEN IN… Aflevering 155:  Van Beveren, circulaire jutvogels in GBV  · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

TE ZIEN IN… Aflevering 155:  Van Beveren, circulaire jutvogels in GBV 

zaterdag 19 maart 2022

WIERUM/ALDTSJERK – A jutvogel a day keeps the plastics away from other birds is het motto van kunstenaar, onderwijssocioloog en fotograaf Jacintha van Beveren uit Wierum. Haar materiekunst bestaat uit haar circulaire  jutvogels op wadstrandfoto’s op canvas en staat tot 6 april in de ramen van Galerie Bloemrijk Vertrouwen aan de pleinzijde  Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk.

Gerhild van Rooij

26 RAAMEXPOSITIE
Aan het plein tegenover de kerk in Aldtsjerk ligt Oerein. Het gebouw fungeerde woensdag als stembureau en wie uit het stembureau kwam, merkte soms voor het eerst de kunstwerken op in de galerieramen aan de overzijde. De galerie wisselt solo- of duo raamexposities af met thematische raamexposities waarin werk van meer kunstenaars. In de huidige, 26ste raamexpositie staan enkele werken die aansluiten bij de zaalexposities Gaia en de natuur en voor het grootste deel  jutvogels van Jacintha van Beveren. In  het raam staat ook het gedicht dat duidelijk maakt waarom ze jutvogels laat zien en daar in haar woonplaats Wierum ook workshops over organiseert.

DE ZEE
De zee ruimt op en wast zichzelf schoon,

maakt al wat in haar is tot ingewikkeld kunstwerk.

Een schelpverbonden met een lijn,

wat wier, een steen, een tak en nog meer wier en lijnen.

Heel langzaam, soms met brute kracht,

spoelen presentjes zichtbaar op het strand.

De zee creëert van al wat in haar is iets moois.

De zee maakt steeds weer nieuwe jutvogels.

CIRCULAIRE KUNST
GBV ontving april 2015 een Fairtrade certificaat van de gemeente Tytsjerksteradiel, is Inzamelpunt plastic doppen ten behoeve van opleiding van geleidehonden en bracht onder meer exposities met circulaire kunstwerken. Mei 2020 zijn de GBV raamexposities gestart. Tijdens de lockdowns waarin onder meer cultuurinstellingen als musea en galeries de deuren gesloten moesten houden, konden kunstenaars hier tot A3 formaatwerk tonen aan passanten. Het inspireerde een aantal kunstenaars tot nieuw werk voor deze locatie. De galerie kon geïnteresseerden digitaal bereiken, waardoor nog werk gekocht kon worden en ook bemiddeld bij opdrachten. Grote zaalexposities moesten steeds weer doorgeschoven worden, maar nu zijn er naast de zaalexposities nog steeds raamexposities. Ook in die raamexposities is al meerdere keren circulaire kunst getoond.

JACINTHA VAN BEVEREN
Toos Daalmans (Aldtsjerk) naakte circulaire kunst van oude tijschriften, Anne van Dalen (Leeuwarden)  van eiertrays en takken, Gerda Hulsinga (Oentsjerk) van juthout en acryl en Jacintha van Beveren verwerkt onder meer plastic afval. Ze wandelt dagelijks langs het wad en vindt daar van alles dat er niet thuishoort: wensballonnen, handschoenen, pennen, aanstekers, waterflesjes, slippers, schoenen, speelgoed, mondkapjes, heel veel glas, visdraad en touw. Januari 2017 bedacht ze dat de zee ons gewoon dit materiaal teruggeeft, zoals ze dat ook heeft verwoord in haar gedicht. De zee heeft het niet meer nodig. Jacintha raapte het plastic op en besloot er  jutvogels van te  maken, een jutvogel per dag houdt het plastic weg van andere vogels.

FOTOVAKSCHOOL EN JUTVOGELS
De schepper van de jutvogels is als onderwijssocioloog opgeleid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Vanaf het moment dat ze daarna de fotovakschool afrondde heeft zij zich gespecialiseerd in het fotograferen en bestuderen van met name kustvogels. Al snel ontdekte ze aan de vloedlijn veel plastic deeltjes en fotografeerde die onder de titel Stillevens des doods, zo verwees ze naar de desastreuze gevolgen van zwerfplastic. Haar Jutvogels,  exposeerde ze op diverse locaties en verspreidde ze via het project pakje kunst. Door dagelijks een jutvogel te maken, redt ze echte vogels van de verstikking  of verdrinkingsdood en doet ze iets voor de natuur, de zee, moeder aarde of Gaia. Sinds kort combineert zij haar fotografie met jutmateriaal zoals in de  huidige raamexpositie in Galerie bloemrijk Vertrouwen.

JONATHAN SEAGULL
Jacintha is van jongs af zeer betrokken bij het lot van vogels en nam ze mee naar het ouderlijk huis om ze liefdevol te verzorgen. In haar tienertijd kon ze geen genoeg krijgen van Jonathan Livingstone Seagull. Deze Amerikaanse dramafilm uit 1973 onder regie van Hall Bartlett  naar de gelijknamige novelle van Richard Bach en op muziek van Neil Diamond, Lee Holdridge inspireerde haar. De personages: Jonathan, Fletcher Lynd Seagull, The Elder, Kimmy, Chang, Mother, The Girl, Father namen haar mee, vooral de legendarische zeemeeuw Jonathan die steeds hoger en verder kon vliegen en werelden ontdekten.

TWEE WERELDEN
Jacintha kijkt onwillekeurig altijd naar die prachtige rondvliegende beestjes. zegeniet van kwetterende halsbandparkieten, lacht om het gedoe en de brutaliteit van meeuwen en is zich altijd bewust van het feit dat zij in hun wereld zit maar die vogels niet per definitie in haar wereld.

AUTEUR Gerhild van Rooij, cultuurpublicist
FOTO’S Gerhild van Rooij
1 Jutvogel, plastic en ander jutmateriaal op wadfoto, Jacintha van Beveren
2 Tweeluik Jutvogels, jutmateriaal, wadfoto’s, raamexpositie 27, Aldtsjerk
3 Jutvogel, jutmateriaal, mondkapje, foto, Galerie Bloemrijk Vertrouwen.

EXPOSITIE
Raamexpositie Circulaire jutvogels GBV tot 6 april, te zien zo lang het licht is in de ramen aan de pleinzijde en entree van Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk + Voorjaar expositie ‘jutvogels – de nieuwe wadgasten? Zeehondencentrum Pieterburen.

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 155:  Van Beveren, circulaire jutvogels in GBV  · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 155:  Van Beveren, circulaire jutvogels in GBV  · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?