TE ZIEN IN… Aflevering 161: Kirpestein en Het Wad. ‘Lang voordat de aarde gevormd werd’ · Foto('s): Jolein Kirpestein
  Jolein Kirpestein

TE ZIEN IN… Aflevering 161: Kirpestein en Het Wad. ‘Lang voordat de aarde gevormd werd’

donderdag 07 april 2022

WADDEN – Vanaf 2016 heeft de WADDEN-AGENDA acht aansprekende kinderboekjes op zakformaat uitgebracht. Elk boekje belicht in verhaalvorm een route van het AltijdWadPad. Op de omslagplaat houdt Thom een plattegrond vast en zijn tweelingzusje Femke een kijker. Samen vormen zij detectivebureau RAAK. De meeuw bovenaan verwijst naar hun vrienden, de zilvermeeuwen Igor en Herman.

Gerhild van Rooij

HET WAD
Het boekje ‘Het Wad. Lang voordat de aarde gevormd werd’ belicht de route door het waddengebied waarin Femke, Thom, Herman en Igor allerlei avonturen beleven op en rond het Wad, de Waddenzee en de kust bij het Wad. De AltijdWad Pad serie is een stimulans om in de voetsporen van jeugddetectives Thom en Femke te treden om spelenderwijs van alles te ontdekken dat volwassenen misschien ook nog niet allemaal weten. De boekjes en routes nodigen uit om met oud en jong op ontdekkingsreis te gaan in de eigen omgeving of als uitstapje.

XAVIÈRE KOLK
Xavière Kolk schreef duidelijke korte teksten en gaf de tweeling, de zilvermeeuw en alle andere dieren en figuren die in de serie voorkomen een karakter. Alle figuren in haar boekjes bestaan. Misschien is dat wel het geheim van de levensechte beschrijvingen van bijvoorbeeld. Meeuwenkenner en onderzoeker Kees Camphuysen. Ze laat zien dat Renze de wadloopgids meer is dan wadloper, hij is ook caféhouder, loonwerker bij boeren en autoverhuurder. En dan zijn er nog boswachter Sanne van Generden en de oude visser Germ Lei en zijn vrouw Annie uit Paesens-Moddergat, die een passie hebben voor de visserij met alle uitdagingen die daarbij horen. Ze hebben allemaal iets over Het wad te vertellen aan de kinderen.

JOLEIN  KIRPESTEIN
Jolein Kirpestein is boekillustrator en schuwt gevoelige onderwerpen niet. Ze illustreerde de hele AltijdWadPadserie en gaf  alle personages en dieren een gezicht of kop met vaak opvallend grote ogen opvallen. Ze treft de verschillende houdingen en onderlinge verbondenheid precies, maar ook vrij. De tweeling, vogels en andere figuren zijn cartoonesk vormgegeven in een realistisch waddenlandschap. Kirpestein laat zien dat ze de wereld in zich opnemen, alsof ze geen detail mogen missen. Dit sluit aan op de tekst. Naast het plezier dat ze beleven zuigt de tweeling alle ervaring en kennis in zich op zoals wetenschappers, kunstenaars en detectives die naar samenhangen zoeken.

WEETJES EN SAMENHANGEN
Kinderboekenschijfster Auteur Xavière Kolk is sinds 2016 vennoot / coach en begeleider bij Tekst, Advies & Support, T.A.S. en geeft individuele begeleiding. Ze kent de wereld van kinderen en is de auteur en bedenkster van Altijd Wad Pad.eu.  Xavière vlocht veel samenhangen en ecologische ontwikkelingen in de verhalen van het deel over De wadden. Zo laat ze een van de figuren vertellen hoe een griend een wandelend eiland is geworden, en een ander legt dan weer uit hoe een trekvogel die langer moet opvetten, later vertrekt en daardoor de zwermen jonge langpootmuggen  mist waardoor de trekvogel te weinig voedsel vindt in Siberië om te broeden en de kuikens te voeden. De schrijfster vat via nog meer figuren samen hoe onder meer  eb, vloed en de maan invloed hebben op het getij. Ze vertelt hoe zinvol het is om op het weer te letten en dat sterren en horoscopen bekijken inzicht geef. Ze geeft ook exacte feitjes bijvoorbeeld dat, een historische Pelagornis een spanwijdte van 7.40 meter had en de voor ons grote albatros maar een spanwijdte van 3.40 meter.

APP
Bij het Altijd Wad Pad project hoort een App waarmee je de routes kunt lopen, fietsen of soms per auto kunt afleggen. Natuurlijk is er ook aandacht voor de bescherming van het wad, bos en de vogels en andere dieren in deze biotoop, maar in de route zijn vooral veel leuke dingen beschreven. Het door Klare Kijk en Herma Egberts bno vormgegeven boekje ziet er mooi uit. De routes van het AltijdWadPadproject zijn een aanrader voor jong en oud, leerzaam, uitdagend en met humor geschreven en geïllustreerd. Achterin het boekje staat een bucketlist voor kinderen met tips om te doen en locaties om te bezoeken. Op de website staat nog veel meer informatie die  niet meer in de zakboekjes of op de App pasten.

Gerhild van Rooij, cultuurpublicist

FOTO’S
1. Igor en  Herman, Jolein Kirpestein.
2. Thom en Femke, Detectivebureau Altijd Raak, Jolein Kirpestein.
3. Omslag Het Wad. Lang voordat de aarde gevormd werd, Jolein Kirpestein.

Meer van en over Jolein op https://jolein-kirpestein.tumblr.com/
http://joleinkirpestein.blogspot.com/2014/10/
https://www.behance.net/joleinkirpc9bc
En https://www.ad.nl/zwolle/jolein-was-10-toen-ze-werd-misbruikt-tekenen-van-mijn-pijn-heeft-me-geholpen~aef631104/209214162/

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 161: Kirpestein en Het Wad. ‘Lang voordat de aarde gevormd werd’ · Foto('s): Jolein Kirpestein
TE ZIEN IN… Aflevering 161: Kirpestein en Het Wad. ‘Lang voordat de aarde gevormd werd’ · Foto('s): Jolein Kirpestein
  Jolein Kirpestein

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio