TE ZIEN IN… Aflevering 227: Expositie Cees Booij 80 jaar toont sprankelende schilderijen · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

TE ZIEN IN… Aflevering 227: Expositie Cees Booij 80 jaar toont sprankelende schilderijen

maandag 20 maart 2023

DOKKUM/BROEKSTERWÂLD – Museum Dokkum toont tot 15 april in ‘Cees Booij, 80 jaar’ schilderijen van Booij. De kunstenaar schildert nog altijd, is vrijwilliger van het museum en sinds 2013 gastdocent aan De Foudgumse school. Vanaf 1965 tot zijn pensioen in 2005 was hij als leraar tekenen en kunstgeschiedenis verbonden aan CSG Oostergo en latere Dockingacollege.

Gerhild van Rooij

OEUVRE
Het oeuvre van Booij omvat schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, wandschilderingen, illustraties en foto’s. Na de Akademie voor Opleiding tot Teken- en Handvaardigheidleraren Tilburg waar hij zijn akte M.O.A tekenen haalde, les had van Nico Molenkamp, Bob Buis en Joop Liesker en zijn latere vrouw ontmoette, volgde Cees Booij nog twee kunstopleidingen aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten St.-Joost in Breda en de Minerva Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Groningen waar hij zijn M.O.B tekenen behaalde. In Groningen studeerde hij ook kunstgeschiedenis. Goed voorbereid trad hij in de schilderssporen van zijn familie. De lustrumexpositie in het museum omvat portretten en landschappen die in olieverf zijn uitgevoerd.

MUSEUM EN DE GOUDEN HAND
Na zijn pensioen in 2005 kon Cees Booij (Breda, 8 maart 1943) zich helemaal toeleggen op zijn schilderkunst. In de PGT-serie ‘’Gesprekken met kunstenaars’’ in de Martinuskerk in Gytsjerk ontvouwde hij eens hoe hij altijd nieuwe uitdagingen in het schilderen vindt omdat geen enkel schilderij zich vanzelf ontvouwt. Bij zijn zeventigste verjaardag kreeg hij, net als nu bij zijn tachtigste verjaardag een solotentoonstelling in het museum. In Dokkum G.I.W. (Ihno) Dragt, was van december 1981 directeur van Streekmuseum Het Admiraliteitshuis, zoals Museum Dokkum heette. Hij is mei 2019 opgevolgd door Hans Groeneweg. Dragt had, net als ondergetekende, het werk van Booij gevolgd. Hij had eenmans- en groepsexposities in onder meer Moll, Latina, Parijs, Toronto en in Nederland in Den Haag, Laren, Leeuwarden, Groningen en geregeld in de Dokkumer Galerie De gouden hand van pottenbakker Jan Dekker, een trefpunt voor kunstenaars. Dragt schreef bij de museale tentoonstelling in zijn museum in 2013 de 90 pagina’s tellende tentoonstellingscatalogus ‘Cees Booij: colorist in Dokkum’, een uitgave van het museum.

PORTRETTEN, INTERIEUR, SCHILDERSPLEZIER
In de huidige solo-expositie ‘Cees Booij 80 jaar’ hangen 28 schilderijen uit de afgelopen drie jaar. In de reeks interieurportretten heeft Booij zijn vrouw Hiske van der Sande en de Britse actrice Sally Hawkins ten voeten uit, als heup- of schouderstuk geportretteerd. Ook hangt er een klein en profile portret van zijn achter haar haren verborgen dochter Wietske. Ze exposeerde eerder voor zijn lens voor modefotografie van schipperstruien voor Museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Het schilderplezier spat van de in verschillende stijlen en formaten uitgevoerde doeken af, evenals het door Dragt genoemde kenmerkende kleurgebruik. Opvallend is het sluitstuk van de expositie, een indrukwekkend en ingetogen achtluik van acht aangetaste oude stenen koppen van 13e eeuwse Koningen van Judah. De koppen maakten deel uit van de 28 koppen van Koningen van Judah op de west façade van de Notre Dame in Parijs die tijdens de Franse Revolutie verward zijn met wereldlijke Franse koningen. Ze zijn toen beschadigd, onttroond en onthoofd en leken voorgoed verdwenen. In 1977 zijn bij werkzaamheden in Parijs 21 koppen teruggevonden, die nu in Musée Cluny te bewonderen zijn. Booij heeft de koppen bestudeerd in het museum en op film en ze majestueus weergegeven.

SCHILDERSFAMILIE
De schilder komt uit een schildersfamilie. Opa Cornelis Booij (1885-1965), had zich van huisschilder tot leraar tekenen ontwikkeld en was tevens tot een in decorkunst voor theaters en reclametekenen gespecialiseerde kunstschilder. Cees begon op zijn veertiende te schilderen en heeft veel vakkennis van huis uit meegekregen. Zijn opa die vaak in driedelig pak zat te schilderen en net als Cees Booij schoon wekte, nam alle tijd om hem onderweg naar vakmanschap bij te staan. Vader Theo Booij (1916-2003), nam hem mee om zes uur ’s ochtends een landschap te schetsen en dat aansluitend tussen halfacht en tien te schilderen, omdat de ochtend het licht het mooist is. Die ervaring scherpte het kijken. Naast de technische en materiaalkennis vormt het vele decennia telkens weer verdiepen in de sfeer van de te schilderen landschappen de steeds bredere basis voor zijn landschapsschilderijen.

LANDSCHAP BROEKSTERWÂLD EN GIVERNY
De landschappen van Booij zijn levendig, alsof er altijd iets gebeurt waardoor je als beschouwer lang naar het doek kunt kijken. Booij heeft het vroege tijdstip van en plein air (buiten) schilderen iets verlegt, en gebruikt eventueel een foto als geheugensteun. De  getoonde landschappen met bomen zijn geïnspireerd op plekken achter zijn huis rond de Goddeloze Singel in Broeksterwoude. Alles is weggekapt. In de schilderijen van boomranden, herfst en de zes afstervende bomen speelt Booij met licht. Dode takken bovenin vangen zonlicht,  dorre bladen lijken onberoerd en nog niet aangetaste takken van dezelfde bomen absorberen het zonlicht, terwijl op nog groene bladen lichtvlekken rusten. De serie doet me denken aan een ouder stillevens van Booij, waarin een keramieken bord licht ving, hetzelfde licht in de ondergrond gedempt bleef, en tegelijk hoger of bij de schilderijrand weerkaatsingen glinsterde als abstracties van trillend licht, zoals trillende bladen in de bosrand. Het is of blaadjes en ook struikgewas razendsnel met pastelstreken zijn neergezet in plaats van met de tijd vragende olieverf. Booij weet vaart en verstilling te combineren. Naast de Friese landschappen hangen er Franse, met een andere sfeer en ander door het licht bepaald kleurenpalet. De vijvers van Giverny zijn geschilderd door Monet. Booij geeft ze weer in een serene gespiegelde beslotenheid met ruimte in prachtige kleuren.

OPVOLGING
Grootvader signeerde schilderijen en tekeningen met C. Booij (1885-1965), vader met Th. Booij, Cees signeert met Booij. Er is geen schilderopvolger binnen de familie, mogelijk treden leerlingen in zijn voetsporen. Booij draagt zijn kennis en ervaring op het gebied van schilderen, tekenen en kunstgeschiedenis, nog steeds over op studenten beeldende kunst van de Foudgumse School, een Noordelijke vakopleiding voor beeldende kunstenaars, die zich ook al eens presenteerde in Museum Dokkum.

FOTO’S: Gerhild van Rooij
1 Stervende boom 1; Herfst – Mist achter het huis, Cees Booij (2x olieverf, 100 x120 cm).
2 Café Bonaparte in Parijs (vooraan echtgenote Hiske), Cees Booij (olieverf, 100 x 90 cm).
3 Achtluik Judah, Cees Booij (8x olieverf 60 x 50 cm).
4 Giverny 2, Cees Booij (olieverf, 140 x 150cm).

Cees Booij, 80 jaar, t/m 15 april 2023.

Auteur: Gerhild van Rooij, cultuurpublicist, RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 227: Expositie Cees Booij 80 jaar toont sprankelende schilderijen · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 227: Expositie Cees Booij 80 jaar toont sprankelende schilderijen · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 227: Expositie Cees Booij 80 jaar toont sprankelende schilderijen · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio