TE ZIEN IN… Aflevering 251: Indische Roots, van lijden naar leiden, Joyce Beckker (deel 2) · Foto('s): 

TE ZIEN IN… Aflevering 251: Indische Roots, van lijden naar leiden, Joyce Beckker (deel 2)

vrijdag 28 juli 2023

Nederland. Ruim 350.000 mensen vertrokken gedwongen uit voormalig Nederlands-Indië. Zwijgend over het verleden heeft deze eerste generatie onze naoorlogse samenleving verrijkt. Joyce Beckker belicht in Indische Roots hoe latere generaties hun multiculturele identiteit willen omarmen. Zij is een van de naar schatting 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie.

Gerhild van Rooij

TWEE WERELDEN
Generaties staan stil bij oorlogservaringen in hun familie en de daaropvolgende grootschalige ontheemding. Op 15 augustus worden bij de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië herdacht. De eerste generatie overleefde, de tweede generatie had door hun afkomst een andere positie dan klasgenoten en buren. Hoe ouders zich ook aanpasten, de sfeer en cultuur thuis verschilde van de Nederlandse. De trauma’s van oorlog en ontheemding werden onbewust doorgegeven. Vaak ontstond een kloof, de tweede generatie had meestal geen idee wat hun ouders en grootouders hadden doorgemaakt, dit werkte door in de derde en vierde generatie.

TWEEDE GENERATIE
Joyce Beckker, auteur van Indische Roots, van lijden naar leiden, hoort tot de tweede generatie en laat met haar boek, website en werk zien hoe belangrijk het is om een meervoudige culturele afkomst te erkennen om echt thuis te komen in jezelf. Haar boek begint met tweede generatiepersonage Paul Lapré die zich zonder vervulling vereenzelvigt met zijn maatschappelijke successen. Tijdens zijn retraite in een klooster uit hij de onderliggende rouwe woede en frustraties over zijn meedogenloze opvoeding en ervaart dan dat de oorlog en daaruit voortvloeiende gedwongen komst naar Nederland dit teweegbracht. De impact daarvan was zo groot dat emoties noodgedwongen werden ingeslikt of overschreeuwd. Spirituele helpers tonen Paul welke wreedheden en mishandelingen zijn vader als kind moest ondergaan en zien, welk oorlogsgeweld hij meemaakte. Zoals in vergelijkbare situaties, droeg zijn vader met totalitair gedrag zijn eigen angst over op zijn zoon. Paul herkent dit mechanisme en laat zijn pijn en woede los, de weg is vrij voor familie om oude trauma’s op te lossen.

ONTKOPPELEN
In deel 2 stelt de auteur zich kwetsbaar op door haar eigen verhaal bloot te leggen. Tijdens de Corona lockdown begon haar helende zoektocht, met hulp van cardreading begeleid door Stichting Aliran en online coachsessies van Jane Harida. Beckker doorleeft oude pijn, die niet meer gebagatelliseerd of weggedrukt wordt. Door begrip waar haar pijn uit voortkomt, kan ze de oude pijnlijke ervaringen en overgeërfde trauma’s langzaam los laten en ervaart ze vrede met haar familieverleden, jeugd en volwassen leven. Ze legt zich niet meer neer bij het als gevolg van het afdekkende zwijgen over het traumatische verleden in Nederlands-Indië, zichzelf wegcijferen, buitengesloten voelen, onderdanig zijn of zich laten gebruiken omdat ze nu eenmaal anders zou zijn.  Ze ontkoppelt die reacties op familieleed en ervaart haar deels Aziatische afkomst en leven in Nederland als een rijk geheel zijn, zonder de zwaarte van  andere generaties.

KOLONIALE SPOREN
Beckker is ervaringsdeskundig en coach voor wie zijn roots zoekt. In emotionele familie-loyaliteit meelijden en in oude familiepatronen blijven hangen belemmert, dat verandert door de leiding te nemen met respect voor het verleden. Net als haar personage en personen in de verhalen in deel drie (h)erkent en omarmt Beckker op latere leeftijd haar eigen afkomst. De eerste, tweede, derde en vierde generaties zijn voortgekomen uit een koloniale samenleving met Chinese Indonesiërs, Molukkers, Indo’s, Totoks, Indonesiërs en alle mogelijke culturele mengvormen. Ze delen door hun afkomst het verlies van hun oermoederland, de in hun DNA overgedragen oorlogservaringen in Azië en de impact op het familieleven van grootschalige ontheemding en een kille ontvangst in Nederland met nauwelijks oog voor andere trauma’s dan de oorlog hier.

PERSPECTIEF
Tweede, derde en vierde generaties zijn een afspiegeling van de cultureel diverse samenleving in Nederland. Enkelen vertellen hoe zij omgaan met het van hun voorouders meegekregen koloniale verleden, de verzwegen kampervaringen, tewerkstellingen in eigen land en Japan, Bersiapervaringen en onafhankelijkheidsstrijd en hun band met het huidige Indonesië. Ze integreren hun afkomst in leven en werk. Ze zijn verbinders die hun roots vieren, bijvoorbeeld via spekkoek maken rekening houdend met diëten en voedselintolerantie, bewegingssessies die vastzittend leed losmaken, Indonesië via muziek laten binnenkomen of Indonesisch immaterieel erfgoed bewaren (Stichting Aliran). De diversiteit binnen deze generaties plaatst het openhartige helingsverhaal van Beckker en haar personage Paul in een breder perspectief.

ILLUSTRATIES
1. Joyce Beckker. 2022. Indische Roots, van lijden naar leiden. 190 pagina’s, ISBN 978-90-81769-23-5, NUR 740. Redactie, vormgeving: Tekstbureau Het Zusje, Drukwerk Pumbo, Uitgever Joyce Beckker (voorheen Sarah Publications).
2. Door dwangarbeiders aangelegde ‘dodenspoorwegbrug’  Birma-Thailand (26.11.2006, foto Makilica).
3. Naturel en pandan spekkoek, Indonesisch: spekuk, Maleis: kek lapis (2006, Puddingbrains).

Zie ook: https://www.rtvnof.nl/te-zien-in-aflevering-166-boek-life-without-grace-over-alleengeboren-tweelingen/

Zie Indischeroots.nl

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist, RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 251: Indische Roots, van lijden naar leiden, Joyce Beckker (deel 2) · Foto('s): 
TE ZIEN IN… Aflevering 251: Indische Roots, van lijden naar leiden, Joyce Beckker (deel 2) · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?