Te zien in… Aflevering 296: GBV, teken 4 en 5 april mee voor ‘asiel’kinderen · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Te zien in… Aflevering 296: GBV, teken 4 en 5 april mee voor ‘asiel’kinderen

donderdag 04 april 2024

ALDTSJERK – Op veler verzoek is de prachtige en veelzijdig expositie Vrouw op de vlucht – Gevluchte vrouwen verlengd t/m 12 april. Exposant Tieneke van Montfort vraagt bezoekers om op 4 en 5 april tussen 09.30-17.00 uur in GBV het beeldverhalenkapstokobject dat zij met al weer vertrokken asielzoekerskinderen vormgaf, te helpen aftekenen.

Gerhild van Rooij

VOOR KINDEREN UIT ASIELZOEKERSCENTRA
Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk vroeg Tieneke van Montfort uit Pingjum een interactief object in te brengen voor de expositie Gevluchte vrouwen. Tieneke is poppenspeler en poppenmaker, graficus, glaskunstenaar en maakte eerder werk in deze disciplines voor onder meer exposities in GBV. Ze gaf hier als poppenspeler meerdere optredens waaronder een première van haar reuzenpoppenspel midden in Coronatijd, buiten op het plein. Zo kon er in Aldtsjerk bij GBV in tijden van ‘cultuurmalaise’ toch van cultuur en kunst genoten worden. Tieneke werkt daarnaast al jaren met kinderen uit diverse asielzoekerscentra, afkomstig uit verschillende landen en met uiteenlopende achtergronden. Ze wil kinderen vooral een gevoel van eigenwaarde meegeven en hun creativiteit naar boven halen omdat ze zich beeldend en spelend met poppen kunnen uiten zonder taalbarrière. In de tentoonstelling Gevluchte vrouw staat haar circulaire kinderkapstok, die ze met kinderen maakte, zoals zijzelf zegt: “waar kinderen ook zijn, ze zijn in de eerste plaats kinderen”.

KOM TEKENEN VOOR KINDEREN
Het interactieve object Halfway, bestaat uit een ladekastje mat kapstokhaken, op bolpoten en met uitsteeksels bovenop waarop weer een rekje is geplaatst met door de kinderen gemaakte lepelpopjes. Halfway (halverwege) zou vol moeten staan met getekende verwerkingsbeeldverhalen en toekomstdromen, maar…..  het object is niet afgemaakt omdat de groep kinderen weereens plotseling verplaatst moest worden toen er op de kapstok nog maar enkele tekeningen of aanzetjes daartoe stonden. Tieneke vraagt daarom de bezoekers van de expositie om de kapstok te helpen afmaken en er iets op te tekenen, al is het maar een hartje, totdat de kapstok een echte verhalenkapstok is, waarna deze een plaats krijgt als inspiratieobject in een van de asielzoekerscentra. Galerie Bloemrijk Vertrouwen merkt dat het bij de meeste bezoekers bij kijken en de tekst lezen blijft, dat is begrijpelijk want daar komt bezoek voor. Om het object van meer beeld te voorzien biedt GBV iedereen die zich geroepen voelt, twee hele dagen de kans om mee tekenen, op donderdag en vrijdag is GBV speciaal hiervoor open van 9.30 tot 17 uur.

EXPOSITIE VROUW OP DE VLUCHT t/m 12 APRIL
Het thema gevluchte vrouwen is actueel en tegelijk tijdloos en roept veel reactie op. Er zijn bezoekers die graag een tweede keer komen kijken, meestal in gezelschap van anderen.

De expositie is van 6 t/m 12 april te zien op de reguliere tijden donderdag, vrijdag en zaterdag van 14 tot 17 uur en extra op woensdag van 10.45 tot 13 uur. Er is een rijk palet aan kunstwerken te zien van keramiek, installaties, foto’s, teksten, gemengde technieken, schilderijen, grafiek, lichtobjecten, interactieve objecten, tekeningen tot papierwerken en er is een boekentafel. Yvonne Rehorst uit Mûnein maakte een ander interactief mantelobject waarop hartjes geplakt kunnen worden, ook die liggen klaar en er zijn inmiddels heel wat hartjes bijgekomen, die over vaak schrijnende teksten heen zijn geplakt. De mantel bestaat uit krantenberichten over vluchten, onrecht en ongelijkheid.

Illustraties, foto’s Gerhild van Rooij:
1.2.4. Tieneke van Montfort  en kinderen (onderweg) Halfway, Interactief kapstokobject van hout, verf, textiel en tekst, hxbxd 160x55x55 cm.
3. Yvonne Rehorst, detail uit Vluchtmantel, Mantel der Liefde, papier, knipsels. lijm, houten staanders, hxbxd 34x72x74 cm

Zie hier voor de exposanten in GBV.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Te zien in… Aflevering 296: GBV, teken 4 en 5 april mee voor ‘asiel’kinderen · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Aflevering 296: GBV, teken 4 en 5 april mee voor ‘asiel’kinderen · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Aflevering 296: GBV, teken 4 en 5 april mee voor ‘asiel’kinderen · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?