TE ZIEN IN… Aflevering 234: Podium in GBV ‘Van jongs af klassiek op de vleugel’ · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

TE ZIEN IN… Aflevering 234: Podium in GBV ‘Van jongs af klassiek op de vleugel’

woensdag 26 april 2023

ALDTSJERK – Pianodocent Stella Boggia had al afscheid genomen en speelde als pianist weer meer met anderen en haar fluitensemble. Ineens vroeg De Wâldsang of ze wilde invallen, voor jazz, improvisatie en populaire muziek meldden zich pianodocenten, voor klassiek niet. Gisteren namen pianoleerlingen afscheid van hun klassieke ‘pianojuf’, na maanden was er een opvolger.

Gerhild van Rooij

OPTREDENS
Stella Boggia is een inspirator. Speelplezier en ervaring opdoen met optreden voor publiek horen bij haar pianoles. Ze stimuleert het samenspel door kinderen van jongs af solo en quatre mains te laten spelen, samen met ‘juf’ of elkaar en in een enkel geval met een ouder of ander familielid. Voorspelen hoort erbij en normaal vinden leerling-concerten plaats voor de zomer, als stimulans om tot het eind toe aan een presentatie te werken. Nu zijn de maanden van invallen feestelijk afgerond met een voorjaar of aprilconcert in de GBV zaal (van Galerie Bloemrijk Vertrouwen). Stella ziet de ervaring om op de echte YAMAHA C3concertvleugel waarop de professionals concerten geven in GBV als een extra stimulans. Een vleugel bespeel je anders en voor bekend en onbekend publiek spelen in een veilige omgeving kan een onvergetelijke ervaring zijn voor kinderen. In Aldtsjerk is er tijd en ruimte om in te spelen op die vleugel.

SPELEN OF LUISTEREN
Stella doet alles om kinderen podiumangst te laten overwinnen, zo speelde gisteren een leerling achter een kamerscherm. Het publiek hield tijdens zijn opkomst en na het applaus de ogen dicht, zodat niemand wist wie hij was. Aan de vleugel hebben al veel leerlingen van Stella en anderen gespeeld, ook kinderen die doorstroomden naar jong talentklassen en deelnamen aan bijvoorbeeld het Haydn Festival (Jeugdconcours) en Prinses Christina Concours Noord. Als amateur kan klassiek piano ook later nog veel plezier geven. Klassieke piano is een mooie vorm om je in uit te drukken. En voor wie niet meer zelf speelt, maar dat wel heeft gedaan, hoe kort ook, blijft het luisteren naar klassieke muziek een rijkere ervaring. De herkenning van klanken, vertrouwde ritmes en structuren maakt het eenvoudiger om je gevoel met de uitgevoerde muziek te verbinden. Dat geeft ruimte, of je even in een andere wereld bent in de concertzaal of op eigen gelegenheid digitaal luisterend. De schoonheid en veelzijdigheid van klassieke muziek is niet in woorden te vangen. Muziek verbindt mensen met elkaar en kan een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn. Het is iets waardevols om aan kinderen mee te geven.

VERANDERING IN LESSEN
Helaas zijn de laatste decennia het aantal muzieklessen in een jaar en ook de tijdsduur van de lessen klassiek piano op de muziekscholen en ook op de conservatoria steeds verder teruggebracht. Er is minder continuïteit en minder tijd voor verdieping en dat is te horen, hoeveel de docenten ook binnen de afgebakende tijd geven. Muziekdocenten moeten op steeds meer leerlingen in kortere tijd muziek zien over te brengen. Daar komt bij dat tijdens de coronajaren veel lessen via het scherm gegeven werden en kinderen thuis vaak alleen een keyboard hadden om op te oefenen. En via een scherm luisteren is afstandelijker, zeker voor de allerjongsten. De klank en klankvorming en gehoortraining zijn op een echte piano veel intenser. Een piano geeft meer speelplezier volgens Stella, al kun je er maar eens per week en op sommige muziekschool maar eens per twee weken op spelen. Niet iedereen verlangt er naar om op een vleugel te spelen, voor anderen is het een droom. Die kennismaking met de piano en met de vleugel gunt Stella iedereen. Ook voor ouders kan het een eyeopener of beter ear-opener zijn om het verschil in klank te horen en te zien dat er verschil is tussen het spelen op een piano en een vleugel.

Foto’s Galerie Bloemrijk Vertrouwen
1. Enkele pianoleerlingen met Stella Boggia (links), 24.04.2023, voorspelen in GBV zaal.
2. Publiek 24 april 2023 met op de voorste rij Stella Boggia en leerlingen, Aldtsjerk.
3. Voor het eerst solo aan de concertvleugel in GBV, Aldtsjerk.
4. Quatre mains spel met de piano-juf van De Wâldsang, Stella Boggia.

Komende concerten in GBV:

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist, RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 234: Podium in GBV ‘Van jongs af klassiek op de vleugel’ · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 234: Podium in GBV ‘Van jongs af klassiek op de vleugel’ · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 234: Podium in GBV ‘Van jongs af klassiek op de vleugel’ · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?