Tegenslag voor Holwerd aan Zee: meerderheid Staten wil van actieve rol provincie af · Foto('s): Holwerd aan Zee en Omrop Fryslân | Onno Falkena
  Holwerd aan Zee en Omrop Fryslân | Onno Falkena

Tegenslag voor Holwerd aan Zee: meerderheid Staten wil van actieve rol provincie af

woensdag 24 april 2024

LEEUWARDEN – “Holwerd aan Zee zakt zo langzaamaan weg in het slib van de Waddenzee.” FNP-statenlid Germ van der Mei heeft er een hard hoofd in dat het nog goedkomt met het ambitieuze project, om het dorp Holwert weer met een aan te leggen getijdenmeer te verbinden met de Waddenzee.

Een meerderheid van Provinciale Staten vindt dat de provincie zich moet terugtrekken uit het burgerinitiatief en zeker geen verantwoordelijkheid moet nemen voor beheer en onderhoud van de nog aan te leggen maar en het regelwerk voor het zeewater in de zeedijk schrijft Omrop Fryslân. Eerder lieten de gemeente Noardeast-Fryslân en het Wetterskip al weten hier niet verantwoordelijk voor te willen zijn. “Dat is een tegenvaller, maar het betekent niet dat het project niet doorgaat”, is de eerste reactie van Marco Verbeek van Holwerd aan Zee.

“Doe net als Wetterskip Fryslân en LTO en trek je terug uit het project”, zei VVD-statenlid Eric ter Keurs tegen zijn collega’s. Partijen als Partij van de Arbeid, GroenLinks, FNP en SP waren het niet met die oproep eens. “Je kunt niet tijdens de koers de finishstreep verleggen en de spelregels veranderen”, zei statenlid Daan Olivier van de PvdA. Hij wilde de initiatiefgroep nog wel een aantal maanden de tijd geven om alle informatie aan te leveren die nodig is voor een voldragen besluit. “Je kunt niet op basis van onderbuikgevoelens zo’n zwaarwegend besluit nemen.”

Maar het geduld van Maarten Goudzwaard van JA21 met Holwerd aan Zee is op. “Dit is van een prikkelend burgerinitiatief verworden tot een toekomstige miljoenenstrop”, aldus het Leeuwarder Statenlid.

Niet veel ruimte meer
JA21 nam met PVV, BBB, Forum voor Democratie en VVD het initiatief voor een motie die Holwerd aan Zee niet veel ruimte meer laat. De motie werd aangenomen met 25 stemmen voor en 16 tegen. De provincie mag nu van de Staten niet meer lobbyen voor Holwerd aan Zee en ook geen nieuwe subsidieaanvragen meer ondersteunen of verantwoordelijkheden aangaan. Ook vinden de Staten dat de provincie voor 1 oktober 2024 een definitief besluit moet nemen over het project.

“Stoplicht bij Holwerd aan Zee heel donkeroranje”
Het maakt de ruimte voor de initiatiefgroep om verder door te gaan met het project een stuk smaller. “Je kunt wel zeggen dat het stoplicht bij Holwerd aan Zee heel donkeroranje is”, zegt gedeputeerde Sijbe Knol over de ontstane situatie. De discussie in de Staten over Holwerd aan Zee was soms vrij venijnig. Maarten Goudzwaard plaatste vraagtekens bij de kredietwaardigheid van de ondernemers die aankondigden dat ze bereid zijn om 40 miljoen in Holwert te investeren.

Initiatiefnemers strijdbaar
Marco Verbeek van Holwerd aan Zee ergerde zich hier weer aan. “Dat was schandalig. Zo kun je niet omgaan met ondernemers die bereid zijn om een behoorlijk bedrag te investeren en zich niet kunnen verdedigen op zo’n Statenvergadering.” De mannen van het initiatief comité blijven echter strijdbaar. “Kijk, onze regio heeft dit project nog wel steeds nodig”, zegt Verbeek. “Er is de laatste decennia nauwelijks geïnvesteerd boven Dokkum. Deze impuls van honderd miljoen die wij kunnen realiseren, laten we niet los.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Tegenslag voor Holwerd aan Zee: meerderheid Staten wil van actieve rol provincie af · Foto('s): Holwerd aan Zee en Omrop Fryslân | Onno Falkena
  Holwerd aan Zee en Omrop Fryslân | Onno Falkena

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?