Tentoonstelling Julianabijbel in Dokkum

Dinsdag 23-07-2019
DOKKUM - Op de zaterdagen in augustus neemt de Verenigde Christelijke Gemeente (Doopsgezind/Remonstrants) in Dokkum deel aan Tsjerkepaad. Tentoongesteld worden platen uit de zogenaamde ‘Julianabijbel’. Het zijn kopergravures van gerenommeerde Europese kunstenaars uit de periode 1850-1900. Door het gebruik van koper zijn de gravures zeer scherp weergegeven en dat geeft de platen een levendige uitstraling. Deze bijbel werd begin twintigste eeuw in verschillende Europese landen uitgegeven. 

Door de prachtige illustraties (de kopergravures) was hij zeer duur, veel te duur vonden de zuinige Nederlanders. Bovendien was hij ook nog weinig handzaam. In Nederland werd deze bijbel dan ook niet veel verkocht, maar toen werd prinses Juliana geboren. De bond van christelijke leraren greep deze koninklijke geboorte aan om de verkoop te bevorderen. Zij boden hem aan als geschenk aan de kleine prinses. Vanaf dat moment wordt de bijbel de ‘Julianabijbel’ genoemd.

Maar helaas, zelfs deze actie kon maar weinig Nederlanders verleiden om zelf ook een ‘Julianabijbel’ aan te schaffen. De platen zijn te bezichtigen in de kerk aan de Legeweg 14, en is open van 13.30 – 17.00 uur. Er zijn vrijwilligers aanwezig om als gastheer/-vrouw het een en ander te vertellen over de geschiedenis van de kerk en er is een verkooptafel met allerhande boeken, deze zijn te koop voor een zacht prijsje.

terug naar overzicht

© Foto's: Bronisław Dróżka Pixabay.com

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie