Ternaard in gesprek met demissionair minister Blok over gaswinning onder Waddenzee · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Ternaard in gesprek met demissionair minister Blok over gaswinning onder Waddenzee

maandag 13 september 2021

TERNAARD – De vergunning die de NAM krijgt voor het boren naar gas onder de Waddenzee bij Ternaard is inwoners, Statenfracties en milieuverenigingen een doorn in het oog. Zo schrijft Omrop Fryslân. Ze zijn bang voor de gevolgen en hebben er zaterdag actie tegen gevoerd. Maandag komt demissionair minister Stef Blok, die de vergunning heeft verleend, naar Ternaard om erover te praten.

Omdat het om een ontwerpvergunning gaat, is er volgens Dorpsbelang Ternaard nog een kans dat de minister zijn besluit wil terugdraaien. Al wordt die kans wel laag ingeschat.

“Wij schatten hem niet heel hoog in, maar het is wel belangrijk dat wij nu met elkaar kunnen praten. Hij geeft zelf die handreiking, dus die grijpen wij zeker aan”, zegt voorzitter Geertje Schoorstra van Dorpsbelang Ternaard.

Hand aan de kraan
Blok heeft het bij de gaswinning over het zogeheten ‘hand aan de kraan-principe’ als er sprake is van bodemdaling. Daarbij wordt er van uitgegaan dat er op tijd kan worden ingegrepen, om schade te beperken. Dorpsbelang heeft weinig vertrouwen in dat principe.

“Het klinkt heel leuk en netjes, maar zoals wij het zien, is het nog steeds een onzeker principe”, aldus Schoorstra. “Als je de hand aan de kraan hebt, kun je hem dichtdraaien als de emmer bijna volloopt of als hij al is overgelopen. Beide keren heb je een wankel evenwicht.”

Volgens Schoorstra blijkt dat ook wel uit een advies van Staatstoezicht op de Mijnen. Daarin staat dat het hand aan de kraan-principe alleen kan als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. “En niet al die voorwaarden zijn overgenomen in de ontwerpvergunning.”

Dorpsbelang Ternaard hoopt volgens Schoorstra maandagmiddag van Blok een antwoord te krijgen op de grote vraag: “Is het belang van gaswinning nu zo groot, dat natuur, bewoners, bedrijven en landbouw daar de gevolgen van moeten ondervinden?”

Protest
Demissionair minister Blok praat maandag in Ternaard ook met onder andere burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân. Tijdens het bezoek worden, evenals zaterdag, demonstranten tegen de gaswinning verwacht.

Voorzitter Geertje Schoorstra van Dorpsbelang Ternaard

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio