Tichtby de minsken yn Dantumadiel · Foto('s): 

Tichtby de minsken yn Dantumadiel

dinsdag 18 maart 2014

Politiek bedrijven doe je niet alleen in het gemeentehuis, maar vooral ‘tichtby de minsken’ vindt CDA Dantumadiel. We zochten ze dus op: de bedrijven, de scholen, de verenigingen en instellingen, iedere maand minstens één bezoek. Om te luisteren. Elk jaar bezorgden we één of tweemaal een huis-aan-huis nieuwsbrief, om verantwoording af te leggen. En we brachten u informatie via onze website, Twitter en Facebook. Waarom? Omdat je alleen maar goede beslissingen kunt nemen, wanneer je weet wat er leeft in de gemeente. Wij zijn gekozen en zitten er niet voor onszelf.

De laatste weken krijgt u mooie speerpunten (miljoenenprojecten) in de bus in combinatie met 0% OZB-verhoging. Helaas kunnen wij u die combinatie niet bieden. Een kind snapt zelfs dat dát niet mogelijk is. We vertellen liever wat we waar gemaakt hebben, want daar kunt u ons op afrekenen. Dingen die we vaak samen met de mienskip bereikten. Een aantal zaken op een rijtje.

Wij vinden dat  er veel in deze gemeente tot stand gekomen is, op een financieel verstandige manier. We steunden onderhoudsplannen voor wegen, bruggen, riolering en openbaar groen. Zo komen we de komende jaren niet voor verrassingen te staan. We willen geen absurde lastenverhoging, en daar hebben we ons aan gehouden. De totale lasten (en dan hebben we het over de combinatie OZB, rioolrechten en afvalstoffen) voor huurders zijn met tientallen euro’s gedaald, die voor woningbezitters zijn stabiel gebleven en ieder jaar alleen met de inflatie verhoogd. Dit in tegenstelling tot wat sommige partijen suggereren; kijk uw gemeentelijke nota er maar op na. En met die betaalbare lasten heeft Dantumadiel goede investeringen in de mienskip kunnen doen.

Steeds vaker bepalen de inwoners van Dantumadiel zelf hoe voorzieningen (bijv. een dorpshuis of een weg) eruit moeten zien. Zo moet het dus! Ze zorgen voor meer mienskip in de dorpen. Dan moet de gemeenteraad afstand nemen. Het dorp denkt samen na en vindt draagvlak, de raad staat vervolgens voor het afgesproken budget. Dat is de juiste volgorde. Damwâld krijgt met de Krúswei binnenkort een dorpshuis voor jong en oud. De inrichting van het dorpshart volgt, zodra de Centrale As klaar is. Niet wij bepalen hoe, maar het dorp bepaalt! In De Westereen is het centrum zo goed als ingericht, in samenspraak met het dorp. Er komt een brede school met dorpscentrum, bibliotheek, faciliteiten voor jong en oud en een accommodatie voor de sport. Op één mooie plek in het centrum; dit voorjaar is de start.

In Feanwâlden wordt De Koemarkt deze zomer afgemaakt en gaat het dorp aan de slag met een nieuw mfc, aan ons zal het niet liggen. En in dit dorp is binnenkort ook eindelijk weer woningbouw mogelijk in het nieuwe plan De Bosk. We stemden in met de verbouw van het dorpshuis Broeksterwâld, ook met een nieuw dorpshuis en een nieuwe school in Rinsumageast. Met diep respect voor deze beide dorpen overigens, er zijn ontzettend veel vrijwilligers bij betrokken. We blijven ook strijden voor  huurwoningen in de kleine dorpen. Bittere noodzaak, nu de corporatie die huizen liever verkoopt. Geen loze woorden, maar daden. Besturen is verantwoordelijkheid nemen, we zullen dat blijven doen, vóór u, maar vooral mét u, tichtby de minsken dus. U mag ons er na 19 maart aan houden.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio