Tjalling Koopmans College Hurdegaryp opnieuw voor de rechter · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Tjalling Koopmans College Hurdegaryp opnieuw voor de rechter

maandag 09 augustus 2021

HURDEGARYP – Het bestuur van het Tjalling Koopmans College, ook wel Stichting voor Persoonlijk Onderwijs, staat maandag opnieuw voor de rechter. Bij de rechtbank in Den Haag vecht het bestuur de inhoud van de rapporten aan die de onderwijsinspectie heeft gemaakt.

In de rapporten staat veel kritiek over het financiële handelen van het bestuur. Ook is er een kritisch oordeel over de kwaliteit van het onderwijs. Het is de derde keer in korte tijd dat het bestuur van de school voor de rechter staat. De eerste zaak was voor de rechtbank in Amsterdam. Daar probeerde de directie publicatie van zestien rapporten van de onderwijsinspectie, twee voor elke locatie van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs, tegen te houden.

Rapporten wel gepubliceerd

Een van de argumenten was destijds dat de inhoud nog wordt aangevochten en er geen sprake kon zijn van publicatie. De rechter dacht daar anders over en de rapporten over de acht verschillende vestigingen zijn onlangs gepubliceerd. De tweede zaak diende voor de rechtbank in Leeuwarden. Daar eiste docent Bert Mul dat hij het schooljaar mocht afmaken. Hij kreeg ontslag nadat hij zich bij Omrop Fryslân kritisch had uitgelaten over het grote verloop onder docenten bij de vestiging in Hurdegaryp. Mul mocht van de rechter het schooljaar afmaken op het Tjalling Koopmans College.

Voor de rechtbank in Den Haag draait het nu om de inhoud van de rapporten. Het schoolbestuur bestrijdt de diverse conclusies van de onderwijsinspectie. Het gaat dan om het oordeel dat is gegeven over de financiën van de verschillende scholen (voor elke locatie wordt een apart rapport gemaakt over de financiën, red.). Volgens de inspectie is er sprake van belangenverstrengeling. Er wordt dan gekeken naar het oprichtersechtpaar Misha van Denderen en Suzan Polet. Van Denderen is bijvoorbeeld ook ontwikkelaar en eigenaar van een leersysteem dat wordt gebruikt. Als bestuurder neemt hij daar besluiten over.

De kinderen van het stel krijgen betaalde opdrachten zonder dat daar goed toezicht op is. Belangenverstrengeling kan niet worden uitgesloten, schrijft de inspectie.

Amper zicht op financiën

In een reactie op het rapport zegt het schoolbestuur dat de onderwijsinspectie haar claims niet kan onderbouwen. Met name omdat de inspectie zelf schrijft dat ze nauwelijks zicht heeft op de financiën omdat er te weinig informatie is. De inspecteurs zouden er goed aan doen om dan verder onderzoek te doen, staat in de reactie. Bovendien, zo schrijft het bestuur, gaat dit oordeel over eind 2019. In juli 2021 gaat het financieel veel beter.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio