VIDEO: Tolhuispark wordt evenemententerrein: omwonenden maken zich grote zorgen over geluidsoverlast · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Tolhuispark wordt evenemententerrein: omwonenden maken zich grote zorgen over geluidsoverlast

zaterdag 29 april 2023

DOKKUM – Het Tolhuispark in Dokkum zou het nieuwe evenemententerrein van Dokkum moeten worden. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom de komende drie jaar met het concours hippique en Dokkum Open Air een test doen om te kijken hoe het bevalt, schrijft Omrop Fryslân.

Uit onderzoek is gebleken dat het Tolhuispark de beste locatie is. Als de proef slaagt willen ze het definitief maken. Omwonenden maken zich intussen grote zorgen. Binnen een korte tijd zijn al 300 handtekeningen opgehaald tegen de plannen van het college.

“Wij zijn de eerste bewoners van de wijk hier,” zegt Johanna Scholtens. “Ze hebben toen gezegd dat er hier geen kerk zou komen, geen winkel en geen bedrijven. Alleen zou er ruimte komen voor voetbalvereniging Be Quick.”

Het terrein werd later al verder ingevuld. Zo kwam er ook een zwembad. “Daar hebben we ook geen bezwaar tegen, maar als ze een evenement zoals metalfestival Dokkum Open Air willen houden, dan wel.”

Geluidshinder

Vooral omdat er bij de omliggende huizen veel geluidsoverlast wordt verwacht. Bij sommige 95 decibel, bij het huis van Scholtens 94. Dat is vergelijkbaar met een pneumatische boor op 10 meter afstand. Als je lang aan die sterkte wordt blootgesteld is het verstandig oorbeschermers te dragen.

“Ik voel me erg teleurgesteld door deze gemeente”, zegt Scholtens. “Ik ben niet de enige want alle 300 mensen die een handtekening hebben gezet zijn het er niet mee eens en maken bezwaar.”

De raad wil het

Het college van burgemeester en wethouders komt met de plannen op aandringen van de gemeenteraad. De raad heeft in 2020 een motie aangenomen waarbij ze hebben aangegeven dat in het Tolhuispark ruimte moet komen voor evenementen. Burgemeester Johannes Kramer heeft begrip voor de bezwaren van de omwonenden: “Welke plaats je ook kiest, er is altijd overlast voor omwonenden. Daarom is het ook een pilot van drie jaar met deze evenementen.”

Mocht het allemaal goed uitpakken dan mogen er 20 evenementen op jaarbasis worden georganiseerd. Een paar daarvan mogen dan veel geluid maken, zoals bij Dokkum Open Air. “Het wil niet zeggen dat dan alles mag”, stelt Kramer. “Er moet dan een vergunning worden aangevraagd. Daarin kunnen zaken worden afgesproken zoals de geluidssterkte en waar wat wel en niet mag.”

Bang voor kampeerders

Omwonenden zijn ook bang dat de groenstrook achter de huizen bij Dokkum Open Air gebruikt wordt als kampeerplek. Scholtens: “Als dan de muziek uitgaat is het feest nog niet voorbij.” Volgens Kramer kunnen juist daarover ook afspraken worden gemaakt in de vergunningen.

Op 17 mei worden de plannen gepresenteerd aan de gemeenteraad. Daar zijn ook de omwonenden bij. Naast de verwachte geluidsoverlast willen ze het dan ook hebben over de impact die een festival kan hebben op de natuur. “Er zitten hier vleermuizen en ook uilen. Beide zijn beschermd.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Tolhuispark wordt evenemententerrein: omwonenden maken zich grote zorgen over geluidsoverlast · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?