Toneelspelers De Nije Kriich 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Toneelspelers De Nije Kriich 60 jaar getrouwd

woensdag 15 juli 2020

WESTERGEEST – Op 15 Juli was het 60 jaar geleden, dat Jan Steenstra en Lieske van Assen uit Westergeest elkaar het ja-woord gaven. Jan en Lieske hebben beide toneel gespeeld bij de Reciteerclub De Nije Kriich van Westergeest, die opgericht is in 1955.

Jelle Boerema, wethouder van de gemeente Noard-east Fryslân, kwam het jubilerend echtpaar feliciteren en nam een prachtig bos bloemen mee en een afschrift van de huwelijksakte.

De eerste ontmoeting ‘mei thúsbringer’ was omstreeks 1956. Lieske was bij haar vriendin aan de Trekwei geweest en ontmoette Jan, die met zijn kameraad op de Kalkhúsbrêge stond. Diezelfde avond heeft Jan Lieske voor het eerst thuisgebracht en volgde jarenlang verkering. En op 15 juli 1960 was dan hun trouwdag, het was een prachtige zomerse dag. Zwager Wiebe van der Ploeg was de chauffeur en bracht het jonge paar naar het gemeentehuis in Kollum, waar ze elkaar het ja-woord gaven. Daarna vond de kerkelijke inzegening plaats in de Gereformeerde Kerk in Kollumerzwaag. Het feest was ’s avonds in het lokaaltje van de kerk in Westergeest. Op deze avond vond er een optreden plaats van de Zingende Zusjes. Dit waren de zusjes Tjallie en Jeltsje Kloosterman uit Westergeest. Oom Anne Turkstra uit Oudwoude  heeft een prachtige voordracht gedaan. De reciteerclub, waar beiden lid van waren hebben ook voor het nodige amusement gezorgd deze avond.

Na vier jaar verkering wilden Jan en Lieske wel graag trouwen, maar er was krapte aan huizen tot op zekere dag schoonvader tegen Lieske zei: “Soest do wol mei Jan yn in needwenning wenje wolle by de Fokkema’s pleats, dan keapje ik dy foar jim”? Lieske wilde maar al te graag trouwen. Zo hebben ze eerst 2 jaar in een noodwoning gewoond. Daarna zijn ze op de boerderij van Jan zijn ouders komen wonen bij de Swemmer, waar ze altijd met heel veel plezier hebben gewoond en zich nog altijd herinneren als een heel mooie tijd. Het was er gezellig met altijd mensen bij het water en het Ljeppershiem, waar veel vertier was. Ze hebben 3 kinderen, 5 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Nu wonen ze al weer ruim 20 jaar in een bungalow aan de Bareld Bijmastrjitte.

Jan Steenstra is geboren in Oudwoude. Vader Ybele Steenstra en moeder Janke Kempenaar hadden daar een boerderij op de hoek Jan Binneswei en Foarwei. Jan heeft daar met zijn ouders gewoond tot zijn 14e jaar. Toen is het gezin verhuisd naar Westergeest, eerst aan de Kalkhúswei en daarna op de boerderij aan de Bumawei bij de Keuningsbrêge. Na de lagere school ging Jan naar Kollum naar de Lagere Landbouwschool. Naast school werkte hij op de boerderij van zijn vader.

Af en toe hielp hij wel eens mee bij boer Jan Hania en zoon Willem, ook uit Westergeest. Wat was dat een mooie tijd. Jan vertelde een mooi verhaal hoe ze aan het kunstmest strooien waren bij boer Hania. Een kunstmeststrooier hadden ze nog niet. Jan moest mennen en Willem zat in de houten ‘jarrebak’ met een eetlepel in de hand en strooide zo steeds kunstmest door de opening achter in de jarrebak. ‘It jarremountsje’ was er achter gekoppeld en zo werd de kunstmest mooi verspreid over het land.

Lieske van Assen is geboren in Westergeest aan de Kalkhúswei. Haar ouders waren Gooitzen van Assen en Grietje de Jong. Vader was “tsiismakker” op  Hústernoard. Vader Gooitzen is op jonge leeftijd plotseling overleden en Lieske haar moeder bleef achter met 10 kinderen. Lieske was toen nog maar 4 jaar. Na de lagere school ging Lieske aan het werk bij de plaatselijke plysje Derks in de huishouding. Daarna bij een boerderij in Kollum voor dag en nacht. Alleen woensdagsmiddags en zondags had ze vrij. Haar liefde voor dieren heeft ze altijd gehad, dus het werken op een boerderij en verkering krijgen met een boer was haar wens. Daarna heeft ze nog een aantal jaren bij Boer Pieter Reitsma aan de Wâlddyk gewerkt.

Hobbys

Zij waren beide bij de Reciteerclub De Nije Kriich in Westergeest. Jan was al lid vanaf de oprichting, Lieske iets later. Het oefenen gebeurde bij bakker Postma in de bakkerij. Later was het bij één van de leden thuis. Wat een plezier hebben ze daar ook aan beleefd. Toneelstukken als Rinte, Fremer zitten hun nog vers in het geheugen. Ze gingen ook vaak optreden buiten het dorp, zoals in Surhuisterveen , Wyckel, Kollumerzwaag, Oudwoude, Kollum. Lieske hield altijd erg van handwerken, zoals spinnen, breien, haken, naaien. Op de boerderij was de tuin voor Lieske en waar ze nu wonen is Jan de tuinman. Beide vermaken ze zich prima met puzzelen, maar ook legpuzzels en rummycub is een favoriete bezigheid.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Toneelspelers De Nije Kriich 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Toneelspelers De Nije Kriich 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Toneelspelers De Nije Kriich 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Toneelspelers De Nije Kriich 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?