Tryater-actrice Brecht Wassenaar regisseur Grauwe Hemel · Foto('s): Siem Akkerman
  Siem Akkerman

Tryater-actrice Brecht Wassenaar regisseur Grauwe Hemel

donderdag 20 januari 2022

FOUDGUM – De locatievoorstelling Grauwe Hemel van mei aanstaande in Foudgum, over het leven en werk van predikant François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens, vond in Brecht Wassenaar de regisseur die het stuk de juiste behandeling geeft.

Wassenaar (Leeuwarden) is een veelgevraagd regisseur van iepenloftspullen en andere theaterproducties in Fryslân, en acteert zelf voor onder meer Omrop Fryslân, Pier21 en Tryater. De kaartverkoop gaat binnenkort van start.

Brecht Wassenaar neemt de regie over een bijzondere, kleine spelersgroep: de hoofdrollen worden vertolkt door Johannes Keekstra en Frank de Wilt, die respectievelijk HaverSchmidt en Paaltjens voor hun rekening nemen. Toch verschijnen er veel meer personages ten tonele. Hoe dat gebeurt, wordt later duidelijk. Keekstra is initiatiefnemer van het Grauwe Hemel-project, waar naast het theaterstuk ook zijn pas verschenen boek Onder Frieslands grauwe hemel (uitgeverij Wijdemeer) de belangrijke pijler van is. Hij is geboren en getogen in de buurt van Foudgum en ging er als kind ter kerke. Zijn fascinatie voor de dramatische figuur HaverSchmidt zet hij met dit project om naar persoonlijke culturele uitingen. Het script is van zijn hand. Frank de Wilt leerde Piet Paaltjens eerder kennen door zijn deelname in 2019 aan iepenloftspul Oera Linda in Suwâld, en is een graag geziene speler in het Friese theaterveld.

Première op pechdag
Ondanks de kortgeleden nog strenge lockdownregels kon Grauwe Hemel inmiddels beginnen aan de voorbereidingen voor de theaterproductie. Het vindt plaats in en rond de kerk en pastorie van Foudgum. HaverSchmidt preekte er rond 1860 en dichtte onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens. In 1867 verscheen in Schiedam de dichtbundel Snikken en grimlachjes, waarmee de dominee als Paaltjens beroemd zou worden: nog steeds is de bundel in de boekhandel te vinden.

Over zijn tijd in het gehucht onder de rook van Dokkum schreef de wat sombere romanticus niet bijster positief, al is het met een dikke knipoog. Zijn soms humoristische voordracht Mijn eerste gemeente over het dorp is de basis voor het theaterstuk van Keekstra. De premièredatum van het stuk over de poëtische pechvogel is niet toevallig gekozen: op vrijdag de dertiende mei is de vuurdoop. Tickets zijn half februari beschikbaar via de website www.grauwehemel.frl.

De repetities zijn inmiddels gestart. Er wordt uitgegaan van een positieve ontwikkeling op het gebied van coronamaatregelen. ‘Toch denken we al na over alternatieve vormen, want hoe dan ook zal er gewoon iets moois plaatsvinden,’ aldus de initiatiefnemer. ‘Met Brecht en Frank zit ik in een geweldig team. Dat was ook mijn vereiste, want toen ik aan dit intensieve project begon wilde ik alleen maar goede, creatieve mensen aan boord hebben, van sitebouwer en fotograaf tot productieleider en regisseur.’

Randgebeuren
Naast het boek en de locatievoorstelling gebeurt er meer onder de vlag van Grauwe Hemel, met de donkere periode van HaverSchmidt in Foudgum als thema. Zo verscheen er al het speciaalbier Blondlokkige Johanna, bij uiteenlopende zaken en via de website verkrijgbaar, en zijn er in de aanloop naar het theaterstuk in de regio én elders in het land meer evenementen rond de Friese tijd van Nederlands bekendste dichter-dominee. Die zijn volop in ontwikkeling. Meer informatie volgt binnenkort.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio