Tuinvlindertelling: 73.000 vlinders geteld in drie dagen · Foto('s): Kars Veling en Chris van Swaay
  Kars Veling en Chris van Swaay

Tuinvlindertelling: 73.000 vlinders geteld in drie dagen

dinsdag 19 juli 2022

LANDELIJK – “Het is net een week te laat”, verzuchtten diverse deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting, die afgelopen weekend plaatsvond. Want in de weken voor de telling vlogen er heel wat meer vlinders. Toch zijn er nog 73.224 vlinders waargenomen in drie dagen.

Dat er in dit weekend wat minder vlinders vlogen, was niet zo erg, het is geen wedstrijd. Het gaat om een momentopname: in het hele land worden in hetzelfde weekend de vlinders in tuinen geteld. Door de tuintelling zien we hoe het gaat met de vlinders in stad en dorp.

Dagpauwoog meest gezien
Het leek nog even spannend te worden welke vlinder op nummer 1 zou eindigen. De week voor de telling was de dagpauwoog veel waargenomen, maar de aantallen namen snel af. Ondertussen kwam de kleine vos langzaam tevoorschijn. Maar de dagpauwoog stond al snel bovenaan in de telling en daar is hij ook gebleven. Met ruim 16.700 exemplaren steekt hij met kop en schouders boven de rest uit. Op de tweede plek is de nummer 1 van vorig jaar geëindigd, de atalanta, en op nummer 3 het klein koolwitje. De kleine vos liet het dit weekend wat afweten en belandde uiteindelijk op de vijfde plek.

Top 10

Regionale verschillen
Een geweldige verrassing dit jaar was de keizersmantel. Dit is een soort die normaliter niet veel voorkomt in tuinen en toch waren er verspreid door het hele land al wat tuinwaarnemingen van deze soort doorgegeven. De keizersmantel was daarom speciaal nog toegevoegd aan de tellijst voor deze tuinvlindertelling. Als we wat dieper de resultaten induiken, blijkt dat de winnaar van dit jaar, de dagpauwoog, vooral veel is waargenomen in het noorden van het land. De aantallen in het zuiden waren een stuk minder. Hetzelfde geldt voor het landkaartje. De koninginnenpage is juist veel waargenomen in het zuiden. De laatste jaren breidt deze vlinder zich wel noordwaarts uit, maar de aantallen in het zuiden zijn toch duidelijk groter. Tot slot valt op dat de citroenvlinder voornamelijk is gezien op of rondom de zandgronden.

Het hele jaar tellen
Volgend jaar is er weer een tuinvlindertelling. Wie daar niet op wil wachten, kan het hele jaar door vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten tellen in de tuin. Meer informatie op www.tuintelling.nl

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio